Így szégyenítik meg a graffitiseket

Publikálás dátuma
2016.05.11. 14:40
FOTÓ: Thinkstock
Megálljt akarnak parancsolni a falfirkásoknak Tibetben a Csomolungma (Mount Everest) alaptáborának üzemeltetői. Ezen túl nem csak tiltják, de "megszégyenítéssel" szankcionálni is fogják a vandálokat.

Az elrettentő intézkedést azért hozták a hatóságok, mert a következő hónap a régióban már a turisztikai csúcsidőszak kezdete, a szezonban pedig különösen nehéz tetten érni, elfogni a környezetromboló elkövetőket. A hatóságok szándéka, hogy minden egyes lebukott graffitizőt felvesznek a rossz magaviseletű turisták feketelistájára, amelyet a hónap végén a médiában nyilvánosságra hoznak.

Immár fényképes bizonyítékok garmadája áll rendelkezésre annak illusztrálására, hogy az ott megforduló turisták miféle nyomot hagynak maguk után a festői szépségű vidék emlékművein, tábláin, szikláin. A legtöbben csak annyit akarnak tudatni a világgal, hogy "itt jártam!".

A terület felügyelői a Hszinhua hírügynökségnek elmondták, bár rendszeresen bejárják a területet és igyekeznek megtisztítani az összefirkált tárgyakat, nem tudnak lépést tartani azok újraszületésével. Figyelmeztetéseik nem egyszer indulatos vitába torkollnak.

Az illetékesek remélik, azzal, hogy a hegymászók alaptáborának területére belépőket név szerint nyilvántartásba veszik, később könnyebb lesz azonosítani a tilosban járókat, a legtöbben ugyanis szignálják a közlendőjüket. Mindezeken túl a látogatók kreativitásának kiélését elősegítendő olyan táblákat, oszlopokat helyeznek el, amelyek kifejezetten az üzenethagyás célját szolgálják. Így legális lehetőséghez jutnak azok, akik ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy tudassák: a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében jártak.

A tengerszint felett 5200 méteres magasságban lévő alaptábor virágzó turizmus helyszíne, köszönhetően részben annak is, hogy áramellátása két éve biztonsággal megoldott, tavaly júliustól pedig új út vezet hozzá. 2014-ben több mint 59 ezren keresték fel, míg tavaly a nepáli földrengés miatt 40 ezer körül volt a látogatók száma. Az idén az első három hónapban már 45 százalékkal többen fordultak meg itt, mint egy évvel korábban.

Szerző
Témák
Tibet graffiti

Elszólta magát II. Erzsébet - Nem tudta, hogy forog a kamera

Publikálás dátuma
2016.05.11. 13:14
FOTÓ: Chris Jackson/Getty Images
A kínai elnök tavalyi londoni látogatását előkészítő kínai biztonságiak "otrombaságára" panaszkodott egy óvatlanul elejtett és kamerák által rögzített megjegyzésével a brit uralkodó.

Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly októberben járt állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban. Az elnöki házaspárt annak idején királyi pompával fogadták, az államfő és felesége előtt a királyi lovas testőrség felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendégeket.

Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához, az első számú londoni királyi rezidenciához, ahol az elnöki házaspár megszállt. Az uralkodó és az elnöki látogatás biztonságára ügyelő brit rendőrparancsnok szerdán nyilvánosságra került beszélgetéséből azonban némi fény derült a háttérben lezajlott eseményekre is. Lucy D'Orsi, aki a Scotland Yard részéről a biztonsági intézkedések irányítója volt a kínai elnök látogatásának idején, a Buckingham-palotában rendezett szokásos tavaszi kerti partin elegyedett szóba az uralkodóval. A brit médiához eljutott felvételen - amelyet az udvar operatőre készített - jól hallható, amint Lucy D'Orsi bemutatkozik, és elmondja, hogy ő volt a biztonságra ügyelő Scotland Yard-csapat vezetője a kínai elnök látogatása idején.

"Na, ez balszerencse" - mondja a királynő a felvételen. A kíséretében lévő illetékes, aki a vendégeket mutatta be az uralkodónak, ezután bekapcsolódik a beszélgetésbe, és közli, hogy a kínai elnök saját biztonsági osztaga annak idején "súlyos mértékben korlátozta" Lucy D'Orsi tevékenységét.

D'Orsi ezután felfedi, hogy a kínai biztonságiak Hszi Csin-ping látogatásának lemondásával is fenyegetőztek az utat megelőző egyeztetéseken. Hozzáteszi, hogy a megbeszélések során a kínai illetékesek egy ízben egyszerűen faképnél hagyták őt és Nagy-Britannia szintén jelenlévő pekingi nagykövetét, Barbara Woodwardot.

Arra a rövid beszélgetésből nem derül fény, hogy mi volt a nézeteltérés oka, de a brit sajtó korabeli értesülései szerint kínai részről erőteljesen sérelmezték, hogy a brit hatóságok engedélyezték emberi jogi csoportok tüntetéseit Hszi Csin-ping látogatásának idejére.

A szerdán nyilvánosságra került felvétel legkényesebb részlete az, amikor a királynő "elképesztőnek" nevezi a rendőrtiszt által elmondottakat, és elmondja a Scotland Yard tisztjének: ő is tudott arról, hogy a kínai illetékesek a pekingi brit nagykövettel is "nagyon otrombán" viselkedtek a látogatás előkészítésének idején. A brit uralkodó a szigorú protokoll alapján soha nem kommentál nyilvánosan aktuálpolitikai eseményeket. Néha azonban előfordulnak "kisiklások". A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazás előtt nem sokkal a királynő például egy ugyancsak elejtett, de kamerák által rögzített megjegyzésével kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt", amikor arról döntenek, hogy miképp szavaznak a referendumon, nemrégiben pedig - legalábbis meg nem erősített sajtóértesülések szerint - egy fogadáson arról értekezett, hogy "az Európai Unió rossz irányba tart".

A héten David Cameron miniszterelnök is kínos diplomáciai viszályt kavart azzal a megjegyzésével, hogy "néhány fantasztikusan korrupt" ország is részt vesz a brit kormány által csütörtökre Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián. Cameron, aki szintén nem a nyilvánosságnak szánta kijelentéseit, hangot adott annak a véleményének is, hogy valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa. Mindkét ország kormánya hivatalosan tiltakozott Londonnál az incidens miatt.

Szerző

Kivégezték a metrós gyilkost

Kivégzőosztag előtt fejezte be életét Tajvanon az az ámokfutó, aki két éve a metrón késsel megsebesített 26 embert, akik közül négy meghalt - közölte Tajpejben szerdán Csen Ming-tang, az igazságügyi tárca helyettese.

A késelést csúcsforgalomban egy zsúfolt szerelvényen követte el az akkor 21 éves férfi, aki Tajcsung város másodéves egyetemi hallgatója volt. Az áldozatok 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó utasok voltak. A gyilkos eszköz egy 10 centiméteres pengéjű kés volt, de találtak nála egy ennél háromszor hosszabb pengéjűt is. Amikor elfogták, azt mondta, hogy gyermekkora óta készült a tömeggyilkosságra.

Csenget már tavaly halálra ítélték, de az ítéletet csak szerda reggel hajtották végre. A kivégzés ellen az utóbbi hónapokban tiltakozott több jogvédő csoport, de a legfelsőbb bíróság alig három hete helybenhagyta az ítéletet. A sajtóbeszámolókban megszólaltatott hozzátartozók - köztük az egyik áldozat apja - a helyi médiában úgy nyilatkoztak, hogy elégtételt éreznek, miután a bűnöst a legsúlyosabb büntetéssel sújtották.

Csent korábban úgy jellemezték, hogy antiszociális, narcisztikus alkat, éretlen és pesszimista életfelfogású. Úgy tudni, megszállottja volt a véres videojátékoknak, és horrortörténeteket írt. Szülei egyetértenek a halálos ítélettel, gyermekük tettét megbocsáthatatlannak tartják.

Szerző