Előfizetés

Halott fiókák - A madártani egyesület is tiltakozik a fakivágások ellen

Publikálás dátuma
2016.05.13. 19:13
Illusztráció/Thinkstock
Tiltakozik a költési időben történő fővárosi fakivágások ellen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely alternatív megoldásokat is ajánl.

A lakosság és a civil szervezetek nagy megütközéssel tapasztalták az elmúlt hónapokban, hogy a főváros több területén is történtek olyan fakivágások, melyeknek vélelmezhetően vagy bizonyítottan védett madarak estek áldozatául az Orczy-kertben vagy a Városligetben - emlékeztet közleményében az egyesület.

Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási időszakban végzett fakivágás védett gerincesek - a madarak mellett elsősorban denevérek és a szaporulatuk - felesleges és elkerülhető sérülését, kínhalálát okozhatja, ami a természetvédelmi kár okozása mellett az állatkínzás tényállását is kimerítheti. Az egyesület elfogadhatatlanak tarja, hogy a természet- és állatvédelmi törvények betartatásáért is felelős rendőrség, a megyei kormányhivatal vagy az ügyészség a megjelent hírek, információk birtokában saját hatáskörben nem indított vizsgálatot, vagy ha igen, erről nem adott hírt.

A közlemény felhívja a figyelmet: a gyakorlati madárvédelem és madármentés eszközrendszere azokban az esetekben is segíthet csökkenteni az okozott kárt, amikor a fakivágást az emberi élet védelme miatt a költési időszakban szükséges elvégezni. Ilyen megoldásra ekkor is csak az indokoltság valós felmérése és az egyéb lehetőségek vizsgálata után kerülhet sor. Az azonnali fakivágás helyett alternatív megoldás lehet a terület elkerítése, lezárása úgy, hogy a lakosság információs táblákon a megfelelő tájékoztatást is megkapja.

Az MMA szerint a nemzeti parkok, az állatkertek vagy a civil szervezetek hozzáértő munkatársait is érdemes felkérni, hogy a fa kivágása előtt emelőkosaras darus kocsi segítségével átnézhessék a lombkoronát és a törzset, van-e benne lakott madárfészek, odú, majd ezt a munkát a fa kidöntése után még egyszer el lehet végezni.

Gyász! Elpusztult az év első pandabébije

Publikálás dátuma
2016.05.12. 12:35
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Getty Images
Kevesebb mint egy hetet élt az idén elsőként született óriáspandabébi - közölte a hírt a Szecsuán tartomány székhelyén lévő, csengtui Óriáspanda Tenyésztő- és Kutatóközpont.

A kis állat kedden kora reggel lett rosszul, miután anyja szoptatta. Felordított, majd hirtelen leesett anyja testéről. A pandabébit azonnal kiemelték és megállapították, hogy leállt a légzése. Az állatorvosok egyelőre nem találják a magyarázatot a történtekre, a boncolás sem mutatott ki rendellenességet. A gondozók elmondták, hogy az állat 24 órás felügyelet alatt élt, megfelelő volt a testhőmérséklete, jól evett és az emésztése is rendben volt.

A pandabébi pénteken jött világra 145 grammos testsúllyal. A következő néhány napban kilencéves anyja gondoskodott róla, szépen fejlődött, súlya elérte a 172 grammot. A szakemberek elmondták, hogy a fogságban felnövő pandák körében rendkívül ritka a hirtelen halál és az esetet az embereknél szintén ritkán előforduló csecsemőhalálhoz (SIDS) hasonlították. Az elpusztult pandabébi szerveit további vizsgálat céljából továbbküldték laboratóriumi elemzésre.

Óriás korallzátony az Amazonas torkolatánál

Publikálás dátuma
2016.05.12. 07:14
FOTÓ: THINKSTOCK
Egy óriás - 9,3 ezer négyzetkilométer területű - korallzátonyra bukkantak az Amazonas folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén.

A korallzátony Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig - adta hírül a The Guardian brit napilap. A korallzátony létezésére senki nem gyanakodott, mivel a világ nagy folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, és ezért azokon nem nő korall. Ráadásul a korallok a tiszta, napfénnyel jól átitatott, sós vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke.

Több mint 60 szivacsfajt, 73 halfajt, rákot, tengeri csillagot találtak a térségében - írták a tudósok a Science Advences folyóiratban. A korallzátonyt azonban súlyos veszély fenyegeti, a brazil kormány 80 parcellára adott ki kőolajfeltárási engedélyt a térségben, ezekből 20 esetében már meg is kezdődött az olajkitermelés, némelyik épp a korallzátony fölött.