Előfizetés

Tilos az abortusz Oklahomában

Országos szinten is messze ható politikai következményekkel járhat az Egyesült Államokban az a helyi jogszabály, amelyet tegnap fogadtak el Oklahomában. A republikánus kormányzású szövetségi államban ugyanis gyakorlatilag betiltották az abortuszt, pontosabban azt mondták ki, hogy elvégzésével az orvos bűncselekményt követ el.

A művi terhességmegszakítás mindig is a leghevesebben vitatott társadalmi ügyek közé tartozott, ám a kérdés a Legfelsőbb Bíróság híres, 1973-as ítélete (Roe vs. Wade) óta többé-kevésbé nyugvópontra jutott. Az oklahomai törvényhozás ezt a több évtizedes, kompromisszumos állapotot látszik felborítani. A jogszabályt – melyet meggyőző, 33-12-es többséggel fogadtak el, az állam egyik republikánus szenátora, Nathat Dahm terjesztette be, s most az ugyancsak republikánus kormányzó, Mary Fallin elé került jóváhagyásra.

Az abortusz-ellenes nézeteiről ismert Fallint máris jogvédő és feminista csoportok sora szólította fel arra, hogy akadályozza meg a törvény életbe lépését, már csak azért is, mert várható, hogy ha a jogvita Washingtonba jut, akkor a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősíti.

Lázár: Soros az oka mindennek

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:04
Lázár János sajtótájékoztatója. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sajnos még nem látta a felvételt, de a Népszava munkatársa pontosan tudja, Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem mond akármit. Lázár János ezt válaszolta tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság elnöke házszabálysértésre buzdít bárkit. A KDNP-s politikus a Hír Tv felvétele alapján pedig ezt tette. A kancelláriaminiszter ezúttal a szokásosnál többet "sorosozott", azt állítva, hogy az üzletember Clinton-házaspár mecénása és ő állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött. Kérdésünkre kiderült, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök, Lázár akkor is sok jóra számít.

Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem beszél akármit, ezt a Népszava munkatársa pontosan tudja. Erről Lázár János igyekezett bennünket meggyőzni tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság kormánypárti elnöke a házszabály megsértéséről beszélt és erre biztathatja képviselőtársát. A Miniszterelnökség vezetőjének saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, mire vagyunk kíváncsiak, ennek ellenére védte Rubovszkyt. amikor elmondtuk, hogy a KDNP-s politikus a Hír Tv felvételén nem csupán Áder János utódlásáról beszélt fideszes kollégájának, hanem arról is, hogy akár házszabálysértéssel akadályozza meg egy jobbikos javaslat napirendre vételét, Lázár közölte, sajnos még nem látta a felvételt.

Ennek ellenére még az újságírói kérdések előtt hossza ecsetelte, hogyan zajlik a Fideszben az államfő jelölése. Orbán Viktor ugyanis a kancelláriaminiszter lelkére kötötte, hogy erről beszéljen a Kormányinfón. Kiderült, a miniszterelnök 2017 februárjában kezd széles körű konzultációt arról, hogy pártelnökként kit javasol erre tisztségre a Fidesz-frakciónak. A párt alapszabálya értelmében a mindenkori pártelnököt illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak. Ez nem azt jelenti, hogy ő lesz a köztársasági elnök, hanem azt, hogy a frakció kit jelöljön - fogalmazott Lázár, hozzátéve, minden parlamenti képviselőcsoportnak joga van javaslatot tenni. A miniszter két köztársasági elnökválasztás idején is a Fidesz frakcióvezetője volt, akkor is hosszú, alapos, körültekintő konzultáció előzte meg mindkét javaslatot. Orbán és Áder több mint 30 éve jó barátok és kiváló szakmai kollégák mind a mai napig, "senki nem orrolt meg senkire sem és nagyszerű együttműködés van a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök között is" - halhattuk. Ádert a Miniszterelnökség vezetője személyesen is nagyra tartja. A Hír Tv ominózus felvételén Rubovszky úgy fogalmazott: "közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi". A kancelláriaminiszter ezt "kávéházi pletykának" nevezte. Akkor viszont zavarba jött, amikor arról faggatták, elvállalná-e, ha Orbán köztársasági elnöknek kérné fel? "Fő a józanság! Ilyen kérdést nekem józan állapotban nem lehet feltenni. Nem, nem, nem. Aki ilyet kérdez tőlem, az nem józan" - válaszolta.

A nemzetközi spekuláns és tőzsdecápa Soros György állhat a Magyarországot és a magyar kormányt támadó heves nyilatkozatok mögött - fogalmazott az újabb külföldi bírálatokra utalva a kancelláriaminiszter. Felidézte: Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Európában hitet tett a bevándorlás fontossága mellett, közölte, hogy az Uniónak muszlim bevándorlókra van szüksége. "Az amerikai politika lényege, hogy (...) Európának bevándorlókra, muszlim bevándorlókra van szüksége". Az Obama-féle meggyőződésnek Soros György az egyik fő "zászlóvivője", az üzletember ugyanis többször is nyilatkozott arról, hogyan kellene bevándorlókat telepíteni Európába. A magyar kormány meggyőződése - folytatta -, hogy Soros György, a Demokrata Párt egyik befolyásos támogatója, a Clinton-házaspár mecénása mindent megtesz, hogy "helyet csináljon" a nézeteinek. "Amerikai szemszögből nézve Magyarország a bevándorlás útjában áll. Azért is, mert kerítés áll a határán, azért is, mert mindent elkövetünk, hogy a korlátlan bevándorlást korlátok közé szorítsuk és hogy az európai politikában is teret nyerjünk a kontrollnak, annak, hogy szétválasszuk a gazdasági és valódi menekülteket" - fogalmazott Lázár, aki szerint Sorosnak Magyarországon is vannak strómanjai, szövetségesei. Amikor amerikai politikusok Magyarországot támadják, akkor mögöttük Soros György áll.

Miután Lázár ilyen élesen bírálta az üzletembert, lapunk megkérdezte, mire számít a magyar kormány, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök. A Miniszterelnökség vezetője erre azt válaszolta: sok jóra. Később pedig kifejtette, a magyar kormány erős magyar-amerikai kapcsolatokban érdekelt, Magyarország megbízható szövetséges például katonai vagy gazdasági területen, azonban vannak bizonyos kérdések, amelyekben nincs egyetértés. Ugyanis "az Amerikai Egyesült Államoknak vannak olyan körei, amelyek úgy gondolják, Európában a bevándorlásra szükség van (...). Ezekkel az amerikaiakkal nem értünk egyet" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem tenne egyenlőségjelet az amerikai kormány és ezen érdekcsoportok közé.

Orbán Schengen 2.0 programját ezúttal is a közvélemény figyelmébe ajánlotta azzal, hogy a kormány folyamatosan gyűjti a szövetségeseket Európában a schengeni határ megvédése érdekében. Elhangzott, miután a kvóta elutasítására biztató népszavazást a kormány kezdeményezte, így kötelességük elmagyarázni a választóknak, miről is van szó. A miniszter arról is beszámolt, hogy a legfrissebb adatok szerint az idén 11 840 ember lépett be illegálisan Magyarországra, közülük 11 697 a szerb határszakaszon. Szerdán 2472 migráns tartózkodott az országban, s az idén 221 embert részesült nemzetközi védelemben. Elmondta azt is, a parlament előtt lévő törvényjavaslat célja, hogy az illegális belépőket a határtól számított nyolc kilométeren belül meg kell állítani és a hivatalos átlépési pontra kell szállítani őket. Ezek az emberek az eddigi tapasztalatok szerint továbbállnak és nem választják a hivatalos belépés lehetőségét - tette hozzá.

Döntenek a pályaudvarok sorsáról

Megújul a Városliget, növekedni fog a zöldfelület és csökkenni a beton - nyugtatott meg mindenkit - a tegnap éppen a Parlament előtt tüntetőket is - Lázár. Baán László kormánybiztos kiválasztotta azt a magyar tervezőcsapatot (Garten Stúdió), amely részt vesz a Liget rekonstrukciójában. Ezer új fát ültetnek és 600-at rehabilitálnak. Ez összesen 15 milliárd forintba kerül majd - mondta a miniszter. Azt is közölte, hogy jövő heti ülésén dönt a kormány a Nyugati, a Déli és a Kelenföldi pályaudvar sorsáról. A Nyugati pályaudvarral kapcsolatban emlékeztetett, hogy a "Nyugati liget" terve alapján jelentős zöldfelület kötné össze a pályaudvart és az állatkertet. A Délinél a bezárás lehetőségét vizsgálja a kabinet. Erről a múlt héten azt mondta, csak akkor lehet bezárni, ha a pályaudvart ki tudják váltani, például a kelenföldi fejlesztésével. Hónapokkal ezelőtt szellőztették meg ismét a sajtóban azt a tervet, hogy a Déli pályaudvar helyén parkot alakítanának ki. Később Lázár egy másik fontos budapesti fejpályaudvarnak, a Nyugatinak is valamilyen újrahasznosításáról beszélt: a csarnokba vezető síneket befednék.

Köszönőviszonyban a kormánnyal

Az Európai Bizottság ajánlásai csak részben voltak köszönőviszonyban a magyar helyzettel kapcsolatban - fogalmazott tegnap a miniszter. Lázár szerint a kormány eleget tesz az Európai Bizottság ajánlásainak, hiszen számos intézkedést hozott az alacsony keresetűek helyzetének a javítására, csökkent számos élelmiszer áfája, és támogatja a lakásépítést. Folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, azért, mert a programban részt vevők a piaci szektorban munkát találnak, s eközben 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség; tehát a Bizottság erre vonatkozó észrevétele nem helyénvaló sem most, nem volt az korábban sem.

Üzenet a multiknak

A kormány vizsgálja, hogyan lehet támogatni a magyar kiskereskedelmet - derült ki a kormányinfón. A miniszter közölte, van arra példa külföldön, hogy az uniós jog tiszteletben tartása mellett is korlátozzák a multik részvételét a kereskedelemben, például fogyasztóvédelmi szempontok miatt.

Lázár: Soros az oka mindennek

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:04
Lázár János sajtótájékoztatója. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sajnos még nem látta a felvételt, de a Népszava munkatársa pontosan tudja, Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem mond akármit. Lázár János ezt válaszolta tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság elnöke házszabálysértésre buzdít bárkit. A KDNP-s politikus a Hír Tv felvétele alapján pedig ezt tette. A kancelláriaminiszter ezúttal a szokásosnál többet "sorosozott", azt állítva, hogy az üzletember Clinton-házaspár mecénása és ő állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött. Kérdésünkre kiderült, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök, Lázár akkor is sok jóra számít.

Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem beszél akármit, ezt a Népszava munkatársa pontosan tudja. Erről Lázár János igyekezett bennünket meggyőzni tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság kormánypárti elnöke a házszabály megsértéséről beszélt és erre biztathatja képviselőtársát. A Miniszterelnökség vezetőjének saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, mire vagyunk kíváncsiak, ennek ellenére védte Rubovszkyt. amikor elmondtuk, hogy a KDNP-s politikus a Hír Tv felvételén nem csupán Áder János utódlásáról beszélt fideszes kollégájának, hanem arról is, hogy akár házszabálysértéssel akadályozza meg egy jobbikos javaslat napirendre vételét, Lázár közölte, sajnos még nem látta a felvételt.

Ennek ellenére még az újságírói kérdések előtt hossza ecsetelte, hogyan zajlik a Fideszben az államfő jelölése. Orbán Viktor ugyanis a kancelláriaminiszter lelkére kötötte, hogy erről beszéljen a Kormányinfón. Kiderült, a miniszterelnök 2017 februárjában kezd széles körű konzultációt arról, hogy pártelnökként kit javasol erre tisztségre a Fidesz-frakciónak. A párt alapszabálya értelmében a mindenkori pártelnököt illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak. Ez nem azt jelenti, hogy ő lesz a köztársasági elnök, hanem azt, hogy a frakció kit jelöljön - fogalmazott Lázár, hozzátéve, minden parlamenti képviselőcsoportnak joga van javaslatot tenni. A miniszter két köztársasági elnökválasztás idején is a Fidesz frakcióvezetője volt, akkor is hosszú, alapos, körültekintő konzultáció előzte meg mindkét javaslatot. Orbán és Áder több mint 30 éve jó barátok és kiváló szakmai kollégák mind a mai napig, "senki nem orrolt meg senkire sem és nagyszerű együttműködés van a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök között is" - halhattuk. Ádert a Miniszterelnökség vezetője személyesen is nagyra tartja. A Hír Tv ominózus felvételén Rubovszky úgy fogalmazott: "közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi". A kancelláriaminiszter ezt "kávéházi pletykának" nevezte. Akkor viszont zavarba jött, amikor arról faggatták, elvállalná-e, ha Orbán köztársasági elnöknek kérné fel? "Fő a józanság! Ilyen kérdést nekem józan állapotban nem lehet feltenni. Nem, nem, nem. Aki ilyet kérdez tőlem, az nem józan" - válaszolta.

A nemzetközi spekuláns és tőzsdecápa Soros György állhat a Magyarországot és a magyar kormányt támadó heves nyilatkozatok mögött - fogalmazott az újabb külföldi bírálatokra utalva a kancelláriaminiszter. Felidézte: Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Európában hitet tett a bevándorlás fontossága mellett, közölte, hogy az Uniónak muszlim bevándorlókra van szüksége. "Az amerikai politika lényege, hogy (...) Európának bevándorlókra, muszlim bevándorlókra van szüksége". Az Obama-féle meggyőződésnek Soros György az egyik fő "zászlóvivője", az üzletember ugyanis többször is nyilatkozott arról, hogyan kellene bevándorlókat telepíteni Európába. A magyar kormány meggyőződése - folytatta -, hogy Soros György, a Demokrata Párt egyik befolyásos támogatója, a Clinton-házaspár mecénása mindent megtesz, hogy "helyet csináljon" a nézeteinek. "Amerikai szemszögből nézve Magyarország a bevándorlás útjában áll. Azért is, mert kerítés áll a határán, azért is, mert mindent elkövetünk, hogy a korlátlan bevándorlást korlátok közé szorítsuk és hogy az európai politikában is teret nyerjünk a kontrollnak, annak, hogy szétválasszuk a gazdasági és valódi menekülteket" - fogalmazott Lázár, aki szerint Sorosnak Magyarországon is vannak strómanjai, szövetségesei. Amikor amerikai politikusok Magyarországot támadják, akkor mögöttük Soros György áll.

Miután Lázár ilyen élesen bírálta az üzletembert, lapunk megkérdezte, mire számít a magyar kormány, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök. A Miniszterelnökség vezetője erre azt válaszolta: sok jóra. Később pedig kifejtette, a magyar kormány erős magyar-amerikai kapcsolatokban érdekelt, Magyarország megbízható szövetséges például katonai vagy gazdasági területen, azonban vannak bizonyos kérdések, amelyekben nincs egyetértés. Ugyanis "az Amerikai Egyesült Államoknak vannak olyan körei, amelyek úgy gondolják, Európában a bevándorlásra szükség van (...). Ezekkel az amerikaiakkal nem értünk egyet" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem tenne egyenlőségjelet az amerikai kormány és ezen érdekcsoportok közé.

Orbán Schengen 2.0 programját ezúttal is a közvélemény figyelmébe ajánlotta azzal, hogy a kormány folyamatosan gyűjti a szövetségeseket Európában a schengeni határ megvédése érdekében. Elhangzott, miután a kvóta elutasítására biztató népszavazást a kormány kezdeményezte, így kötelességük elmagyarázni a választóknak, miről is van szó. A miniszter arról is beszámolt, hogy a legfrissebb adatok szerint az idén 11 840 ember lépett be illegálisan Magyarországra, közülük 11 697 a szerb határszakaszon. Szerdán 2472 migráns tartózkodott az országban, s az idén 221 embert részesült nemzetközi védelemben. Elmondta azt is, a parlament előtt lévő törvényjavaslat célja, hogy az illegális belépőket a határtól számított nyolc kilométeren belül meg kell állítani és a hivatalos átlépési pontra kell szállítani őket. Ezek az emberek az eddigi tapasztalatok szerint továbbállnak és nem választják a hivatalos belépés lehetőségét - tette hozzá.

Döntenek a pályaudvarok sorsáról

Megújul a Városliget, növekedni fog a zöldfelület és csökkenni a beton - nyugtatott meg mindenkit - a tegnap éppen a Parlament előtt tüntetőket is - Lázár. Baán László kormánybiztos kiválasztotta azt a magyar tervezőcsapatot (Garten Stúdió), amely részt vesz a Liget rekonstrukciójában. Ezer új fát ültetnek és 600-at rehabilitálnak. Ez összesen 15 milliárd forintba kerül majd - mondta a miniszter. Azt is közölte, hogy jövő heti ülésén dönt a kormány a Nyugati, a Déli és a Kelenföldi pályaudvar sorsáról. A Nyugati pályaudvarral kapcsolatban emlékeztetett, hogy a "Nyugati liget" terve alapján jelentős zöldfelület kötné össze a pályaudvart és az állatkertet. A Délinél a bezárás lehetőségét vizsgálja a kabinet. Erről a múlt héten azt mondta, csak akkor lehet bezárni, ha a pályaudvart ki tudják váltani, például a kelenföldi fejlesztésével. Hónapokkal ezelőtt szellőztették meg ismét a sajtóban azt a tervet, hogy a Déli pályaudvar helyén parkot alakítanának ki. Később Lázár egy másik fontos budapesti fejpályaudvarnak, a Nyugatinak is valamilyen újrahasznosításáról beszélt: a csarnokba vezető síneket befednék.

Köszönőviszonyban a kormánnyal

Az Európai Bizottság ajánlásai csak részben voltak köszönőviszonyban a magyar helyzettel kapcsolatban - fogalmazott tegnap a miniszter. Lázár szerint a kormány eleget tesz az Európai Bizottság ajánlásainak, hiszen számos intézkedést hozott az alacsony keresetűek helyzetének a javítására, csökkent számos élelmiszer áfája, és támogatja a lakásépítést. Folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, azért, mert a programban részt vevők a piaci szektorban munkát találnak, s eközben 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség; tehát a Bizottság erre vonatkozó észrevétele nem helyénvaló sem most, nem volt az korábban sem.

Üzenet a multiknak

A kormány vizsgálja, hogyan lehet támogatni a magyar kiskereskedelmet - derült ki a kormányinfón. A miniszter közölte, van arra példa külföldön, hogy az uniós jog tiszteletben tartása mellett is korlátozzák a multik részvételét a kereskedelemben, például fogyasztóvédelmi szempontok miatt.