A legveszélyesebb ország lett Szíria

Tavaly Szíria bizonyult a világ legveszélyesebb államának az egészségügyi dolgozók számára, derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből. 

A polgárháború sújtotta közel-keleti ország e téren megelőzte Pakisztánt, Jement, Irakot, Líbiát és a palesztin területeket is. Legsúlyosabb az, hogy a konfliktusövezetekben dolgozó egészségügyi személyzet elleni támadások kétharmada célzott volt, mondta el a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján Rick Brennan, a WHO sürgősségi krízishelyzetekért felelős igazgatója. Kiemelte, a világszervezetben komoly aggodalmat kelt a célzott támadások elszaporodása, ezek a nemzetközi humanitárius jog súlyos sérelmét jelentik, háborús bűncselekmények.

A vizsgált 19 országban 256 támadás történt egészségügyi létesítmények, mentőautók ellen, 434 személy vesztette életét ezekben a támadásokban. 2014-ben 338 alkalommal támadtak egészségügyi intézményre, 525 ember életét kioltva. Csupán Szíriában a WHO 2015-ben 135 ilyen esetről tud, az áldozatok száma 173 volt.

Szerző

Újabb rész került elő a maláj gépből

Három újabb olyan roncsdarabot vizsgálnak meg Ausztráliában, amely feltehetően a több mint két éve eltűnt maláj utasszállító repülőgéphez tartozik - közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

A malajziai légitársaság gépe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el a légiirányítók radarjainak képernyőjéről, feltehetőleg a tengerbe zuhant. A szóban forgó roncsdarabok közül kettő az indiai-óceáni Mauritius szigetén, míg a harmadik Mozambikban került elő. Mindháromról elképzelhető, hogy a Malaysia Airlines légitársaság MH370-es járatáról származik.

Szerző

Szabálytalanságok az osztrák választáson

Szabálytalanságokra derült fény az osztrák elnökválasztásra leadott voksok összeszámolása során. A bécsi belügyminisztérium közlése szerint négy karintiai körzetben, Villach-Stadtban, Villach-Landban, Hermagorban és Wolfsbergben a gyanú szerint túl korán, tanúk nélkül kezdték meg a levélben leadott voksok megszámlálását.

A belügyi tárca feljelentést tett az ügyészségnél a szabálytalanságok miatt. A választási részleg vezetője megerősítette, hogy a törvényben meghatározott időt megelőzően kezdték meg a szavazócédulák összegzését. Hasonló feltételezett szabálytalanságokat vizsgálnak egy stájerországi körzetben is. A villachi körzet visszautasította a vádakat.

Robert Stein, a belügyi tárca a választásokért felelős részlegének vezetője nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy ezekben a körzetekben megismétlik-e a választást. Mindez azért érdekes, mert Alexander Van der Belllen, a környezetvédők jelöltje nagyon kis fölénnyel, alig több kint 31 ezer vokssal előzte meg a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott kihívóját, Norbert Hofert. Ugyanakkor az összes érintett karintiai körzetben az FPÖ politikusa végzett az élen, így egy esetleges megismételt választás esetén sem valószínű, hogy megváltoznának az erőviszonyok.

Az ügyészség megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a bejelentés a szabálytalanságokról. Eszerint a villachi választási bizottság vezetője már vasárnap, független tanúk jelenléte nélkül számolta össze a levélben leadott voksokat. Erre azonban csak hétfőn keríthetett volna sort. Két körzetben idő előtt bontották fel a levélben leadott voksokat, igaz, összeszámolásukat nem kezdték meg a megadott idő előtt.

Az FPÖ karintiai szárnya nem kívánja megtámadni az eredményt. A párt helyi vezetője, Christian Ragger közlése szerint megvárják az ügyészségi vizsgálatot, ezt semmiképpen sem kívánják befolyásolni. Mint mondta, ha kiderülne az, hogy a szabálytalanságok „jelentős mértékben” befolyásolták a voksolás végkimenetelét, akkor „meg kell fontolni” a további lépéseket – tette hozzá Ragger. A voksolás megtámadására június 8-ig van mód.

Szerző