Az alapkamat megöli a bankbetéteket

Publikálás dátuma
2016.05.26. 07:22
A bankok már alig tudnak hagyományos betétet gyűjteni az alacsony kamatok miatt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Új helyzetet teremtett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy bejelentése szerint az új, 0,9 százalékos alapkamatot hosszabb időre bebetonozza. Mindez azt sugallja, hogy az adók, költségek, jutalékok, díjak levonása után egyes a lakossági megtakarításoknál - bár jogszabály tiltja -, negatív kamatot érzékel a befektető.

A lakossági befektetők hamarosan megélhetik, hogy betéteik után nemhogy hozadékhoz nem jutnak, hanem még nekik kell majd fizetniük azért, hogy pénzüket biztonságosan megőrzik. Ennek bekövetkeztét valószínűsíti az is, hogy szerdától már csak 0,9 százalékos jegybanki alapkamat, s tudvalevő, hogy a bankok ehhez igazítják saját kondícióikat. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megemlíteni, hogy a Budapest Alapkezelő (BA) - 1000 internettel rendelkező ügyfele megkérdezése nyomán nyert - adatai szerint az embereknek fontosabb az, hogy a pénzüket biztonságban tudják, minthogy mekkora hozamot tudnak elérni. Ugyanakkor - és ezt az alapkezelő felmérése is igazolja - a családok 45 százalékának semmiféle megtakarítása nincs. A helyzet azonban ennél sokkal rosszabb. Konkoly Miklóstól, a BA vezérigazgatójától tudjuk, hogy a megtakarítani tudók közé sorolják azt az ugyancsak 45 százalékos csoportot, akik vagyonukat készpénzben tartják otthon, és azokat is, akiknek lekötés nélküli folyószámlájuk van. Így a kamatvágás hatása legfeljebb a háztartások egyharmadát érinti.

Kormányzati körök nap, mint nap azzal dicsekednek, hogy egyre több a lakosság állampapírokban őrzött megtakarítása. A BA felmérése szerint a lakosság mindössze négy százaléka rendelkezik állampapírral. Ennek hozamait mentesítették a 15 százalékos kamatadó megfizetésétől, viszont a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás összegét levonják. Ma Magyarországon kizárólag ez az a megtakarítási forma, amellyel legalábbis középtávon még mérhető hozam érhető el, ugyanis olyan kamatprémiumot fizet, amellyel a banki megtakarítások nem versenyképesek. Korábban csábító volt, hogy többségük az inflációhoz köti a hozamot, mára azonban 0 százalékosnak vehető a pénzromlás. A hosszabb (5-10 éves) futamidejű állampapíroknak van érdemleges (3,25-3,8 százalékos) kamata, az egy éves futamidejű után már csak 2,25-2,5 százalékot fizetnek. Várható, hogy az utóbbi értékpapír kamata esetleg napokon belül, a több éveseké pedig egy-két hónapon belül mérséklődik. A banki betétek kamatának toplistája - ötmillió forintos megtakarítás esetén -, már most legfeljebb 1,0 százalék, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy akár már a jövő héten, egyetlen egy sem fogja elérni az egy százalékot. Vagyis a költségek és adók levonása után ráfizetéses lesz.

A magasabb kamatok esélyét kínáló befektetési alapok iránti bizalom is visszatérni látszik. Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy ezek kockázatosak, ahol a tőke megfizetése sem garantált.

A nem pénzpiaci befektetések közül Magyarországon egyértelműen az ingatlanvásárlások viszik a prímet. A BA felmérése szerint a napjainkban megvásárolt ingatlanok 56 százalékát befektetési céllal vásárolják meg. Ez hatalmas változás a korábbi időszakokhoz képest, amikor a befektetési célú ingatlanvételek csak 10-20 százalékot tettek ki. Az ingatlanbefektetések kockázata sem kicsi, kérdés, hogy lesz-e jól fizető bérlő.

A BA felmérésének érdekes megállapítása, hogy a befektetők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy mit is lehetne elvárni egy befektetési eszköztől, ezért nem is csoda, hogy azok közül, akiknek valaha is volt befektetésük, a kétharmada csalódott már a korábban választott eszközben. Az emberek minimális elvárása, hogy befektetésük legalább az inflációt múlja felül. A BA felmérése szerint a válaszadóknak csak alig ötöde volt tisztában a pénzromlás mértével (ez most 0,2 százalék), 46 százalékuk túlbecsülte azt. Konkoly Miklós szerint a családok által ténylegesen észlelt infláció többnyire eltér a hivatalos adatoktól, ezért azt javasolta, hogy minden család állítsa össze a maga fogyasztói kosarát, és meghatározott időnként jegyezze fel annak áralakulását, ebből ki tudja számítani a saját fogyasztói árindexét.

Szerző

Ingyenes gyermekjogi program a Telenortól

Publikálás dátuma
2016.05.26. 07:19
Két év alatt több mint 10 000 fiatalt ismertettek meg az alapvető jogaikkal FORRÁS: TELENOR
Minden elképzelést túlszárnyalt az UNICEF és a Telenor ingyenes „Ébresztő-óra” nevű programja. A tervezett évi 2000 gyermek helyett ugyanis két év alatt több mint 10 000 fiatal figyelmét sikerült felhívni alapvető jogaikra. A két szervezet folytatja együttműködését, következő állomásként bárki számára hozzáférhető, digitális változat is készül az Ébresztő-órából.

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország 2013-ban, az Ébresztő-óra program elindításával kezdte meg együttműködését. Az UNICEF mára több mint 100 fős képzett önkéntes csapata – köztük D. Tóth Kriszta, a UNICEF nagykövete és Szabó Kimmel Tamás, a Belvárosi Színház, Junior prima díjas színésze – interaktív iskolai foglalkozásokon mutatják be a gyermekeket illető különleges jogokat.

A gyermekjogok ismerete fontos a közösségbe beilleszkedés szempontjából is, ami a digitális bennszülött fiatalok körében a biztonságos és zaklatásmentes internetezés alapja is lehet. A két szervezet évente 2000 gyermek elérését tűzte ki célul, de az iskolák részéről jelentkező igények kielégítését követően két év alatt több mint tízezer gyermek vehetett részt Ébresztő-óra előadáson.

Idén a programot a klasszikus előadás-sorozat mellett egy bárki számára hozzáférhető digitális Ébresztő-óra tananyaggal is segítik a szervezők. Az E-studygroup online felületen fejezetekre bontva bárki megismerkedhet az UNICEF munkájával és a gyermekjogok sajátosságaival, majd izgalmas kvízekben tesztelheti frissen megszerzett tudását.

„A Hipersuli programmal rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk, hogy a technológia, az internet hogyan segítheti az oktatást, tanulást a gyermekek körében. A program élő előadásai nagyon sikeresek, az UNICEF szakértelme mellett kézenfekvő fejlesztési irány, hogy ezt a remek programot digitális formában is bárki számára hozzáférhetővé tegyük, így az előadások után sem maradnak gyermekjogi tudásmag nélkül a gyerekek” – mondta Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

„A programunk töretlenül népszerű az iskolák körében, még mindig várólista van. A tavalyi év során négy vidéki városban - Veszprémben, Győrben, Debrecenben és Szegeden - hoztunk létre regionális központot, ezzel programunk országossá vált. A Telenor, gyermekjogokra és a digitális tudásalapú megközelítésre való nyitottsága nagyban segíti, hogy a gyerekeket az ő nyelvükön szólítsuk meg olyan kérdésekről is, mint a gyerekbántalmazás érzékeny témája, vagy a globális világ problémái” – mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Szerző

Bringások tekertek a Ronald Házért

Publikálás dátuma
2016.05.26. 07:18
A jótékonysági követek segítségével gyűlt össze a jelentős összegű adomány FOTÓ: NÉPSZAVA
Idén rekord összegű, több mint 3 millió forint adomány gyűlt össze a McDonald's BringaMánia Tour de Balatonon a budapesti Ronald Ház felújítására. Ez a jelentős összeg annak az egyedi bringás mezben tekerő 20 követnek köszönhető, akik személyes közreműködésükkel számos vállalat és magánszemély nagylelkű adományát tudták a jó ügy mellé állítani.

A pünkösdi hétvégén rendezték meg a szezon egyik legnagyobb bringás eseményét, a McDonald's BringaMánia Tour de Balaton. A túrán összesen 2600 induló állt rajthoz, ami már önmagában is rekord, de a koronát a napra a jótékonysági követek segítségével összegyűlt, minden várakozást felülmúló adomány tette fel.

A segítők közül Cselényi Tibor - aki minőségbiztosítási vezetőként két évtizede dolgozik a McDonald’s-nál - egymaga csaknem 2,5 millió forintot gyűjtött össze. A támogatók között olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint például a Master Good Kft., az Eisberg Hungary Kft, az AHB Backwaren GmbH, a Bama Europa Sp. z o.o., az ECOLAB - KAY Chemical, a Greenpro Környezetvédelmi Zrt., a McCain Food, Schreiber Foods, az OSI Group vagy a Saaten Union.

A tavalyi évhez hasonlóan a segítők idén is a Tour de Balaton valamely távjának teljesítését vállalva gyűjtötték az adományokat a jóügyekért.hu weboldalon. A bringás követek egyedi mezeikben látványos színfoltot jelentettek a mezőnyben. A legtöbb követ – szám szerint heten – a 206 kilométeres távon tekert együtt. Az önmagában is komoly sportteljesítményt jelentő tókerülést az esős idő változtatta igazi kihívássá.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány a világ számos pontján megtalálható Ronald Házakban olyan családok számára biztosít térítésmentesen otthont, akiknek beteg gyermeke elhúzódó, a lakóhelyüktől távol eső kórházi kezelésen esik át. Az alapítvány 1994 óta segít magyar családokon, 1999 óta Budapesten, 2004 óta pedig már Miskolcon is működtet Ronald Házakat. 2016 januárjában megnyitotta az első Ronald Szobákat Pécsett a Gyermekgyógyászati Klinikán. Az apartman házaknak illetve a pécsi szobáknak hála a szülők a kórházi tartózkodás idején végig a gyermekük mellett maradhatnak, így gyorsítva meg a kicsik gyógyulását. Az alapítvány eddigi működése során már több mint 8000 családnak segített megkönnyíteni ezt a nehéz időszakot.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány javára tavaly rendeztek először jótékony célú bringázást a McDonald’s Bringamánia Tour de Balatonon. Akkor a hét jótékonysági követ több mint 300 ezer forintot gyűjtött össze. Az összeg a pécsi gyermekklinikán januárban átadott, két Ronald Szoba berendezéséhez nyújtott óriási segítséget. A két szoba négy gyermek és az őket kísérő négy szülő részére biztosít elhelyezést a kórházi osztály területén belül a kezelések idejére. A sikeren felbuzdulva az alapítvány idén a budapesti Ronald Ház felújítására indította el a támogatási kampányt. A cél a ház kifestése, az elavult háztartási gépek cseréje, illetve az apartmanok még otthonosabbá tétele, hogy a bennük lakó családok és gyermekeik kényelmesebb körülmények között lakhassanak, gyógyulhassanak.

Szerző