Havi 150 forint lesz az RTL Klub

Publikálás dátuma
2016.06.01. 07:05
Háttérmunka az RTL-nél FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Havi 135-150 forintba fog kerülni előfizetőnként az RTL Klub terjesztése a kábelszolgáltatóknak. Az RTL Magyarország szerint mindezzel elviekben nem drágulnának nagy mértékben a tévé-előfizetések, persze a szolgáltató dönthet úgy is, hogy a díjat áthárítja az előfizetőkre. Andy Vajna TV2-je még nem közölte tarifáit. A nézettségben igencsak lemaradó csatorna mellé Vajna köre állítólag újabb rádióadót is felvásárolna a Rádió 1 mellé.

Az RTL Magyarország július elsejétől kezdheti megkötni az RTL Klub csatorna terjesztési díjára vonatkozó szerződéseket, a csoport főadójának terjesztési árát havi 150 forintban határozták meg előfizetőnként, ám a kontraktus időtartamától függően további kedvezmények érhetőek el, így a 2016-os díj akár 135 forint is lehet előfizetőnként, havonta - jelentette be Szabó András egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. A kormány csaknem két év várakozás után, április végén (amikor biztossá vált, hogy a TV2 Andy Vajna kormánybiztoshoz került) engedélyezte a két legnagyobb kereskedelmi adónak, hogy programdíjat szedjenek a szolgáltatótól.

A társaság digitális és fejlesztési igazgatója kiemelte, mindez az SD felbontású adásra vonatkozik, a nagyfelbontású (HD) csatorna terjesztési áráról egyedileg állapodnak meg a szolgáltatókkal. Az RTL Klub törvényi szabályozás szerint úgynevezett „must offer” csatorna, tehát kötelező a piac minden szereplőjének felajánlani terjesztésre. Érthető módon minél szélesebb körben elérhető kábelcsomagokban marad benne az RTL Klub, annál nagyobb a kedvezmény mértéke is. A médiacsoport vezetői szerint ez az ár valóban kedvezményes, hiszen sok, az RTL Klubnál kisebb csatorna listaára ennél magasabb, akár a 180 forintot is eléri.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a nagy és kis műsorterjesztők között nem tesznek különbséget a szerződés megkötésekor, hiszen a törvény szerint minden szolgáltatónak azonos feltételeket kell biztosítani. Mindebből arra következtethetünk, hogy a kábelszolgáltatók nem emelik jelentősen az áraikat az RTL tarifájának hatására, ám a háttérbeszélgetésen is megjegyezték, hogy minden szolgáltató a saját üzletpolitikája alapján dönti el, hogy a műsordíjat átterheli-e az előfizetőre vagy nem. A becslések szerint jelenleg 3,3 millió háztartás fizet kábeldíjat az országban, így az RTL Csoport 2017-től évi 5,5 milliárd forintos bevételre számíthat. Vidus Gabriella vezérigazgató ismertette, amennyiben egy kábelszolgáltató 90 napon belül nem állapodik meg az RTL-el, a 150 forintos listaárat fogják kiszámlázni neki. Ha a terjesztő továbbra sem fizet, a társaság kezdeményezni fogja, hogy az RTL Klubot tegyék elérhetetlenné az érintett szolgáltatónál.

Arról nem tudni, hogy Vajnáék mennyit kérnek majd a kábeltársaságoktól. Ezzel kapcsolatban kerestük a csatorna sajtóosztályát, válasz lapzártáig nem érkezett. Ugyanakkor abból kiindulva, hogy az RTL a díjszabáskor főként a nézettségi adatokat vette figyelembe, a TV2-nek mindenképpen olcsóbban kell lennie riválisánál. Hiszen a Kolosi Péter által prezentált Nielsen-mutatókból kiderült, hogy 8,4 százalékpont a különbség fő műsoridőben az RTL Klub és TV2 között a kereskedelmileg fontos, 18-49 éves korosztályban. A hírműsorok esetében is rendre felülmúlja az RTL Híradó a Tényeket. Vajnáék már mindent bevetnek a hírműsornál: állítólag a képernyőn szereplő munkatársakat megkérték, hogy a Tények új arculatához illő ruhákban járjanak.

Vajna állítólag egy új rádióadóval vigasztalódhat, legalábbis a 444 úgy tudja, hogy a kormánybiztos és Habony Árpád titokzatos tanácsadó körei élénken érdeklődnek a ma Sláger FM néven működő csatorna iránt, amely a budapesti 103,9-es frekvencián fogható. Mivel a médiatörvény szerint egy rádiótulajdonos nem birtokolhat két fővárosi frekvenciát - a Vajnához köthető Rádió 1 ősszel indul szintén Budapesten -, így vélhetően a Sláger FM Habony valamelyik érdekeltségébe kerülhet. A másik lehetőség, hogy a médiahatóság hathatós ráhatására megváltoztatják a médiatörvény vonatkozó részeit. Az érintettek azt elismerték, hogy szoros együttműködésre készülnek, de üzletről eddig nincs szó.

Simicska kiüríti birodalmát
Durván visszaestek a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiavállalatok bevételei tavaly, s a Fidesz egykori pénzembere jelentős forrásokat vont ki cégeiből. A cégmérlegekből kiderült, a közelmúltig a Class FM-et is üzemeltető Advenio Zrt.-ből 1,55 mil­liárd osztalékot vontak ki, 250 millióval többet, mint két éve, miközben a bevételek zuhantak. Ráadásul az osztalékkifizetést a cég nyeresége nem fedezte, 716 millió forintot a tartalékból vontak el, így a társaság saját tőkéje több mint egymilliárddal csökkent 2014-hez képest. 700 milliót vontak ki a tulajdonosok a Hung-Ister Zrt.-ből. Ez volt tavaly februárjáig a köztévé egyik legnagyobb beszállítója. A cég forgalma megfeleződött, profitja 40 százalékkal esett vissza.
A Hír Tv is rosszabbul teljesített: tavaly 4 milliárd volt a forgalma, nyeresége 188 millió forintra esett. Előző évben 7 milliárdos bevétel mellett a nyereség 632 millió volt. Simicska eddig mérlegelt plakátcégeinek (Publimont, Euro Publicity, EuroAwk, A Plakát) bevétele megfeleződött, az osztalék pedig ötödére, 3,2 milliárdról 670 millióra esett vissza az előző évhez képest.


Folytatódik Friderikusz műsora?

Jelenleg is folynak az egyeztetések Friderikusz Sándor és az ATV között, teljesen jó légkörben, a műsor vélhetően más formában mehet tovább, de ettől még nem kell elhinni a primitív összeesküvés-elméleteket - mondta lapunknak Németh S. Szilárd, miután Vásárhelyi Mária szociológus közölte, szerinte azért veszik le a képernyőről az olykor kormánykritikus Friderikuszt, hogy az ATV továbbra is állami reklámpénzeket kaphasson. A csatorna hírigazgatója kifejtette, három évig háromoldalú együttműködés keretében készült Friderikusz műsora, ám a szerződés lejártával a produkció eddigi szponzorától a gyártási költségek a tévére hárulhatnak, így a csatorna biztos szeretne lenni abban, hogy szélesebb közönséget tud elérni a pénzéért. "Az ATV-nek vállalásai is vannak nézettség tekintetében a kábelszolgáltatók felé, az előfizetői díjakból élünk, ezért javasoltuk Friderikusznak, hogy egy új, könnyedebb műsort készítsünk közösen" - jelezte Németh.

Orbán: a Fidesz és a KDNP zászlaja a magasban

Publikálás dátuma
2016.05.31. 23:35
Orbán Viktor Dunaújvárosban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Három részre lehet bontani a Dunaújvárossal kötött megállapodást: vannak programpontok, amelyek a gazdasági fejlődéshez szükségesek, vannak a polgári életminőség javítását célzók és vannak az oktatási kérdések, szakképzési és most már egyetemi szinten - hangsúlyozta a miniszterelnök a Dunaújváros Televíziónak kedden adott interjúban.

Orbán Viktor kedd délelőtt a Modern városok program keretében több mint húszmilliárd forint értékű fejlesztésekről írt alá megállapodást Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Orbán Viktor megismételte, hogy Magyarországon egy város fejlődéséhez, szoros és jó kapcsolat kell a mindenkori önkormányzat és a kormányzat között. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "bizonyos fejlesztéseket az önkormányzatok saját erőből is meg tudnak oldani, azonban nagy léptékű dolgokat nem. Ha nagy vállalkozásba fog egy város, ahhoz meg kell nyerni a kormányt, és ha a kormány akar valahol fontos dolgokat, ahhoz meg kell nyerni az ottani önkormányzatot. Együttműködésre vagyunk ítélve." 

Megjegyezte, hogy Dunaújvárossal könnyű együttműködni, mert "ez a város nemcsak egy a sok közül, hanem a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak külön is közel van a szívéhez". Mint mondta, az önkormányzat és a városban élők mindig tudhatják, hogyha "a mi zászlónk van fönt, a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra".

A kormányfő kiemelte: a mostani új, nemzeti együttműködésre épülő politikai rendszerben nem Budapesten kell kitalálni, mit csináljanak a dunaújvárosiak. Komplett terveket kapott, amelyekről lehetett értelmesen tárgyalni és megegyezni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor említést tett a megállapodás részleteiről, így az áruforgalmi csomópontról, a helyi közlekedésben használt buszok cseréjéről, útépítésekről, a közlekedési központ létrehozásáról, a Dunaújvárosi Egyetem elektromobilitási kutatási irányairól, az egykori orvosi rendelő, az élményfürdő és a sportuszoda felújításáról, a Szalki-sziget fejlesztéséről, egy új kézilabdacsarnok megépítéséről, a volt vidámpark és a radari sporttelep megújulásáról, valamint egy új városi szálloda létrehozásáról.

A miniszterelnök a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választásról szólva kifejtette: fontos lesz a választás és fontos, hogy Dunaújvárosban mi történik. Rámutatott: nem mindegy, kik ülnek a képviselő-testületben, mert ott dől el, mi lesz a várossal. Úgy vélekedett, jó lenne, hogyha olyan kiváló képességű nő kapna bizalmat a dunaújvárosiaktól, mint amilyen Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje.

Megjegyezte, hogy a dunaújvárosiak a legutóbbi három alkalommal bizalmat szavaztak a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőinek, amit - mint - igyekezett meghálálni. Hozzátette: a város és a kormánypártok "lassan másfél-két évtizede egymásra találtak" és ebből az együttműködésből Dunaújváros és az ott élők sokat profitáltak.

Szerző

Orbán: a Fidesz és a KDNP zászlaja a magasban

Publikálás dátuma
2016.05.31. 23:35
Orbán Viktor Dunaújvárosban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Három részre lehet bontani a Dunaújvárossal kötött megállapodást: vannak programpontok, amelyek a gazdasági fejlődéshez szükségesek, vannak a polgári életminőség javítását célzók és vannak az oktatási kérdések, szakképzési és most már egyetemi szinten - hangsúlyozta a miniszterelnök a Dunaújváros Televíziónak kedden adott interjúban.

Orbán Viktor kedd délelőtt a Modern városok program keretében több mint húszmilliárd forint értékű fejlesztésekről írt alá megállapodást Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Orbán Viktor megismételte, hogy Magyarországon egy város fejlődéséhez, szoros és jó kapcsolat kell a mindenkori önkormányzat és a kormányzat között. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "bizonyos fejlesztéseket az önkormányzatok saját erőből is meg tudnak oldani, azonban nagy léptékű dolgokat nem. Ha nagy vállalkozásba fog egy város, ahhoz meg kell nyerni a kormányt, és ha a kormány akar valahol fontos dolgokat, ahhoz meg kell nyerni az ottani önkormányzatot. Együttműködésre vagyunk ítélve." 

Megjegyezte, hogy Dunaújvárossal könnyű együttműködni, mert "ez a város nemcsak egy a sok közül, hanem a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak külön is közel van a szívéhez". Mint mondta, az önkormányzat és a városban élők mindig tudhatják, hogyha "a mi zászlónk van fönt, a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra".

A kormányfő kiemelte: a mostani új, nemzeti együttműködésre épülő politikai rendszerben nem Budapesten kell kitalálni, mit csináljanak a dunaújvárosiak. Komplett terveket kapott, amelyekről lehetett értelmesen tárgyalni és megegyezni - fűzte hozzá.

Orbán Viktor említést tett a megállapodás részleteiről, így az áruforgalmi csomópontról, a helyi közlekedésben használt buszok cseréjéről, útépítésekről, a közlekedési központ létrehozásáról, a Dunaújvárosi Egyetem elektromobilitási kutatási irányairól, az egykori orvosi rendelő, az élményfürdő és a sportuszoda felújításáról, a Szalki-sziget fejlesztéséről, egy új kézilabdacsarnok megépítéséről, a volt vidámpark és a radari sporttelep megújulásáról, valamint egy új városi szálloda létrehozásáról.

A miniszterelnök a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választásról szólva kifejtette: fontos lesz a választás és fontos, hogy Dunaújvárosban mi történik. Rámutatott: nem mindegy, kik ülnek a képviselő-testületben, mert ott dől el, mi lesz a várossal. Úgy vélekedett, jó lenne, hogyha olyan kiváló képességű nő kapna bizalmat a dunaújvárosiaktól, mint amilyen Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje.

Megjegyezte, hogy a dunaújvárosiak a legutóbbi három alkalommal bizalmat szavaztak a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőinek, amit - mint - igyekezett meghálálni. Hozzátette: a város és a kormánypártok "lassan másfél-két évtizede egymásra találtak" és ebből az együttműködésből Dunaújváros és az ott élők sokat profitáltak.

Szerző