Széll Tamás nyerte a Bocuse d'Or döntőjét - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.05.11. 21:14
Fotók: Tóth Gergő
A Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjét, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett. Lyonban jövőre a világ legjobb szakácsa lehet. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Széll Tamás és csapata - segítője Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány Szulló Szabina - az első helyen jutott tovább a Bocuse d'Or budapesti döntőjéből - Lyonban jövőre a világ legjobb szakácsa lehet. Az Onyx sous-séfjének egyszer már sikerült a bravúr, 2013-ban magyar szakácsként elsőként jutott a Bocuse d’Ort világdöntőjébe, ahol a 10. helyen zárta a viadalt. Az ezüstérmes norvégok és a harmadik helyen záró svédek mellett Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn. A szerdai eredményhirdetésen a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi csapat, a legjobb húsételért járó különdíjat a francia csapat vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője kapta.

"Nagyon jó munkát végeztünk - fogalmazott a verseny után Széll Tamás. - A gyakorlásoknál a burgonyapürével szenvedtünk a legtöbbet, most úgy érzem, az sikerült a legjobban. A közönségnek is roppant hálás vagyok, nélkülük nem sikerülhetett volna."

Óriási hangulatban, 2000 néző előtt állhatott a konyhapult mögé Széll Tamás, az Onyx sous-séfje, aki hazánkat képviselte a Bocuse d'Ort a szakácsverseny európai döntőjében, melynek házigazdája idén Budapest volt. A beléptetés meglepően szigorú biztonsági előírások mellett zajlott. A rendezvényre csak fémdetektoros kapun és kézi detektoros ellenőrzésen át lehetett bejutni, ám bent már a szakácsok buzdítása kapott nagy hangsúlyt, no és persze az ételkülönlegességek.

A verseny kezdetekor a lelátóról egy tűzoltózenekarnak köszönhetően trombitaszó harsant fel. Olyan érzése lehetett az embernek, mintha nem is egy gasztronómiai versenyen lenne, hanem egy vízilabda mérkőzésen. - Nem erre számítottam. A szurkolók, a média képviselői, a zsűri és kis túlzással az egész Hungexpo közönsége fél méterre lesi Széll Tamás munkáját, nagyon nehéz lehet így összpontosítani - fogalmazott a Népszavának Tóth Márton Európa-bajnoki ezüstérmes vízilabdázó. - A 2014-es budapesti kontinensviadalon volt szerencsém hasonló hangulatban pályára lépni, akkor Benedek Tibor szövetségi kapitány felkészített minket arra, hogy bírjuk a közönség által teremtett atmoszférát: az edzéseken hangszórókból szólt a Veszprém férfi kézilabdacsapat közönségének a szurkolása - emlékezett vissza a sportoló.

A Ferencváros centerétől egyébként nem áll távol a gasztronómia, a Konyhafőnök című főzőműsorban a harmadik helyet szerezte meg. A pólós lapunknak elmondta: még nem dolgozott a verseny két fő alapanyagával, a dunai kecsegével és annak kaviárjával és a magyar dámszarvasborjúval, melynek combját és gerincét dolgozták fel a szakácsok. - Kóstolni már kóstoltam a kecsegét. Ez egy erősebb szerkezetű hal, az ízét nem lehet az édesvízi pikkelyesekéhez hasonlítani - mondta Tóth. Aki szeretné megkóstolni a halat mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis egy kilogramm 5000 forintba kerül.

,,Ilyen ünnepünk még nem volt"
„Fantasztikus hangulat, nagyszerű verseny. Ilyen ünnepünk még nem volt” - nyilatkozta lapunknak Bíró Lajos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia korábbi elnöke. A Bock Bisztró séfje elmondta, a honi akadémiának, és jelenlegi vezetőjének, Hamvas Zoltánnak volt nagy szerepe abban, hogy az európai döntőnek Budapest adhat otthont. „Nem olcsó egy ilyen rendezvény - válaszolt arra a kérdésünkre, hogy két év múlva is láthatja-e a magyar közönség a kontinensdöntőt. - Sok pénzt kell fizetni a lehetőségért a Francia Bocuse d'Or Akadémiának. Úgy kell elképzelni, mint a televíziós jogokat, de remélem lesz még hasonló gasztronómiai verseny Magyarországon.

A húsz versenyzőnek, köztük Széll Tamásnak a halas ételből 14 tányért kellett elkészítenie úgy, hogy az ételük legalább 50 százaléka növényi alapanyagból állt, s fel kellett használni egy titkos alapanyagot is, ami ezúttal a turbolya volt. Az ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták, ma leginkább a francia konyhában elterjedt. Általában zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője.

A magyar dámszarvasborjúból szintén 14 adagot kellett elkészíteni, melyből tízet egészben vagy előre feldarabolva, majd újra összeillesztve hústálon tálaltak, négy adagot pedig tányéron szervíroztak. Ennél a feladatnál a legfontosabb az volt, hogy a séfek az ételben kifejezésre juttassák országuk kulturális örökségeit. 

A gálavacsora miatt bezár három napra az OSZK
Több mint kétszáz év után három napra bezárják az Országos Széchényi Könyvtárat május 10-12. között. Az Oroszlános udvart ugyanis bérbe adják egy egyszerű gálavacsorára a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny szervezőinek. Hogy a döntő záróeseménye miért a Várba került, nem tudni. Azt sem, hogy az Oroszlános udvart emiatt miért kell hermetikusan elzárni. Pedig volt ott Operett Gála, tisztavatás, és filmet is forgattak az udvarban, de még bezárni soha nem kellett.

Szerző

Stumpf a "feketeseggű"

„Ismerve ennek a generációnak a hatalmi gondolkodását, el tudom képzelni, hogy vissza akarnak venni azoknak az intézményeknek az erejéből, amelyek a parlament hatalmát korlátozzák” - mondta Stumpf István alkotmánybíró az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség keddi rendezvényén.

Az eseményről a Magyar Nemzet számolt be. Stumpf emlékeztetett rá, milyen alkotmányossági konfliktusaik voltak 2010 után a kormánnyal, majd áttérve a jelenre, jelezte, mennyire szerencsétlen, hogy "ötszörös mulasztásos alkotmánysértésben van a magyar parlament". Vagyis: négy alkotmánybíró hiányzik, és nincs elnöke a testületnek. Az nem vigasztalja, hogy ugyanilyen a helyzet Horvátországban, vagy még rosszabb a lengyeleknél. A tizenegy fős létszám még elég is lehetne, ha módosítanák az Alaptörvényt. Nem dolga bírálni ezt az állapotot, a "nagy bölcsességű parlamentnek a dolga, hogyan tudja megtalálni a kétharmadot ennek a helyzetnek az orvoslására."

A Föld megtelt, nem tud több embert eltartani – tette hozzá, majd beszélt arról is, miért telt be a pohár is az embereknél egyesek dühítő vagyonosodása miatt. Szerinte a Fidesz a rendszerváltozástól azt képviselte, hogy a posztkommunista struktúrák helyett új világot kell felépíteni új középosztállyal. "Ennek a látványos következménye, hogy szpáhibirtokok épülnek, ami kiveri a biztosítékot az emberek többségénél." Saját szerepéről azt mondta: ő azért szegődött alkotmánybírónak, hogy az Alaptörvényt védje, akár azokkal szemben is, akik megalkották. Stumpf hosszan mesélt a Bibó szakkollégium megalapításáról, az egykoron „radikális, liberális, alternatív” Viktorról, akinek a ’98-as választások közeledtével ő hívta fel a figyelmét, hogy lassan fel kellene készülni a kormányzásra. Stumpf szép időszakként emlékezett vissza a kancellária élén töltött éveire és azt mondta: a 2002-es választások után pártvonalon újra „feketeseggűvé” vált. Az újbóli kormányzásra már nem is vele, hanem Navracsics Tiborral és Matolcsy Györggyel készült fel Orbán, aki a 2010-es kurzusváltáskor először Washingtonba akarta kiküldeni, de őt ez nem izgatta annyira, mint az alkotmánybírói feladat.

Szerző

Lőszerek és gránátok a Városligetnél - Lezárták a környéket

Publikálás dátuma
2016.05.11. 20:35

Világháborús lőszereket és egy gránátot találtak a főváros VII. kerületében, a Dózsa György út és a Damjanich utca sarkán, a Városliget közelében szerda késő délután, a környék egy részét lezárták - tájékoztatott a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.

Közterületi munkák közben került elő 30 két centiméteres átmérőjű német légvédelmi repeszlőszer és egy magyar Vécsey kézigránát a Dózsa György út és a Damjanich utca sarkán, a Városliget felőli parkolóban. A további munkák idejére a környéket ötven méteres sugarú körben lezárják, ami érinti a Dózsa György út és a Damjanich utca egy-egy szakaszát.

Szerző