Előfizetés

Vajna: nincs offshore-cégem, Habony a barátom, és?

Publikálás dátuma
2016.05.05. 10:06
Forrás: Andrew G Vajna/Facebook
Habony Árpád a barátom, ahogy Rogán Antal is  - avat be a vélhetőleg senkit meg nem lepő hírrel a magánszférájába a Figyelőnek adott interjúban a kaszinókirály, filmügyi kormánybiztos, vagy ahogy a cikket szintén szemléző 444.hu írja, a Fidesz kedvenc médiaoligarchája, aki persze azt is hozzáteszi, hogy ennek a jó kapcsolatnak semmi köze semmihez. Sem kaszinókhoz, sem TV2 csatornához, a kölcsön pedig, amit ő adott Habonynak, és amiből az állami fizetés nélkül, baráti kölcsönökből tengődő tanácsadó tengeti luxuskedvelő életét, az a kettőjük magánügye. 

Ami a "médiaoligarcha" nemrég megkaparintott kis TV2-ős birodalmát illeti, Vajna a lapnak elmondta, hogy a csatorna műsorait a jövőben várhatóan az IKO és Hajdú Péter cége, a Frizbi Entertainment Kft. szállítja majd. Mindez azt jelenti, hogy idővel a „Jóban Rosszban" című napi sorozatot is új cég gyárthatja. Jelenleg ugyanis ez a műsor a Show & Game Kft. gondozásában készül. Utóbbi társaság néhány évvel ezelőtt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak is számos produkciót készített, a Simicska-Orbán konfliktus kiéleződését követően azonban a sokak által az egykori Fidesz pénztárnokhoz kötött vállalatot fokozatosan leépítette a közmédia.

Az interjút mai számában közlő Figyelő  úgy tudja, hogy egy ilyen csere nem lenne egyszerű művelet, a Show & Game Kft-t ugyanis elég erős szerződéses biztosítékok védik. Szakértők szerint bár az IKO valóban szívesen átvenné a sorozat gyártását, ha erre sor került a TV2 nagyon komoly perre számíthat.

Vajna elmondja, hogy ő a csatornánál napi ügyekbe nem folyik bele, ( noha minden nettó tízmillió forint feletti szerződés megkötése, módosítása, megszüntetése kizárólag a tulajdonos hatáskörébe tartozik ) - ami pedig a TV2 lejárató propagandaanyagait feszegető kérdést illeti, azokért  a hírigazgató, Szalai Vivien felel. (Mint a Népszava is megírta, bár Kökény-Szalai Vivien baráti kapcsolatot ápol Vajna Tímeával és Kaminsky Fannival, a miniszterelnök Facebook-oldalának szerkesztőjével, a TV2-ben mégis az a hír járta, hogy a frissen kinevezett hírigazgatót felmenthetik pozíciójából a csatorna körül állandósult kirúgások és botrányok miatt. Ezért Kökény-Szalai stílust váltott, és már nem rendel lejárató riportokat ellenzéki politikusokról és civil aktivistákról. )

Habony Árpád és Rogán Antal jóbarátja a Filmalap ügyeit firtató kérdésekre azt mondja, hogy az alap egy teljesen független kulturális sziget, és hát ő maga, Andy Vajna is teljesen független politikailag.  

Habony Árpád és Rogán Antal jóbarátja az interjúban azt is közölte, hogy nincs offshore cége, kizárólag  Magyarországon, Luxemburgban és az Egyesült Államokban vannak üzleti érdekeltségei, a többit megszüntette.  Beszélt a kaszinókról is, szerinte elég adót fizet, abban pedig semmi furcsaság nincs, hogy pályázat nélkül jutott koncessziókhoz. Miután pedig hoztak egy olyan törvényt, amely a "valódi" kaszinók üzemeltetőinek engedélyezi csak az online kaszinókat, így a Vajna-érdekeltségek még idén megjelenhetnek ezen a területen. De az is elképzelhető, hogy Ady Vajna - aki saját bevallása szerint - jól bírja a munkát - pincészetet vásárol Tokajban.

Érettségi - angolból vizsgáznak a diákok

Angol nyelvből írnak érettségit ma reggel a diákok országszerte a középiskolákban.          

Az angol nyelv írásbeli vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.
Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Rejtélyek Prince halála körül

Publikálás dátuma
2016.05.05. 07:48
Az énekes a Sziget Fesztiválon is fellépett 2011-ben FOTÓ:TÓTH GERGŐ
Komoly rejtélyek övezik a népszerű zenész, Prince halálát. Egyes információk szerint a hírességgel drogfüggősége végzett, míg mások influenzát említettek. A tragédia kapcsán eddig csupán az derült ki, az ügyben nyomozó rendőrség az idegenkezűséget és az öngyilkosságot már kizárta. A nyomozást így folytatják, de várhatóan az ügy végére a boncolás eredményei tehetnek pontot. A végleges orvosi szakvélemény elkészültére azonban még várni kell, az csak hetek múlva készülhet el.

A világ egyik legmeghatározóbb muzsikusa tragikus körülmények között egy liftben vesztette életét – úgy, hogy az őt megtaláló alakok azt se nagyon tudták megmondani a rendőrségnek, hol vannak. (A mentősökkel folytatott zavarodott telefonbeszélgetés bejárta a világsajtót.) Hogy miért halt meg a gitáros-énekes, azt azóta sem tudjuk - a sajtó pedig, jó szokása szerint a leghajmeresztőbb híresztelésekkel próbálja emelni az olvasottságot.

A "hírlavinát" a CNN egyik cikke indította el, amelyben arról számoltak be, hogy a nyomozók vényköteles fájdalomcsillapító szereket találtak a zenész otthonában. Prince komoly csípőfájdalommal küzdött, amire nagy dózisú Percocet nevű opioidot szedett. Hogy a tablettáknak köze lehet a zenész halálához, azt eddig nem sikerült bizonyítani, a helyi rendőrség továbbra is vizsgálja a halál körülményeit. Az idegenkezűséget és az öngyilkosságot már kizárták, a tényt a boncolás eddigi eredményei is megerősítették. A végleges orvosi szakvélemény elkészültére azonban még várni kell, annak napvilágra kerülése csak hetek múlva várható.

A híresztelések szerint eddig a következők okozhatták Prince halálát:
  • Influenza szövődmény
  • AIDS
  • Fájdalomcsiillapító -túladagolás
  • Kokainfüggőség
  • Ópiát származék függőség
  • Mindezek együtt
  • Egyik sem


Addig tehát összeesküvés-elméletek egész sora borzolja a kedélyeket, amelyek közül egy-kettő már így is komoly sajtóvisszhangot kapott. Az eddigi legismertebb teória szerint (ami a TMZ nevű bulvárlapban jelent meg) Prince halálakor éppen influenzás volt. A tragédia megtörténte előtt a zenész éppen hazafelé tartott repülőgépével, de állapota váratlanul rosszra fordult. Otthonától már nem volt messze, amikor a gép pilótája leszállt, majd egy olyan mentőinjekciót adtak be neki, amelyet opiát-túladagolások esetén szoktak alkalmazni. Az orvosok ezután 24 órás kórházi megfigyelést javasoltak a zenésznek, de ő és csapata (mindig valóságos udvartartás kísérte) alig három óra után elhagyta a kórházat. Az egészségügyi intézmény ugyanis nem tudott biztosítani számára saját szobát.

A napokban Sinead O’Connor Grammy-díjas ír énekesnő állt elő újabb vádakkal. (Ismeretes, hogy legnagyobb slágerét a Nothing Compares To You című számot Prince írta számára.) Szerinte az 57 éves korában elhunyt híresség drogfüggő volt, halálát pedig egy híres komikusnak, Arsenio Hallnak köszönheti. O’Connor hivatalos facebook oldalán azt írta: "Két szót szeretnék üzenni a DEA-nek (amerikai kábítószerellenes hatóság), akik éppen azt vizsgálják, honnan szerezte be Prince a drogokat az elmúlt évtizedekben: Arsenio Hall.". Hozzátette, aki azt képzeli, hogy Prince nem volt kemény drogos, az nagyon nem tudja, merre hány méter. Arseniot egyébként O'Connor fel is jelentette a Carver megyei seriffhivatalnál. Erre reagálva a komikus elmondta, a vádakat abszurd marhaságnak tartja.

Az énekesnő kijelentését a Sky News is megerősítette. Egy 2011-es rendőrségi jelentés alapján megírták: a zenész kemény kokainista volt. Szerintük Prince még egy nőt is megbízott azzal, hogy értesítse a rendőrséget, ha úgy érzi, a függősége tarthatatlanná válik. A hölgy ennek megfelelően cselekedett és hívta a seriffet. Kiderült emellett az is: 2011 júniusa óta összesen 46 riasztás érkezett a zenész minneapolisi otthonából, igaz, ezek között volt nem egy magánterületsértéssel és közúti bírsággal kapcsolatos hívás is.

Mai napig nem tudjuk, hogyan halt meg a neves muzsikus, a tisztánlátást nem segíti az a 300 millió dollár sem, amelyet a világhírű művész pályája során összegyűjtött. Prince-nek halála előtt nem volt vagyonkezelője, hivatalos képviselője, s nem tudni azt sem, hány lehetséges örököst hagyott hátra. Az eddigi információk alapján nem hagyott hátra végrendeletet, így vagyona húgára, Tyka Nelsonra és öt féltestvérére szállhat. Nelson a rokoni szálak és az örökség gondozás ügyében egy minnesotai bíróság segítségével egy alapítványt bízott meg.

Az utolsó vacsora
Prince saját szakácsot tartott, aki halála után úgy nyilatkozott: az énekes az utolsó néhány hónapjában már nem volt önmaga, gyomor- és torokfájásra panaszkodott. Ray Roberts arról is beszámolt, hogy a zenész a halálát megelőző időszakban jóval kevesebbet evett és ivott, szemmel láthatóan sokat is fogyott. A séf szerint a zenész egészségesen étkezett, a könnyű leveseket és a salátákat szerette.
Rendszerint frissen facsart gyümölcsleveket és smoothie-kat ivott. (Egyébként vegetáriánus volt, a házában senki nem fogyasztott húst - aki erre vágyott kiment a közeli parkolóba falatozni.) A zenésszel szakácsa a halála előtti estén találkozott utoljára, akkor sültpaprika-krémlevest készített kelkáposztával és tavaszi zöldségsalátával. Prince ebből egy falatot sem evett, Roberts az ételt érintetlenül találta meg a hűtőben.Kapcsolódó
Meghalt PrinceTitkolják Prince nyughelyét