Előfizetés

Európának le kell gyűrnie az egyes tagállamok önzését

Publikálás dátuma
2016.05.09. 08:23

Spiegel

A német magazin úgy látja, hogy a menekültkérdés megoldása, mivel az unió nem tudott dűlőre jutni ebben a kérdésben, most az autoriter török elnök kegyeitől függ. Ám az csak a kisebbik rossz, hogy Erdogan megnyerése érdekében a Bizottság a vízumkényszer feloldását tette le az asztalra, ennél sokkal fontosabb, milyen következményekkel jár, ha Európa vissza akarja szerezni a szavahihetőségét. Ehhez a probléma lényegét kell megragadnia, azaz le kell gyűrnie az egyes tagállamok önzését. Mert nem maradhat annyiban, hogy a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok ilyen sokat profitáljanak az EU-ból, viszont ne akarjanak semmit sem adni. Nem létezhet tartósan egy olyan közösség, amely nem bünteti meg a potyautasokat. Ezért helyes, hogy Brüsszel felvetette a drákói bírság lehetőségét.

Háromszobás apartman a levegőben

Mennyit kérhetnek el a luxusért az első osztályt kínáló gépeken? Van, akinek nem számít a pénz, és kényelemért mindent megad.

A Daily Mail szerint a legdrágábbak között a rekordot az Etihad New York-Mumbai járata tartja, amely útközben Abu-Dzabiban is megáll. Ezen egy irányba 38 ezer dollárt, azaz 10,3 millió forintot kell fizetni a Residence nevű lakosztályáért (amelyben két személy is tartózkodhat). A privát kabin egy nappaliból, egy hálószobából és egy saját fürdőszobából áll, valamint saját inas és séf is jár hozzá. A Residence lakosztályt éppen két éve vezette be az Etihad, és az első háromszobás kabin volt, amelyet egy légitársaság az első osztályán kínált. Az árban benne van a reptérre való transzfer egy luxusautóban, a privát becsekkolás és egy magánváró a repülőtéren. Az utasnak egy személyes titkár ad segítséget mindenben, például asztalt foglal egy étteremben, vagy jegyet vásárol egy koncertre vagy sporteseményre. A járaton egy Angliában képzett óvónő is rendelkezésre áll az első osztályon utazók csemetéinek szórakoztatására.

Prága, a kivilágított ékszerdoboz

Publikálás dátuma
2016.05.09. 07:40

Prága vagy Budapest? Szerencsére nekünk, magyaroknak nem kell döntenünk, hiszen Budapest a miénk, tehát nyugodtan ellátogathatunk Prágába. A cseh fővárosban az a jó, hogy szinte minden látnivaló elérhető egy kiadós sétával.

A hotelszoba nem olcsó Prágában. 130-150 eurót is elkérnek egy négycsillagos szállodában, de a rosszabb fekvésűek esetében is 100 eurónyi költséggel kell számolni. Ha valaki olcsóbb szállást szeretne, akkor jó előre foglaljon szobát.

Prágában a látnivalók hihetetlenül koncentrálódnak. Ez jó, mert keveset kell gyalogolni, de rossz is, mert az ember csak kapkodja a fejét. Megnézhetjük az Óváros teret, vásárolhatunk az árusoktól a Károly hídon, felbaktathatunk a várba. A híres Vencel tér valójában egy sugárút, ahol muszáj betérni valamelyik helyi specialitásokat kínáló étterembe. A zsidó negyed bármelyik zsinagógája, vagy a Szent Miklós templom is megér egy látogatást.

A középkori vár apró boltjában szinte minden izgalmas csecsebecsét meg lehet kapni, amit csak az ember el tud képzelni. Mini páncélos vitéz, a Károly hidat formázó illatosító, ezüstszínű erényöv. Komolyan odafigyelnek arra is, hogy megvilágítsák az épületeket, így esténként úgy lehet sétálgatni az óvárosban, hogy tisztán kivehetőek még a házakat díszítő apró szobrocskák körvonalai is. Az amúgy is gyönyörű épületeket kiemeli a tökéletes és profi megvilágítás.

Az Új Világ utca több mint három évszázad óta vonzza a festőket és a romantikus lelkeket, ugyanakkor csak kevés turistának van tudomása arról, hogy a dinamikus európai nagyváros, Prága ilyen békés zugokat is tartogat. A prágai vár felé vezető úton található keskeny utcát apró házak szegélyezik, gyönyörű látványt nyújtva az év bármely szakában. Az itt álló házak a 14. század közepén épültek, mert szállás kellett a prágai váron dolgozó munkásoknak a közelben. Az utca kétszer is leégett, utoljára 1541-ben. A kis házak többségét azonban a 17. században újjáépítették. Az utcának két híres lakója volt, az egyik II. Rudolf csillagásza, Tycho de Brahe, aki az 1-es házszám alatt lakott.