Félmilliárdot követelnek az egri kórháztól a dolgozók

Publikálás dátuma
2016.06.01 15:43
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Egyszerre 700 keresetet nyújtott be a visszatartott cafeteria miatt az egri Markhot Ferenc Kórház ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke szerdán a helyi bíróságon, a tét csaknem félmilliárd forint.

Székely Tamás alelnök a közleményben felidézte: a kórház az érvényes szerződés ellenére már három éve nem fizet béren kívüli juttatást mintegy 1500 dolgozójának. Próbaként öten már jogerősen pert nyertek az ügyben, hétszázan szerdán elindították, 795-en pedig hamarosan el fogják indítani az eljárást. Dolgozónként évente egyhavi bér a tét, a teljes összeg pedig a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen csaknem félmilliárd forint.

Kifejtette: két évvel ezelőtt a szakszervezet segítségével öten próbapert indítottak az egészségügyi intézmény ellen. Az ügy több bírósági fokot is megjárt, míg végül a Kúria idén januárban ugyanazt mondta ki, mint az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint az Egri Törvényszék mind az öt dolgozóra: 2013-ig visszamenőleg ki kell fizetni nekik az azóta visszatartott béren kívüli juttatást - évente egyhavi bérnek megfelelő összeget - a kamatokkal együtt. A pernyertesek megkapták a pénzüket, a többieknek azonban továbbra sem fizet a kórház.

A MASZSZ alelnöke hozzátette, az intézményt működésképtelenné tenné, ha egy összegben ki kellene egyenlíteni a számlát, ezért a szakszervezet javasolta, hogy fizessen a kórház állami segítséggel, részletekben. Az összeg azonban nem alku tárgya - közölte. Szerinte a cafeteria visszatartása azért is méltánytalan, mert 2010-ben a szakszervezet ezt a pluszt tudta kiharcolni az egyéb pótlékok és juttatások helyére, amelyeket akkoriban megvontak.

Székely Tamás kitért arra, a Kúria döntését követően úgy tűnt, a kórház hajlik a megállapodásra, ám a megegyezésből nem lett semmi, a menedzsment és az állam megbízottja hónapok óta szóba sem áll a szakszervezettel. Közölte: a szerdán benyújtott 700 kereset csak a kezdet, mert "a pénzéért nyilván a többi 795 alkalmazott is perre fog menni".

A szakszervezeti vezető szerint a kórház és az állam húzza az időt, miközben egyre több a kamat, s tetemes lesz a perköltség is. Hozzátette: a szakszervezet továbbra is kész egyezkedni, ám ha nem sikerül megállapodni, újabb perek százai zúdulnak az egri kórházra, az államra.

Szerző
2016.06.01 15:43

Továbbra is 318 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.24 08:41
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Valamicskét gyengült az euró forinthoz viszonya a forinthoz képest, de alapvetően nem mozdultak az árfolyamok a devizapiacon.
Minimálisan változott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelre a bankközi piacon szerda estéhez képest. Röviddel fél hét után 318,02 forintra gyengült az euró a szerda esti 318,04 forintról.A svájci frank jegyzése 280,69 forintról 280,71 forintra, a dolláré pedig 279,17 forintról 279,36 forintra nőtt.
Az euró jegyzése sem változott érdemben a dollárhoz képest: szerda este 1,1390 dollárt, csütörtök kora reggel 1,1384 dollárt ért az euró, írja az MTI.
2019.01.24 08:41

Nagy a kereslet a lakások iránt, de csak hitelből telik rá

Publikálás dátuma
2019.01.23 21:14
Lakótömbök az Őrmezőn. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Kiugró emelkedéssel nyitotta az évet a lakáspiac: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál is – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.
Eszerint a magánszemélyek által kínált eladó lakások iránti érdeklődések száma 84 százalékkal nőtt, az ingatlanközvetítők pedig másfélszer annyi érdeklődőről számoltak be. A kiadó lakásokat több mint kétszer annyian keresik, mint tavaly ilyenkor. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakások iránti fokozott érdeklődés több dolognak is köszönhető. Januárban egyrészt szokásos a most is tapasztalt megugrás, tavaly ugyanakkor visszafogottabban indult az év, így a növekedés most látványosabb. A kereslet felfutásához ugyanakkor nagy valószínűséggel az is hozzájárult, hogy a vevők a további áremelkedésre számítva mielőbb szeretnék megtalálni a következő lakásukat vagy házukat. A kínálat viszont egyelőre nem bővül.    A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni, egy túlárazott ingatlan esetében hónapokat csúszhat az eladás – hangsúlyozta a szakértő. Az elmúlt hat hónap adatai alapján a lakóingatlanok értékesítése Budapesten átlagosan 80 napot vett igénybe, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig 113 napot. A budapesti lakásárak növekedésével párhuzamosan emelkedett a felvett jelzáloghitelek összege is, vidéken viszont a kedvezőbb árfekvésű ingatlanok miatt érezhetően kevésbé adósodnak el a vevők – ezt már a Duna House közölte saját Hitelcentrumának adatai alapján. Eszerint Budapesten néhány hónap alatt 32-ről 38 százalékra nőtt a legalább 15 millió forintot elérő jelzáloghitelek aránya, vidéken viszont csak a hitelügyletek 13-20 százaléka haladja meg ezt az összeget; itt a legtöbben 5-10 millió forint közötti jelzáloghitelt igényelnek. 
Szerző
2019.01.23 21:14
Frissítve: 2019.01.23 21:15