Hiller: a fideszesek szerint sem működött jól a Klik

Publikálás dátuma
2016.05.25. 19:32
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hiller István (MSZP) az Országgyűlés oktatási törvényekkel kapcsolatos vitáján rámutatott, hogy a kormánypárti politikusok azért akarnak változtatni a törvényen, mert az ő megítélésük szerint sem működött jól a rendszer. 

Annak felismerését látja az előterjesztésben, hogy helyi szinten kell hagyni bizonyos jogosítványokat. A volt oktatási miniszter szólt a tankerületi központokról is, szerinte problémák várhatók a döntési mechanizmusban. Ha dekoncentrációt kívánnak megvalósítani, akkor kimondottan aggályos a Klebelsberg Központ tevékenysége - magyarázta, hozzátéve: ez olyan, mintha nem akarnának leszállni arról, ami nem jó. Hiller István az iskolák működtetésének állami kézbe vételének költségét 60 milliárd forintra becsülte, ami szerinte nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Szerző

Milliárdos sportuszoda épül, hála Orbán roadshow-jának

Több mint kétmilliárd forintos ráfordítással 25x33 méteres medencét magában foglaló sportuszoda épül Szekszárdon a Modern városok program keretében - jelentette be a város polgármestere szerdán a tolnai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) elmondta: feltételes közbeszerzési eljárást indítanak a létesítmény kivitelezésére, amíg az állami támogatás megérkezik az önkormányzathoz. Az új uszoda becsült költsége 2,3 milliárd forint, és a 2017-es tanévkezdésre készülhet el - tette hozzá.

Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: a 2426 négyzetméter alapterületű sportuszoda a szekszárdi élményfürdő területén épül meg. A 25x33 méteres, úszásra és vízilabdára alkalmas medence mellett egy 8x16 méteres oktatómedence, edzőterem, szauna és 138 fős lelátó is készül; az épület 276 néző befogadására lesz alkalmas.

Szekszárdon 2015-ben statikai okokból bezárták a város 1970-es években épült, 12x33 méteres medencét tartalmazó uszodáját, azóta egy ideiglenesen lefedett medencét használhatnak a szekszárdi úszók.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Orbán Viktor útja februárban vezetett Szekszárd felé, amikor is a Modern városok program részeként összesen 33 milliárdos fejlesztésről - többek között a 25 vagy 50 méteres sportuszoda, rekreációs csarnok és két küzdőteres sportcsarnok építéséről - állapodtak meg. 

Szerző

Oktatás - "Visszatolják a biciklit a szocializmusba"

Ikotity István, az LMP vezérszónoka az oktatási törvényekkel kapcsolatos vitán az Országgyűlésben kijelentette: nem foldozgatásra lenne szükség, hanem új szabályozásra. Szerinte a kormány próbálja a köznevelési kerekasztalra hivatkozva véghezvinni a módosításokat, azonban "trükkök százait" alkalmazza.

A javaslat az iskolák totális államosítását jeleni - értékelt, bírálva, hogy az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk az intézmények életébe. A kormány "visszatolja a biciklit a szocializmusba" - fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő szerint a 2017-es költségvetés egy nagy blöff és újabb Klik-csődöt vetít előre, számításai szerint 23 milliárd forintos hiánnyal startol az új rendszer.

Ismertette, pártja azt képviseli, hogy az önkormányzatok kaphassák vissza a fenntartói és működtetési jogosultságot, ami egy hatékony köztes modell lenne és nem jelentené, hogyvisszatérnek a 2010 előtti helyzethez. Az LMP politikusa kritikával illette a szakképzésbeli érettségi megváltoztatását és szerinte a kormány az alapítványi szakképzők ellehetetlenítésén dolgozik.

Szerző
Témák
Oktatás LMP Klik