Előfizetés

Kórházi "hálafestésből" mozgalmat csinált a fiatal édesapa

Publikálás dátuma
2016.05.13. 17:47
Forrás: Lakatos Norbert/Facebook
A Roma Sajtóközpont információi alapján még februárban a Népszava is megírta az ifjan édesapává lett szobafestő történetét:  a kislánya kórházba került, az aggódó szülők pedig azt tapasztalták, hogy a gyerekkel a sok munka, a nagy leterheltség ellenére jól bántak az intézményben. A szülők nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy ez hálapénzzel honorálják, ezért az édesapa a hálatett mellett döntött. A fiatal szobafestő februárban a kerepesi kórháznak a nővérszobáját festette ki, ahol másfél éves lányát kezelték. Jobb megoldásnak tartotta, mint a borítékot. 

Most a hvg.hu számolt be arról: ami egyszeri hálafestésnek indult, mozgalommá nőtte ki magát. Lakatos Norbertet ugyanis egyre többen megkeresték, hogy segítenének, így már nagyjából 20-22 ember vesz részt a mozgalomban: festők, asztalosok, grafikusok, belsőépítész, pázmányos egyetemisták, akik ingyen tesznek szebbé kórházi osztályokat, de cégek is beszálltak, anyagot vagy embert küldtek.

Nemrég végeztek a Semmelweis II. számú gyermekklinikáján a daganatosok várójával, most a Péterfy jön, a felnőttrészlegen 3 rossz állapotú kórtermet festenek ki.

Lakatos Norbert a portálnak elmondta, most hat kórház áll sorban – nála lehet e-mailen jelentkezni –, de még tudnak vállalni többet is: a nyaramat még erre szánom, havonta 3-4 nap belefér - közölte a mozgalmat indított fiatal roma apuka.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz Miskolcon

Fokozott figyelemmel készül a rendőrség a vasárnap 17.30-kor kezdődő DVTK Tartalék-Nyíregyháza Spartacus NB III-as labdarúgó-mérkőzésre - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A meccset a miskolci DVTK Stadionban rendezik. A rendbontások megelőzése, a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében a miskolci rendőrkapitányság vezetője, Bogyay Ferenc rendelte el az ellenőrzést. A szóvivő kitért arra is, hogy Miskolcot három irányból célszerű megközelíteni majd, délről az M30-as autópályán, a 37-es főúton, és a 3-as főúton Nyékládháza felől. Mint mondta, a vendégszurkolókat az M30-as déli lehajtója előtti útszakaszra várják, ahol összegyűjtik és konvojba rendezik az érkező buszokat és személygépkocsikat, majd intézkednek a DVTK Stadionhoz történő kísérésükről. A helyszínen külön parkolót biztosítanak a vendégszurkolók gépjárműveinek. A pirotechnikai eszközök használata, illetve birtoklása is szabálysértés, azok megtalálása esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek - hívta fel a szurkolók figyelmét Janasóczki Attila.

Kétmilliárdot csoportosítottak át műtétekre, kezelésekre

Publikálás dátuma
2016.05.13. 17:27
Illusztráció/Népszava fotó
Az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2 milliárd forintot csoportosítottak át az Egészségbiztosítási Alap idei előirányzatából nagy értékű műtéti eljárások, egynapos sebészet, a járóbeteg-ellátások, valamint addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezelések finanszírozására. (Még mielőtt nagyon meghatódnánk: az Átlátszó számításai szerint 2020-ig 215 milliárd forint közpénz megy stadionokra. )

Mészáros János emlékeztetett arra, március végén döntött az egészségügyi államtitkárság arról, hogy az E-alap idei hétmilliárd forintos előirányzatából 5 milliárd forintot szánnak a nagy értékű képalkotó diagnosztikai kapacitások bővítésére. Az áprilistól felhasználható összeget jellemzően PET/CT-, MRI- és hagyományos CT-vizsgálatokra fordítják három egyetemi centrumban (Szeged, Pécs, Budapest), valamint egyes fővárosi és vidéki kórházakban. Közlése szerint szakmapolitikai cél, hogy azok a daganatos betegek, akiknek CT- vagy MR-vizsgálatra van szükségük, 14 napon belül jussanak el rá.

A helyettes államtitkár elmondta, a most bejelentett kétmilliárd forintból finanszírozni tudják például a ritkán előforduló, ezért centrumokban kezelt betegségek, egyebek mellett a nyelőcsőszűkület endoszkópos műtétjét az arra alkalmas és szakmailag felkészült megyei intézményekben is. Szerinte ebből jut pénz az intra- és extrakardinális betegségek ellátására, a vékonybél kapszulás endoszkópiával történő vizsgálatára, szívbillentyű-beültetésre és az ezzel együtt járó beavatkozásokra, valamint a felnőtt csontvelő-transzplantációk számának emelésére is.