Tanulni a komcsiktól?

Ezen a világon semmi sem lehetetlen. Az orbáni csapat még a kommunistáktól is tanult. Először azt hittem, hogy a KLIK egy olyan szervezet volt, amit semmire sem lehetett használni, ezért alakították át és cserélték le a vezetőjét. Tévedtem. Palkovics László "csodát tett". Az igaz, hogy hadarva, érthetetlenül beszél, de Orbántól megtanultuk, hogy nem a szöveg számít, hanem a tett. Balog úrral közösen megállapodtak az iskolák teljes államosításáról. Meg is indokolták az okát. Ezek után néztem meg a Duna TV "Szabadság tér '56" című műsorát. Megdöbbenve hallottam, hogy mit is mondtak azok a fránya komcsik! Például azt, hogy "az iskolák államosítása a jövő záloga". Ezt még valahogy elviseltem volna, de sértette a fülemet a hozzá fűzött kommentár: "A hosszú, összehangolt kommunista propagandának meg volt az eredménye, különösen az egyszerű emberek körében." Hirtelen nem tudtam, hogy hol vagyok és kik vannak hatalmon. Hogy lehettek ezek a komcsik ilyen gazemberek? Bezzeg a jelenlegi kormány más, ők csak részben államosítanak. Az egyházi iskolákat nem bántják. Legalább is addig nem, amíg a papok letérdelnek Orbán előtt, hiszen valamikor felszólította őket erre. A papok különben sem sztrájkolnak és nem kell gyorsan elintézni az esedékes bérük levonását és az egészségügyi ellátásuk felfüggesztését. A hosszú propagandának most is meg van az eredménye, de már nemcsak az egyszerű emberek körében.

A jegybank utólag bírságolta az MKB-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti jogkörében eljárva 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t, az MKB-csoporthoz tartozó autófinanszírozó társaságokra pedig összesen 4,4 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki - közölte az MNB, kiemelve egyúttal, hogy a feltárt jogsértések az MKB szanálása előtti időszakban történtek.

Az MNB a 2012. január 1-jétől 2015 első félévéig terjedő időszakot átfogó csoportvizsgálatot folytatott le az MKB Bank Zrt.-nél, illetve leányvállalatainál, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nél és az MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-nél.

A felügyeleti vizsgálat a banknál az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, az ügylet-, ügyfél- és partnerminősítés szabályozása, az átstrukturált hitelek nyilvántartása, a kitettségek besorolása, a fedezetértékelés, illetve a fedezetek nyilvántartása és a monitoring területén tárt fel problémákat. Hiányosságokat állapított meg az MNB emellett az MKB Bank követelésértékesítése, a felügyeleti adatszolgáltatás minősége, az ügyfél-átvilágítás, a megbízott pénzváltó ügynökök tevékenységének banki általi ellenőrzése, a szavatoló tőke és a tőkemegfelelés, a tőkekövetelmény számítás, a tőketervezés, valamint a vállalatirányítás területén is.

Az autófinanszírozási leányvállalatok esetében szintén az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, a hitelezés belső folyamati rendje, a számvitel, valamint a pénzmosás elleni tevékenység területén tártak fel jogszabálysértéseket.

Szükség volt arra, hogy az MKB Bank Zrt. szanálási eljárása során átalakítsák, javítsák a bank működését - állítja a jegybanki közlemény.

Hozzátesszük, érdekes, hogy a bank többszöri átvilágítása során ezek a jogsértések nem buktak ki, így a bankátalakítás utólagos igazolásának is tűnhetnek a felügyelet megállapításai.

Szerző

Háború várható Brüsszellel földügyben

Újabb szakaszba lépett a Magyarország ellen 2015 elején indított kötelezettségszegési eljárás, ami a külföldiek földvásárlását korlátozó szabályok miatt indult. 

Az Európai Bizottság (EB) azt sérelmezi, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta után ezek az országok olyan új törvényeket fogadtak el a mezőgazdasági földterület megszerzéséről, amelyeknek egyes rendelkezései a letelepedési szabadság és a tőke szabad áramlásának korlátozásaként értelmezhetőek, ez pedig a határon átnyúló beruházások csökkenését okozhatja.

A brüsszeli testület Bulgáriának, Magyarországnak, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának küldött úgynevezett indokolással ellátott véleményt csütörtökön. A Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó jogszabályait.

Brüsszel úgy véli, a magyarországi rendszer nagyon korlátozó, teljes mértékben megtiltja a jogi személyek földtulajdonszerzését, valamint kötelezi a vásárlót arra, hogy saját maga gazdálkodjon a földterületen. Emellett csak az juthat földhöz, aki mezőgazdasági termelőnek minősül.

A korlátozások némelyike megindokolható, mivel ezek célja a spekulatív felvásárlások megakadályozása, illetve a tervezési célok és a vidékfejlesztési politika elősegítése - véli az EB. Ugyanakkor a jogszerűség érdekében a korlátozásoknak arányosaknak és megkülönböztetésmentesnek kell lenniük és nem vezethetnek más uniós polgárok hátrányos megkülönböztetéséhez.

Amennyiben Magyarország, Bulgária, Lettország, Litvánia és Szlovákia két hónapon belül sem hozza összhangba nemzeti jogszabályait az uniós joggal, a Bizottság határozhat az említett tagállamok ügyének az Európai Unió Bírósága elé terjesztéséről. Lázár János a Miniszterelnökség vezetője a tegnapi kormányinfón úgy nyilatkozott: a magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, mert a magyar törvényhozás úgy döntött, külföldiek és gazdasági társaságok nem vehetnek földet Magyarországon. Ebben a kérdésben nagy vita, háború lesz - fogalmazott.

Szerző