Meglepődött Sepp Blatter

A FIFA korábbi elnöke, Sepp Blatter meglepetését fejezte ki amiatt, hogy hétfőn este menesztették a nemzetközi szövetség ideiglenes főtitkárát, Markus Kattnert.

A FIFA hétfőn rövid közleményben tudatta, hogy a belső vizsgálat megállapította: a német funkcionárius vétett a munkaviszonyára vonatkozó előírások ellen. Az állásfoglalás szerint a FIFA nem ad további felvilágosítást az ügyben. Kattner a korábbi főtitkár, Jerome Valcke januári menesztése után vette át ideiglenesen a főtitkári teendőket.

Blatter ezzel kapcsolatban kijelentette, sosem ismert nála őszintébb embert, ezért is jelentett számára „hatalmas meglepetést” a döntés. „Nem ismerem az okát a menesztésének, de egy őszinte emberről van szó, aki remekül végezte a munkáját” – fejtette ki Blatter az AFP közlése szerint. A volt sportdiplomata nem tartja kizártnak, hogy a kirúgással valójában őt magát vették célba.

Szerző

Csütörtökön jelenthetik be Van Gaalt

Valószínűleg már csak napok kérdése, s bejelentik, hogy a hétfőn menesztett holland tréner, Louis Van Gaal helyére José Mourinhót ültetik a Manchester United kispadjára. 

A goal.com szakportál értesülései szerint a nagy bejelentésre már csütörtökön sort keríthetnek. A The Sun című bulvárlap úgy értesült, hogy a megannyi trófeát nyert tréner és a klub minden kérdésben megállapodásra jutott egymással, s hároméves szerződést kötnek a nem éppen szerény kijelentéseiről ismert portugál szakvezetővel. A brit sajtó már régóta rebesgeti, hogy a tavaly decemberben a londoni Chelsea kispadjáról menesztett Mou veszi át az United szakmai munkájának irányítását, de a hírt mindez idáig nem erősítették meg hivatalosan. Előzőleg lapok arról számoltak be, hogy Van Gaal segédje, a klub legendája, Ryan Giggs is elhagyja a vörös ördögöket.

A lapok szerint a szerződés utolsó részleteit ma dolgozhatják ki, de csütörtök előtt biztosan nem várható, hogy bejelentik az új edző nevét.

Szerző

Csalást gyanít az ellenzék

Bár Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje már hétfőn, a szavazás hivatalos eredményének közzététele előtt beismerte vereségét, s gratulált a megválasztott elnöknek, Alexander Van der Bellennek, kedden pedig az FPÖ nem támadta meg az eredményt, a szabadságpárti hívek nem nyugszanak. Csalást emlegetnek, s összeesküvés-elméletekkel magyarázzák pártfogoltjuk vereségét.

Nehéz lesz egyesíteni a rendkívül megosztott osztrák társadalmat Alexander Van der Bellennek. Az FPÖ egyes hívei ugyanis képtelenek belenyugodni abba, hogy a Zöldek által támogatott közgazdász professzor alig több mint 31 ezer szavazattal megverte a jobboldali populista FPÖ jelöltjét, Norbert Hofert. Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök Facebook oldalán számos felháborodott hozzászólás olvasható, amelyen a jobboldali populista tömörülés támogatói „nem békés tüntetésekre” szólítottak fel a köztársasági elnök hivatala, a bécsi Hofburg előtt. Még Van der Bellen lakóhelyének címét is közzétették – írta a Der Standard.

Bár az FPÖ helyben hagyta az eredményt, a szabadságpártiak egyes politikusai már előre heccelték a közvéleményt. Egy nappal a voksolás előtt Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára figyelmeztetett arra, „ébernek kell lenni”. A jobboldali radikális politikai erő illetékeseit az zavarta, hogy a két forduló között jelentősen nőtt a levélben szavazók száma. Közismert ugyanakkor, hogy ezen szavazók inkább a baloldalt támogatják, ezért az FPÖ főhadiszállásán már előre „lehetséges szabálytalanságokra” hívták fel a figyelmet.

Tény, hogy többen adták le a szavazatukat levélben. Számuk az első fordulóban a 4,3 millió szavazóból 543 ezer volt, a másodikban pedig a 4,6 millióból 766 ezer. Ez ugyanakkor még nem jelent választási csalást. A SORA közvéleménykutató intézet vezetője, Christoph Hofinger szerint több magyarázata is van a jelenségnek. Egyrészt az, hogy az első fordulót követően sokan azonnal túl akartak esni a voksoláson, úgyszólván le akarták tudni azt, s erre jó lehetőséget adott a levélben voksolás. Másrészt a választás hétvégéjén különösen szép idő volt Ausztriában, így sokan emiatt küldték el postán a szavazatukat.

Strache mintha kettős játszmát játszana. Egyfelől ugyan a Facebookon igyekezett a békés arcát mutatni, aki azt szeretné elérni, legyen béke a társadalomban a megosztó eredmény után, másrészt viszont már békítő megjegyzése után csodálkozását fejezte ki a levélben voksolók magas száma miatt. Ezzel tovább heccelte híveit. Az egyik felhasználó például úgy vélte, „ha Hofer nem győz egyértelmű fölénnyel, az egyértelmű csalást jelent”. Mások azt kifogásolták, hogy a választóurnáknál ceruzát adtak golyóstoll helyett.

Strache oldalán annyi összeesküvéselmélet látott napvilágot, hogy ez már később a populisták elnökének is kínos lett, s egy sor bejegyzést töröltek. Az FPÖ elnök azt közölte Facebook oldalán, hogy néhány felhasználó, „mindkét jelölt támogatója elvetette a sulykot, s olyan kommentárokat írtak, amelyek összeegyeztethetetlenek a nemcsak a demokráciával, hanem a két jelölttel is”.

Nem mindenki csatlakozott hozzá. Egy internetes petíciót indítottak útjára az FPÖ radikálisai e címmel: „Nem ismerem el elnökömként Van der Bellent”. Már több mint 20 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Szerző