Előfizetés

Fertőző vírus ide-oda, megtartják az olimpiát Rióban

Szabados Gábor sportközgazdász szerint elképzelhetetlen, hogy a nyári olimpiai játékokat ne Rio de Janeiróban és ne az eredetileg tervezett időpontban tartsák meg a zikavírus miatt.

A szakértő vasárnap a köztévén azt mondta: az olimpia mára olyan komplex gazdasági projektté nőtte ki magát, amelyet nem lehet rövid idő alatt átszervezni. Kiemelte, a zikavírus súlyos problémát jelent, ugyanakkor a legutóbbi olimpiának helyszínt adó Londonon kívül szinte minden korábbi esetben felmerültek olyan nehézségek, amelyek megkérdőjelezték a játékok rendezőjének alkalmasságát.

A napokban csaknem harminc ország százötven tudósa azt kérte: halasszák el, vagy más városban rendezzék az olimpiát. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre reagálva azt közölte, "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5-21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a zikajárvány brazíliai terjedése miatt.

Megölt egy idős nőt a tűzijáték rakétája - Sokkoló videók!

Egy nő meghalt, hét ember megsérült a Moszkvától keletre fekvő Nyizsegorodszki terület Dzerzsinszk városában, amikor egy szombat esti rendezvényen a nézők közé hullott a tűzijáték egy rakétája. A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében indítottak nyomozást.

Az orosz belügyminisztérium regionális hivatalának közlése szerint a szerencsétlenség akkor következett be, amikor egy rakéta a városnap alkalmából rendezett esti tűzijátékot néző tömeg közé hullott. 

Egy hatvannégy éves nő a helyszínen meghalt, hét ember megsérült, közülük kettő került kórházba.

Szemtanúk elmondása szerint a rakéta a betonra hullott, ott felrobbant, darabjai szanaszét szálltak, egy repesz pedig fejbe találta a baleset halálos áldozatát. A következő videón az látszik, amint a mentők megérkeztek az idős nőhöz, de már nem tudtak rajta segíteni.

A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében nyomozást indítottak - írja az Origo.

Villám csapott egy parkba - Gyerekek az áldozatok között

Villámcsapás következtében legalább nyolc gyerek és három felnőtt megsérült egy párizsi parkban, közülük hatan súlyosan. 

"Jelenleg tizenegy sérült van, sajnos nyolc gyerekről és három felnőttről van szó, aki kísérte a kicsiket" - mondta Vincent Baladi, Párizs VIII. kerültének alpolgármestere az I-télé francia hírtelevízióban. "Hat gyerek sürgős ellátásra szorul, de reméljük felépülnek" - tette hozzá. A sérültek égési sérüléseket szenvedtek a villámcsapás miatt. 

A baleset a párizsi Monceau parkban történt, nem sokkal délután 3 óra után, amikor is hatalmas vihar csapott le a francia fővárosra. A gyerekek kísérőjükkel együtt egy fa alá menekültek a szakadó eső elöl, amelybe belecsapott a villám.      

A helyszínre érkező tűzoltók szerint a gyerekek nem a kidőlt fától sérültek meg, ahogy az először gondolni lehetett. Az egyik gyereket, akinek megállt a szíve, a parkban tartózkodó egyik szabadnapos tűzoltó élesztette újra.  A meteorológiai szolgálat több francia régióban is heves viharokat jelzett előre a fülledt meleget követően, de ezek között nem szerepelt a párizsi régió, ezért nagyon sokan tartózkodtak az utcákon és a parkokban, amikor a vihar megérkezett. 

"A villám nagyon hirtelen csapott le" - mondta az alpolgármester, aki szerint a kedvelt párizsi parkban számos család piknikezett szombaton.   A baleset után a parkot a tűzoltóság kiürítette és lezárta.