Előfizetés

Liberation: Orbán Viktor avagy a szélsőség krémje

A Liberation hét végi számában a magyar kormány politikájáról és főként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványairól közölt cikket. 

A francia baloldali lap szerint "a magyar miniszterelnökre, aki lerombolta az intézményrendszert egészen addig, hogy a jegybank is vazallusává vált, modellként tekintenek az európai nacionalisták" Lengyelországtól Ausztriáig. A tudósító, Florence La Bruyere az Orbán Viktor avagy a szélsőség krémje címmel közölt írásában úgy látja, hogy "az erős államot hirdető, nacionalista jobboldali politikus elbűvöli az európai szélsőjobboldalt" azzal, hogy "lerombolta a demokratikus intézményeket".

Ennek utolsó epizódja a Magyar Nemzeti Bank hat "rejtélyes alapítványa" körüli botrány, amelyet a lap szerint a kormányfő megpróbált egy "orwelli törvény" elfogadásával elfojtani, amit végül a köztársasági elnök kezdeményezésére az alkotmánybíróság érvénytelenített, s az alapítványok azóta kénytelenek nyilvánosságra hozni elszámolásukat. 

Az ügy részletes ismertetése után a lap megjegyezte, hogy Matolcsy Györgytől, az MNB elnökétől is kértek interjút, de ő "nem élt a lehetőséggel".

A Libération úgy látja, hogy a kormányzat központi eleme az intézmények "megfojtása" annak érdekében, hogy aztán könnyebb legyen őket vazallussá tenni, valamint olyan, az állammal párhuzamos szervezetek létrehozása, amelyekre semmilyen állami ellenőrzés nem vonatkozik - írta a Libération.

Öngyilkos akart lenni, az oroszlánok bánták

Publikálás dátuma
2016.05.22. 13:02
Fotó: THINKSTOCK
A húszéves férfi kissé rendhagyó módszerrel akarat véget vetni az életének, meztelenül mászva be a nagyragadozók kifutójába. Ő életben maradt, két oroszlánt viszont lelőttek a gondozók - írja a nol.hu.

A chilei állatkert egy látogatója levetkőzött és bemászott az oroszlánok kifutójába - számolt be a Daily Mail. Az állatkert közlése szerint a férfi valószínűleg átlagos látogatóként, jeggyel jutott be a parkba, ugyanúgy, mint bárki más. Majd az oroszlánok kifutója körül beosont egy látogatók elől elzárt területre, levetkőzött és a kifutó tetejét felfeszítve bemászott az állatok közé. 

Az egyik látogató szerint a nagymacskák eleinte nem is bántották az idióta öngyilkosjelöltek királyát, csak játszottak vele, mire azonban az állatkerti személyzet reagált, már marcangolták a férfit. Altatók hiányában aztán az ápolók kénytelenek voltak végezni a hím és a nőstény oroszlánnal.

A teljes cikk itt olvasható. 

Ámokfutó gyilkolt a koncerten

Lövöldöző ámokfutó gyilkolt az ausztriai Vorarlberg tartományban egy koncerten vasárnap hajnalban, két embert megölt, majd magával is végzett.

Az Ausztria nyugati felén fekvő Nenzing településen történtek pontos háttere egyelőre ismeretlen, jelenleg is zajlik a helyszínelés, a kihallgatás és az áldozatok azonosítása. 

A motorosklub által szervezett koncert szombat délután kezdődött, és nagyjából 150-en vettek részt rajta. A rendőrség közlése szerint a történteket megelőzően a koncerthelyszín parkolórészénél a későbbi elkövető egy nővel veszekedett.

Ezt követően a 27 éves dühödt férfi kocsijából egy lőfegyvert vett elő, a koncert helyszínére ment, és lövöldözni kezdett. A lövöldözés során két ember életét vesztette, tizenegyen - részben súlyosan - megsebesültek, a nő sértetlen maradt. Nem sokkal ezután az elkövető a közeli parkolónál magával is végzett. Az eset vasárnap hajnali három órakor történt. 

A sérülteket a tartomány különböző kórházaiba vitték, azonban mivel a helyszín magasfeszültségű vezetékek közelében volt, helikopter nélkül kellett megoldani az emberek szállítását.