Előfizetés

Dzsudzsák akár Kínába is szerződhet

Publikálás dátuma
2016.05.07. 13:56
FOTÓ: Epsilon/Getty Images
Török sajtóhírek szerint Dzsudzsák Balázs menedzsere engedélyt kapott arra, hogy tárgyaljon a magyar támadó esetleges kérőivel - írja a 24.hu. A combsérülésből lábadozó játékos átigazolásával kapcsolatban korábban a kínai bajnokságot emlegették.

A magyar válogatott csapatkapitánya 2015-ben igazolt Törökországba a Dinamo Moszkvától, szerződése még három évig köti a Bursasporhoz, de a klubnál nem elégedettek a teljesítményével, így megválnának tőle.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó
Dzsudzsák: ajánlat nincs, érdeklődés van

Matolcsy könyvét veszi mint a cukrot az MNB alapítványa

Publikálás dátuma
2016.05.07. 13:19
Fotó: Népszava
Nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták - írja a Népszabadság..A kötetek szerzői ugyancsak kuratóriumi tagok a jegybanki alapítványokban – például maga Matolcsy György.

Összesen 2500 példányt vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban 2002 és 2013 között megjelent írásainak válogatásából. A publicisztikagyűjtemény iránti fokozott érdeklődés kézenfekvő magyarázata, hogy a jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke maga Matolcsy.

A testület a közzétett jegyzőkönyvek szerint előbb 2014 júliusában rendelt ötszáz példányt 4 millió 170 ezer forintért – vagyis nagyjából 8340 forintért darabonként –, majd szeptemberben újabb kétezer példányt vásárolt nagyjából tízmillió forintért azzal a céllal, hogy a kiadványokat átadja felsőoktatási intézményeknek, továbbá hogy bővítse saját referenciakönyvtárát. Ekkor a darabonkénti ár már csak ötezer forint volt.

Háromszáz példányt rendelt a PADA a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve című kötetből 945 ezer forintért. Ez két okból is érdekes: egyrészt, mert a könyv kiadását 7,3 millió forinttal támogatta az alapítvány, másrészt mert annak szerkesztője Lentner Csaba volt MIÉP-es képviselő, aki egy másik jegybanki alapítvány, a PADS kuratóriumi tagja. Nem mellesleg: Lentner Matolcsy PhD-témavezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában.

Tóbiás: Matolcsyhoz képest a viszkis zöldfülű pályakezdő 
Tóbiás Józsefet az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről. A pártelnök  azt mondta, úgy látszik, Matolcsy György jegybankelnök könyvét csak Matolcsy György olvassa. Hozzátette: az is látszik ebből, hogy a szerzői jogdíj miatt az MNB elnöke gazdagodik a magyar adófizetők pénzéből.
"Matolcsy György jegybankelnökként rabolja ki a bankot, ehhez képest a viszkis zöldfülű pályakezdőnek minősül" - fogalmazott.

A teljes cikk itt olvasható.

3,6 milliós bírság Uber-sofőröknek

Az év eleje óta közel 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki  Uber-szolgáltatókra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt, és a rendőrséggel, valamint a BKK-val közösen végzett ellenőrzéseken 4 rendszámot is levettek uberes kocsikról - tájékoztatta a NAV szombaton az MTI-t. 

A közlemény szerint az adóhatóság 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett, április 25-től pedig már a rendőrséggel és BKK-val együttműködve is ellenőrzi a személyszállítási szolgáltatást végző sofőröket. A közös akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek.

A NAV két revizora "próbafuvar" keretében veszi igénybe az Uber-szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát - ismertetik.

Az adóhivatal nem csak azt ellenőrzi, hogy a sofőr ad-e szabályos számlát és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, amely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik, tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsó sorban, adót kell fizetni - emlékeztet a NAV a közleményben.

Az MLP az EU-hoz fordul
A Magyar Liberális Párt az Európai Unió fórumaihoz fordul, ha a kormány blokkolni fogja az Uber személyszállító szolgáltatás alkalmazását - mondta Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke szombaton az MTI-nek.Szerinte az államnak a tisztességes verseny feltételeit kell megteremtenie, és nem a monopóliumokat. A mobilalkalmazások blokkolása Kínában és Észak-Koreában szokás, az unióban nem elfogadható és ellentétes a közösség alapeszményével - jegyezte meg.
Szabadai Viktor közölte, az Uber szabályozatlansága nem a cég hibája, és az illetékes minisztérium egyszer sem ült le a társasággal tárgyalni a helyzet rendezéséről. Hozzátette ugyanakkor, hogy miközben az Uber jogi háttere alul-, addig a taxiké felülszabályozott,véleménye szerint mindkét piaci szereplő jogi hátterét módosítani kell.
Megjegyezte, köztudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere is "digitális analfabéta", így nem elvárható, hogy minden újdonságra "rezzenjenek", de az elvárható, hogy a tisztességes verseny feltételeit megteremtsék.