Ki hívta meg Orbán Viktort a BL-döntőre?

Publikálás dátuma
2016.05.25. 20:21
Orbán Viktor az UEFA Európa Liga egyik mérkőzésén. Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
A miniszterelnök az UEFA meghívására magánemberként vesz részt a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntőjén Milánóban, a belépőjegyet az UEFA biztosítja, a kiutazás költségeit pedig Orbán Viktor maga fizeti - közölte a 444 kérdésére Havasi Bertalan sajtófőnök. 

Nem kizárt, hogy Orbán az OTP egyik magángépével megy majd Olaszországba, hiszen korábban is Csányi Sándor bankjától bérelt repülőt ilyen utakhoz. Ezt azonban Havasi nem erősítette meg, mert ő "a miniszterelnök magánprogramjai ügyében nem illetékes".

A portál megkereste az OTP kommunikációs osztályát, amely közölte: az OTP Csoporthoz tartozó Air-Invest Kft. által üzemeltetett repülőgépet állami vezetők és állami delegációk piaci árazású térítés ellenében szokták igénybe venni. Piaci áron egy 9 fős Cessna Citation 650 típusú repülőgép bérlése Budapest és Milánó között oda-vissza nagyjából kétmillió forintba kerül. 2012-ben Orbánék 13 millióért béreltek repülőt Bukarestből Brüsszelbe. Megkérdeztük Havasit, pontosan melyik UEFA-vezető hívta meg Orbánt, a sajtófőnök a 444-éhez hasonló indokkal nem válaszolt.

Lapunk kérdésére, személy szerint ki hívta meg a döntőre Orbánt, az UEFA zürichi központja azt válaszolta: egyetlen a protokollra, illetve a külföldi személyek meghívására vonatkozó információt sem adnak ki, s ez minden UEFA-mérkőzésre érvényes.

Szerző

Nemi erőszak - Gyárfás reagált Görög Zita nyílt levelére

Publikálás dátuma
2016.05.25. 19:51
FOTÓ: Népszava
Miután a Kiss László-ügy csillapodása után újabb uszodai nemi erőszakra derült fény, Görög Zita nyílt levelet írt Gyárfás Tamásnak, a Ma­gyar Úszószövetség elnöke ugyanis nem volt hajlandó reagálni az Átlátszón megjelent cikkre, csupán annyit mondott a Blikknek az Eb-sikerek után, hogy szeretne ünnepelni. A 7 éves kislányát nevelő modell őszintén leírta véleményét Gyárfásnak címezve, aki most reagált is a levélre.

Görög Zita akkor határozta el, hogy nyílt levelet ír a nemi erőszak-ügyben, amikor Gyárfás nem volt hajlandó kommentálni a hírt, miszerint a csak keresztnevét felvállaló Juditot gyerekkorában úszóedzője molesztálta és erőszakolta meg. A Kiss László-ügy után ez már sok volt a modellnek, aki biztos benne, hogy még több ilyen történet is napvilágra kerülhet, és egy őszinte nyílt levéllel ment neki a MÚSZ-elnöknek. Íme a levél:

 Kedves Gyárfás Tamás! 

Túl sok bennem a De!

Semmi gond az ünnepléssel! Gratulálok a sikerekhez! De! Azt hiszem kevesen vagyunk akik olyan házban akarunk lakni , ahol bűncselekmény történt. Ön egy ilyen ház tetején trónol! Értem, hogy nem Ön követte el ezeket a szörnyűségeket ,mégis anèlkül èl evvel együtt, hogy az új lakókat megnyugtatná, nem fordulhat többet ilyen elő. Az nem is kérdés számomra, hogy előfognak e kerülni még áldozatok, mert biztos vagyok benne,hogy előbb utóbb bátorságot merítenek ezek a Nők akkor is, ha a világ egyik legnehezzebb történéséről kell beszélniük! De! nem csak bennem merül fel a kérdés szerintem, hogy mi a helyzet most?? Előre elnézést kérek minden valaha volt és jelenleg is tisztességes edzőtől ! De! Kézenfekvő dolog megkérdeznem, vajon azok a fiúk, mára férfiak , akik ezek mellett a gonosztevők mellett szocializálódtak mennyit engednek meg maguknak a medencében és azon kívül !??? Tervez felvilágosítást? Tervezi szakemberek bevonását az Ügybe , hogy kiderüljön manapság történt e hasonló dolog? És akkor azt is megkérdem: 1993 óta ??? Vagy az is csak 55 évvel később fog kiderülni, mikor valaki valakinek a tyúkszemére lép?

Tisztelettel és kiváncsisággal várom válaszát!

Egy anyuka , akinek van egy 7 éves kislánya és nem meri már úszni engedni!

Forrás: Facebook/Görög Zita

Forrás: Facebook/Görög Zita

Gyárfás Tamás közleményben reagált Görög Zita levelére:

Kedves Zita!

Köszönöm megtisztelő sorait. Az elismerés a csapatot illeti.

Örülök, hogy hétéves kislánya úszik. Szerintem csodálatos sportágat választott. Lehet, hogy egyszer bajnok lesz, de biztosan egészséges ember, ha továbbra is folytatja.

Tudom, hogy nagy felelősség ilyet kijelenteni, de az uszodáktól ne féltse. Tény, hogy szörnyűségek bárhol előfordulhatnak, de higgye el a mi sportágunkra messze nem ez a jellemző.

Az 55 évvel ezelőtt történtek vétkesei megszenvedtek. Az újonnan közzétett 30 évvel ezelőtti esetet nem lehet minősíteni, mert szereplői számunkra ismeretlenek. Olvashatjuk a félelmetes statisztikákat miszerint a világban naponta több szexuális bűncselekmény történik, nem is beszélve a gyerekek bántalmazásáról. Szomorú, de ebben Magyarország sem kivétel. Ha úgy tetszik sajnálatos, hogy egy fél évszázaddal ezelőtti ügy állította a középpontba ezt a mindenkor rendkívül aktuális problémát.

Mint ahogy joggal írja, az Ön számára az a lényeg, hogy „mi a helyzet most???” Az a fontos, amit kérdez: „tervez-e felvilágosítást?”

A londoni úszó EB előtti sajtótájékoztatón már bejelentettük, hogy a Magyar Úszó Szövetség gyermekvédelmi program kidolgozását kezdte meg, melynek koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, dr. Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját – kérte fel. A program prevenciós jellegű, azaz nem azért indítjuk, mert a bántalmazás mindennapos probléma lenne az úszósportban. A szövetség elsősorban a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lépett a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért. Határozott szándékunk, kezdeményezésünk hozzájárul ahhoz, hogy az élet minden területén hasznosíthassák mindazokat a szakmai és módszertani tapasztalatokat, amelyeket összegyűjtünk, közzéteszünk.

Tisztelettel tájékoztatom, hogy ennek érdekében pénteken délelőtt személyesen találkozom dr. Herczog Máriával a téma kiemelt szakértőjével, akivel már a konkrét lépéseket egyeztetjük.

Az elmúlt napokban, így a londoni EB-n is több ország szakvezetőjével konzultáltam, melynek eredményeként a britek, a svédek és a hollandok e tárgyban született etikai kódexét már megkaptuk, vagy megkapjuk.

Természetesen a program kialakításában a legteljesebb mértékben számítunk az edzők, szülők, sportolók hathatós közreműködésére, legyen szó az úszósport, de ugyanúgy más sportágak képviselőiről vagy az élet bármely más területén tevékenykedőkről.

Őszinte tisztelettel:

Gyárfás Tamás"

Az ügy előzménye, hogy amikor a Blikk megkérdezte Gyárfást az újonnan kipattant nemi erőszak-botrányról, a MÚSZ-elnök csupán annyit mondott a lapnak: 1993 óta vagyok a szövetség elnöke, nem tudok nyilatkozni az ügyről. Azt hittem a 10 arany miatt hív. Remekül szerepeltünk az Európa-bajnokságon, szeretnék ünnepelni - zárta rövidre Gyárfás.

Szerző

Hiller: a fideszesek szerint sem működött jól a Klik

Publikálás dátuma
2016.05.25. 19:32
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hiller István (MSZP) az Országgyűlés oktatási törvényekkel kapcsolatos vitáján rámutatott, hogy a kormánypárti politikusok azért akarnak változtatni a törvényen, mert az ő megítélésük szerint sem működött jól a rendszer. 

Annak felismerését látja az előterjesztésben, hogy helyi szinten kell hagyni bizonyos jogosítványokat. A volt oktatási miniszter szólt a tankerületi központokról is, szerinte problémák várhatók a döntési mechanizmusban. Ha dekoncentrációt kívánnak megvalósítani, akkor kimondottan aggályos a Klebelsberg Központ tevékenysége - magyarázta, hozzátéve: ez olyan, mintha nem akarnának leszállni arról, ami nem jó. Hiller István az iskolák működtetésének állami kézbe vételének költségét 60 milliárd forintra becsülte, ami szerinte nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Szerző