Előfizetés

Aukció transzplantált gyerek táborozásáért

Kortárs festő-, szobrász- és fotóművészek alkotásaiból rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújult Életekért szervezet, amely a keddi aukció bevételét szervátültetett gyerekek élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítja. 

Az alapítvány önkéntesei, Börcsök Enikő színművésznő és párja, Tóth József festőművész felhívására az A38 hajóra szervezett jótékonysági aukción az árverésre bocsájtott művek között mások mellett Aknay János, Bernát András, Buhály József, Ujj Zsuzsi, a Verebics testvérek, Vincze Ottó, Vári Zsófi és Farkas Dani alkotásai szerepelnek.

A táborban rekreációs programokkal segítik a gyerekek közösségi életbe való sikeres visszatérését, egyebek mellett csoportos beszélgetésekkel, sportprogramokkal, kalandparkkal, motorozással és közös játékokkal.

A római kor erotikája

A római kor erotikáját is bemutatják a június végén nyíló szegedi Pompeji-kiállításon, ezért a Fekete házban egy korabeli bordélyt idéző installációt is építettek. Fogas Ottó múzeumigazgató a kizárólag 18 éven felüliek által látogatható tárlatrészt bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítóhelyen egy bordélyház két szobáját alakították ki a feltárások során előkerült leletek alapján.

Pompejiben a kutatók szerint több bordélyház is üzemelt, azonban a legjelentősebb, a kizárólag ezzel a tevékenységgel foglalkozó Lupanaria volt. Ebben az emeletes épületben a földszinten és a felső szinten is külön szobácskákban, rendkívül puritán körülmények között fogadták az örömlányok kuncsaftjaikat: a néhány négyzetméteres kamrák berendezése mindössze egy kőből készült emelvény volt. A falakat erotikus festmények díszítették. A vakolatba karcolva fennmaradtak az örömlányok nevei, szakterületei és a betérő vendégek üzenetekei is. A gyakran vulgáris szövegek - némelyikének magyar fordításait a látogatók is olvashatják majd.

A tárlatra a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből érkeznek a pompeji ásatások során előkerült erotikus témájú műtárgyak, melyeket Szombathelyről és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött, főként az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletekkel egészítenek ki.

A Fekete házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A bemutatott leletek legérdekesebbike egy harcos díszsisakja, kar- és lábvértje lesz, melyből csupán néhány darab maradt fönn.

A Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg csaknem százhúsz, a Nápolyból érkező műtárgy, történeti ereklye segítségével. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérőkiállítás.

Több program a Zempléni Fesztiválon

B.GY
Publikálás dátuma
2016.05.31. 07:46
Hollerung Gábor FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A szokásosnál is több helyszínnel és programmal várja a látogatóknak augusztus 12. és 21. között a Zempléni Fesztivál. Az indok a jubileum, idén ugyanis huszonöt éves az újra egyre kedveltebb rendezvénysorozat. A fesztivál néhány éve új stábbal és megújult programmal lépett a közönség elé. 

Most pedig a kiemelt állami támogatás sem maradt el. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a már külön költségvetési soron szereplő vidéki kulturális fesztiválok támogatására az idén először rendelkezésre álló 250 millió forintos keretből a legmagasabb, 40 millió forintos támogatást kapja a rendezvény.

A fesztivál az Nemzeti Kulturális Alaptól kapott 20 millió és a meghívásos pályázattal elnyerhető 40 millió forinttal együtt 100 millió forintos állami támogatással számolhat. Tavaly jóval kevesebb, hatvan millió forint jutott az állami költségvetésből a Zempléni Fesztiválnak.

Ami a programokat illeti, a megszokott, jól bevált koncertek közül idén is sem lesz könnyű választani, hiszen egyik a helyszín miatt lehet csábító, a másik a fellépők, vagy éppen a program formája miatt lehet vonzó.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település koncerttermei, szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont a sorozatnak. A nyitókoncertnek idén is sárospataki Rákóczi vár udvara ad helyet. A hangversenyen Mozart Sinfonia Concertante-ja és Bartók A kékszakállú herceg vára című operája hangzik el, a fesztivál rezidens együttesét, a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor dirigálja, aki a fesztivál művészeti vezetője is egyben.

A Mozart-mű szólistái Kokas Katalin és Kelemen Barnabás lesznek, a Bartók-operában pedig Meláth Andrea és Kálmán Péter alakítja a főszerepeket. A rezidens együttes most is többször szerepel a fesztiválon, például a főként családoknak szánt Megélhető zene sorozatban, ahol Hollerung magyarázattal is kiegészíti az ingyenes koncertet, melynek most a fókuszában Liszt Ferenc áll majd. A zárókoncertet szintén Hollerung Gábor együttese jegyzi, mégpedig Haydn Teremtés című művének multimédiás előadásával készülnek.

A kétezer-hatszáz főt befogadó Tokaji Fesztiválkatlan ad helyet majd augusztus 19-én Rossini A sevillai borbély című operájának, melyet Káel Csaba rendez. Vezényel: Hollerung Gábor. A főbb szerepeket a Magyar Állami Operaház szólistái adják: Szegedi Csaba, Megyesi Schwartz Lúcia, Hanczár György, Kálmán Péter, Gábor Géza és Rácz Rita. Az előadás nézői egy speciális sokfogásos menübe is belekóstolhatnak majd a produkció szünetében.

Idén is szerepelnek majd a népszerű műfajok a fesztiválon, mégpedig a kamarazenei, a kiránduló és dzsesszkoncertek, illetve gasztronómiai rendezvények. Külön napot kapnak majd ismét a tolcsvai és mádi programok.