Kijelölhetik Platini utódját

Publikálás dátuma
2016.05.18. 11:32
Fotó: Getty Images
Ma dönthet arról az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) arról a menetrendről, melynek végén megválasztják Michel Platini utódát. Az egykori aranylabdás francia sportvezető eltiltását ugyan hatról négy évre csökkentette a Nemzetközi Sportbíróság (CAS), Platini azonban múlt hétfőn lemondott, mivel – mint mondta – nem tudja ellátni feladatkörét. 

Valószínűtlen, hogy a szövetség még az Európa-bajnokság előtt megválasztja az új elnök személyét, az Európa-liga ma esti baseli döntője előtt inkább a voksolás mikéntjéről dönthetnek majd. Az UEFA számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy túl kevés jelölt közül választhat.

Gianni Infantino, a volt főtitkár logikus döntés lehetett volna, őt azonban február végén a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) élére választották. Platini helyettesét, Ángel María Villart a FIFA bukott vezetője, Sepp Blatter emberének tartják, így lényegében nincs esélye. A holland Michael van Praag pályázhat a legnagyobb eséllyel a nemzetközi szövetség vezetésére, ő azonban már 68 éves, így csak ideiglenes elnökként jöhetne szóba.

Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint összefognak a kelet-európai országok, s közös jelöltet indítanak majd. a Legesélyesebb Davor Suker lehet, akit ugyan hazájában, Horvátországban, sok szurkolói csoport nem igazán kedvel, azt azonban senki sem kérdőjelezhető meg, hogy ért a focihoz, hiszen egykor remek játékos volt. Más források szerint Kelet-Európa nem egységes, így ez inkább csak hipotézis.

Várhatóan szeptember közepén választják majd meg az UEFA új vezetőjét.

Szerző

Két kvóta a tét Duisburgban

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:55
Dombvári Bence egyesben és párosban is rajthoz áll FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma és holnap a férfi kajakosoké lesz a főszerep Duisburgban. Magyarországnak 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, a fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére a tét. A korábbi számítások szerint még egy női kajakos kvótáért is harcba szállhattak volna a magyarok, de a nemzetközi szövetség (ICF) utólag máshogy értelmezte a szabályokat, így erre már nincs lehetőség.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: más országokat is érintett ez a probléma, és az ICF elismerte, hogy későn tájékoztatta a szövetségeket, de már nincs mit tenni. Hozzátette: Londonban is öt női kajakos kvótával oldották meg a versenyeket, így lesz ez Rióban is.

A további két férfi kajakos indulási jogért ugyanakkor eséllyel száll harcba a kiutazó csapat: Dombvári Bence 1000 méteren egyesben és Hufnágel Tiborral párosban is indul majd, míg 200 méter egyesben Horváth Bence lesz a magyar induló. Kvótát ezúttal az szerezhet, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be.

„Mindenki ott lesz, aki eddig nem szerzett kvótát, erős lesz a mezőny. Ezzel együtt úgy gondolom, mindhárom számban reális esélyünk van arra, hogy kvótát érő helyen végezzen az egységünk” - mondta Storcz Botond szövetségi vezetőedző.

Szerző

Cseh Laci is beköszönt

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:53
Cseh László ezüstérmet szerzett 50 méter pillangón FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Ott folytatták úszóink a londoni Európa-bajnokságot, ahol hétfő este abbahagyták. Hosszú Katinka 400 méter vegyes után ezúttal 200 méter háton diadalmaskodott. Cseh László pedig 50 méter pillangón állhatott fel a dobogó második fokára, míg a Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres vegyes vegyesváltó harmadik lett.

Hiába jutott jelentős - a második helyezett portugál Manacas Alexis Santoshoz képest is majd’ kétmásodperces – előnnyel Cseh László a 200 méter vegyes elődöntőjébe a londoni kontinensviadalon, a szám leúszása után bejelentette: nem áll rajthoz délután, ugyanis a 200 méter pillangóra szeretne koncentrálni. A 12-szeres Európa-bajnok azonban medencébe csobbant az 50 méter pillangó fináléjában, ahol remek teljesítménnyel (23.31 másodperc) ezüstérmet szerzett. A győztes az ukrán Andrij Govorov lett 22.92 másodperccel.

„Kicsit bánom, hogy nem tudtam megúszni a legjobbamat, azaz azt az időt, amit a tavalyi vb-n (23.06), de határozottan jobb érzés volt ma úszni, szerintem ezzel az ezüsttel kihoztam a maximot ebből a versenyből” – mondta a verseny után Cseh.

A másik éremvárományos, Hosszú Katinka - amint azt már hétfőn jelezte - nem csobbant medencébe 100 méter gyorson, hogy minél pihentebben vághasson neki a 200 méter hát fináléjának, ahova a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát. A nyitónapon 400 méter vegyesen aranyérmes sportoló tovább folytatta remeklését, s szép teljesítménnyel diadalmaskodott.

„2:07-es időt akartam úszni, és ez sikerült, azt viszont tudtam, hogy Daryna iszonyúan tud jönni az utolsó ötven méteren, úgyhogy egészen kemény verseny kerekedett ki ebből, de elégedett vagyok összességében” – fogalmazott az immáron tízszeres egyéni kontinensbajnok.

A szám másik magyarja, Burián Katalin fantasztikus úszással negyedik helyen ért célba, s 2:10.18 perces idejével teljesítette a riói A-szintet, így ott lesz az olimpián.

„Megvan, megvan, megyek az olimpiára! Kimondhatatlanul boldog vagyok! Tegnap este, csak hogy minden összejöjjön, begyulladt mind a két bölcsességfogam, de most ez sem érdekelt. A vége már nagyon fájt, a combjaim elsősorban, de csak azért is megakartam csinálni, és ez sikerült!” – nyilatkozta könnyek közt Burián.

Balog Gábor 100 méter háton a hetedik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőre, ahol végül ötödikként csapott a célba.

A döntők sorát a Balog Gábor, Financsek Gábor, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres vegyes vegyesváltó zárta, ahol a magyar csapat bronzérmet szerzett.

A szerdai magyar program
Nők
200 méter vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, György Réka)
100 méter hát (Hosszú Katinka, Burián Katalin, György Réka)
800 méter gyors (Kapás Boglárka, Késely Ajna, Risztov Éva, Juhász Adél)
Férfiak
200 méter pillangó (Cseh László, Kenderesi Tamás, Biczó Bence, Grátz Benjámin)
200 méter mell (Horváth Dávid)
50 méter hát (Balog Gábor, Bohus Richárd, Zámbó Balázs)
1500 méter gyors (Gyurta Gergő)
Az előfutamokat magyar idő szerint délelőtt 11 órától rendezik, míg az elődöntőkre és a döntőkre 19 órától kerül sor, s élőben közvetíti az M4.Szerző