"Orbán az illiberális Európa építőmestere"

Megtisztelte a Le Monde legutóbbi hétvégi számában Orbán Viktor Magyarországát. A terjedelmes hírlap középpontjában három teljes oldalon csakis velünk foglalkozott, illetve Közép-Európával.

"Orbán az illiberális Európa építőmestere", ez a címe annak a részletes kétkolumnás elemzésnek, amely alapos részletezésével beillik akár vádiratnak is, majd mintegy folytatásként Jacques Rupniknak, Havel elnök hajdani tanácsadójának, jelenleg a párizsi egyetem professzorának az analízisét azzal a gondolattal közli, terjed a populizmus, de kontinensünk közepén a hatalomban terpeszkedik.

Szerző
Frissítve: 2016.05.07. 17:35

Közérdekű adatokra kíváncsi a Jobbik

A Jobbik hétfőn postázza azokat a megkereséseket, amelyekben az állami fenntartású energetikai cégek ötmillió forint feletti szerződéseit kérik ki - erről Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint ezt addig szeretnék megtenni, amíg lehetőségük van rá, hiszen a közelmúltban megjelent, a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban foglaltak szerint az MNB és a posta után az állami energetikai cégeknél sem tenné lehetővé a kormány, hogy az állampolgárok megismerjék, ezek a cégek mire költötték az adóforintokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón Kepli Lajos úgy fogalmazott: elfogadhatatlan állapot, hogy egyre nagyobb mértékben korlátozzák a közérdekű adatkikérést, és megpróbálják eltitkolni az olyan ügyleteket, amelyek e nélkül is napvilágra kerülnek.

A politikus hozzátette: a kikért szerződések áttanulmányozása után, ahol korrupció gyanúja merül fel, megteszik majd a büntetőfeljelentést.

A Jobbik mintegy félszáz levelet küld szét közérdekű adatigénylés címén.

Szerző
Frissítve: 2016.05.07. 20:00

LMP javaslat az élettársak védelmében

Az LMP szerint a kormány szerzett jogot venne el a bejegyzett élettársi kapcsolat kiüresítésével, ezért módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnökei szombati, MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a kormány költségvetési salátatörvénybe rejtett javaslata egyetlen betű megváltoztatásával tenné kérdésessé a bejegyzett élettársak jogosultságait, akik élete ezek után a jogalkotó és a jogalkalmazók jóindulatától függne.

Emlékeztettek, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény után is létező intézmény maradt. Álláspontjuk szerint, ha az Országgyűlés többsége megszavazza a módosítást, akkor azzal olyan családokat lehetetlenítenek el, akik eddig joggal alapozták életüket arra, hogy meglévő jogaik biztonságban vannak.

Az ellenzéki politikusok közleményükben arra szólították fel a kormánypárti képviselőket, hogy döntésükkel ne tegyék tönkre mások életét, pusztán azért, mert nem férnek bele a családról és házasságról alkotott szűk felfogásukba.

Szerző