Ismét tiltakoznak a menekültek Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2016.06.02. 14:28
Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek tegnap MTI Fotó: Ujvári Sándor
Ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok Kiskunhalason; a Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét.

Az M1 tudósítója a helyszínről nyilatkozva azt mondta: az elmúlt egy órában ismét indulatosabbá váltak a migránsok. Ismét a "freedom" (szabadság) szót skandálják, három szószóló pedig beszédeket intéz hozzájuk, amellyel tovább fokozzák az indulatokat.

A tudósító felidézte, zsinórban ez a harmadik nap, hogy valamilyen atrocitás történik a kiskunhalasi táborban. Kedden az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot. Szerdán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy az ötszáz menekültügyi őrizetes közül mintegy háromszáz fogalmazott meg követeléseket, "a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva".

Három választott szószólójuk közül egy szíriai férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött illegális bevándorlókat, hogy induljanak el Budapestre. A szabályozott napirend szerda estére állt helyre a központban.

A szerdai zavargások során senki nem sérült meg - idézte fel az M1 tudósítója.

Szerző

Itt az új cafeteria szabályozás

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató, ezt tartalmazza a kormány által a parlamentnek benyújtott új cafeteria szabályozás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint a turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló SZÉP-kártya fennmaradása mellett az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

Az adómódosító javaslatot csütörtökön tárgyalja a parlament törvényalkotási bizottsága, és amennyiben a parlament elfogadja, a dolgozók 2017. január 1-jétől az új szabályok szerint kapják meg a béren kívüli juttatásokat.

A javaslat értelmében más szabályok vonatkoznának a versenyszféra és a közszféra munkavállalóira. A magánszektorban 450 ezer forintban állapítanák meg a kedvezményes éves cafeteria-juttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek SZÉP-kártyájára. A közszférában a keretösszeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A munkáltató a cafeteria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és úgynevezett kultúra-belépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.

Kiemelték: a munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után, a munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet. A foglalkoztató a cafeteria összegének 1,19-szerese után fizeti meg a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho).

A kormány olyan új rendszer kíván létrehozni, amely megfelel az uniós előírásoknak, mindenek előtt azonban a magyar emberek érdekét tartja szem előtt. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az eddigi béren kívüli juttatások egy részét készpénzben kaphassák meg a magyar munkavállalók - olvasható az NGM közleményében. Felidézték, hogy azért volt szükség a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítására, mert Brüsszel gyakorlatilag szétzúzta a magyar cafeteria-rendszert.

Szerző
Frissítve: 2016.06.02. 14:12

Tarlós: spekuláció, hogy új metrókocsik érkeztek a felújított helyett

Publikálás dátuma
2016.06.02. 13:53
Raktáron elfekvő kicsit átfésült változat? FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Spekuláció, hogy felújított metrókocsik helyett újakat szállítanak Budapestre az oroszok - állította a Népszavának a főpolgármester. Tarlós István ilyesmiről nem tud, bár az erről szóló híreket már korábban is hallotta. A 3-as metró szerelvényeit véleménye szerint már 15 évvel ezelőtt le kellett volna cserélni, vagy felújítani, erre azonban eddig nem került sor.

"Számomra az a fontos, hogy a kocsik ne legyenek balesetveszélyesek és kényelmesen lehessen velük utazni" - fogalmazott a főpolgármester, aki saját bevallása szerint a kocsik felújítására kötött szerződést, más megoldásról nincs információja. Ennek ellenére nem érti, miért lenne baj, ha netán új kocsik érkeznének Oroszországból, hiszen az jól is jöhetne a városnak. Emlékeztetett, a szerelvényeket forgalomba állítás előtt a közlekedési hatóság minősíti majd. Tarlós úgy látja, sokakat idegesít, hogy annyi mindent felújítanak Budapesten, ezért terjesztenek időről időre fals híreket.

Úgy fest, a valódi verseny elkerülése és az orosz partner helyzetbe hozása miatt kiírt tender győztese nem felújított, hanem új kocsikat szállít. Így sem biztos, hogy jól járunk - írta a Népszabadság. Egy névtelenséget kérő szakember arról beszélt a lapnak, hogy a már Budapestre érkezett, felújított metrókocsin valójában minden új. Az orosz kocsikról már korábban is rebesgették, hogy ezek valójában nem a lepusztult régi szerelvények felújított változatai, hanem régebben legyártott, raktáron maradt újak. A Metróért Egyesület már korábban is állította: a megadott idő alatt nem is lehet felújítani a régi roncsokat. Minderre a napilap állítása szerint azét volt szükség, mert csak így tudták helyzetbe hozni az orosz gyártót. Ha ugyanis új tendert írnak ki a szerelvényekre, biztosan más cég nyer, amit a kormány nem akart volna.

A lengyel buszok vásárlása mellett
Továbbra is új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés a 3-as metróvonal rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlás megoldására – az erről szóló előterjesztésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés 110 új Solaris autóbusz megvásárlására tesz javaslatot darabonként 277 ezer euró (87,3 millió forint) áron. A további 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át.
Ugyanakkor az előterjesztés egyik határozati javaslatában az is szerepel, hogy a járműpótlást szolgáltatás megrendelés útján biztosítanák, ha a kormány ezt támogatja és az ezzel a konstrukcióval felmerülő többletköltség fedezetét biztosítja.

Az első felújított szerelvény május 25-én érkezett meg a BKV Kőér utcai járműtelepére. A Metrovagonmas által felújított hat kocsit május 12-én indították útnak Budapestre. Az orosz cég szerint jelentősen növekedett a kocsik megbízhatósága, könnyebbé vált a karbantartása, csökkent az energiafogyasztása, kényelmesebbé és esztétikusabbá vált, arról viszont a Metrovagonmas nem szólt, hogy egyebek mellett légkondicionálás csak a vezetőfülkében lesz, az utastérben ventilátor keveri majd a levegőt. A BKV és az orosz társaság tavaly augusztusban írta alá a 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. A Metrovagonmas 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.

 A Metróért Egyesület Facebook-oldalán a felújított orosz szerelvényekkel kapcsolatban azt posztolta: "Ennyi idő alatt nem lehet a nulláról protot készíteni. Erről messziről lerí, hogy egy zsír új 81-717.6 kicsit átfésült változata. - Szerencsére azért valamivel korszerűbb variáció".

Feljelentést tesz a DK
A Demokratikus Koalíció feljelentést tesz, mert a sajtóhírek szerint a tenderen nyertes orosz Metrowagonmash nem felújította a 3-as metró szerelvényeit, hanem újakra cserélte ki azokat.
Gy. Németh Erzsébet csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ez igaz, akkor ez felveti a korrupció, a csalás illetve a megtévesztés gyanúját. A politikus hangsúlyozta, a fővárosi önkormányzat korábban arról döntött, hogy fel kell újítani a 3-as metró életveszélyessé vált szerelvényeit.
Emlékeztetett, hogy az az ellenzék, köztük a DK viszont mindvégig azt képviselte, hogy nem felújítani kell a metró kocsikat, hanem újat vásárolni helyettük. A tenderen ráadásul olyan ajánlatok is szerepeltek, amelyek alapján az önkormányzat a felújítás áráért új szerelvényeket is beszerezhetett volna - tette hozzá.

 

Szerző
Frissítve: 2016.06.02. 22:03