Szél Bernadett: karaktergyilkosság

Publikálás dátuma
2016.06.03. 11:38
FOTÓ: Molnár Ádám
„Már 16 évesen Soros György pénzén tanult Amerikában Szél Bernadett” – adja hírül már a címében a kormánylap. 

Az LMP társelnöke – jelenleg egyedüli vezetője – szerint az írás nem egyéb, mint a Fidesz karaktergyilkossági kísérlete, ezért használ olyan kifejezéseket, mintha főbenjáró bűn lenne és persze szégyellnivaló, hogy diákként megpályázott egy ösztöndíjat. A lap úgy fogalmaz: Szél Bernadett „beismerte”, hogy már a 90-es évek első felében ösztöndíjat nyert. „Próbáltam vicces írásként felfogni a támadást” – fogalmazott a Népszavának a képviselő asszony.

„Zalaegerszegi középiskolásként pályáztam meg egy kéthónapos ösztöndíjat és nagyon büszke voltam és vagyok is rá, hogy elnyertem. Mindez 1993-ban történt; makroökonómiát, pszichológiát és retorikát tanultam. De hogy ezt úgy tálalják, mintha ez lett volna maga tetten ért beszervezés, az egészen elképesztő. A humanista mozgalmakban való részvételemről úgy írnak, mint az „első megbízásomról”, miközben egyetemistaként vettem részt, mint oly sokan mások karitatív és egyéb humanista megmozdulásokban.

A Fideszhez köthető megfogalmazásban, azaz abban, hogy a Magyar Idők – feltehetően egyfajta pártközponti sugalmazásra – azt sejteti, mintha Sorosék már 16 évesen beszervezték volna Szél Bernadettet, csak az az érdekes, hogy a Soros ösztöndíjat elnyert, kapott Fideszesek – Szájer, Kovács Zoltán és a többiek -, éppen azzal reagáltak múltjuk e „sötét foltjára”, hogy ha Soros György annakidején feltételül szabta volna a nézeteivel való azonosulást, soha nem fogadták volna el az amerikai-magyar üzletember támogatását.

Szerző

NBA: duplázás vagy reváns

Publikálás dátuma
2016.06.03. 07:52
Fotó: Buda Mendes/Getty Images
Megismétlődik az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) tavalyi fináléja, ezúttal is a címvédő Golden State Warriors ellen küzd a bajnoki aranyért a Cleveland Cavaliers. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó, tehát legfeljebb hét mérkőzésből álló párharc első összecsapását magyar idő szerint péntek hajnalban már le is játszották a felek a Golden State otthonában.

A Warriors egészen elképesztő alapszakaszt produkált az idény során: 73 győzelmével és 9 vereségével megdöntötte a liga rekordját, melyet korábban az 1995-1996-os szezonbeli Chicago Bulls tartott 72-10-es mutatóval. Azt a csapatot többek között Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman és a Golden State jelenlegi trénere, Steve Kerr fémjelezte. A rájátszásban azonban már kevésbé remekelt az alapszakasz-győztes, a Nyugati főcsoport döntőjében az utolsó pillanatban fordított az Oklahoma City Thunder ellen, mely már 3-1-re vezetett a párharcban.

A Cleveland Cavaliers még sosem tudta megnyerni a ligát. Ezúttal azonban joggal reménykedhet a sikerben, hiszen a zsinórban hatodik nagydöntőjét játszó LeBron James vezérletével kiváló playoffon van túl a csapat. A rájátszás első két körét veretlenül hozta le Tyronn Lue vezetőedző együttese, egyedül a Toronto Raptors elleni Keleti főcsoport döntőben volt egy kétmeccses megingása.

A finálé leginkább a legutóbbi két alapszakasz legértékesebb játékosára (MVP), a Warriors-sztár Stephen Curryre, és a Cavaliers négyszeres MVP-jére, LeBron Jamesre van kihegyezve. Előbbi kosárlabdázó azonban kijelentette: "nem azért játszik, hogy ő legyen a liga arca, vagy hogy átvegye James trónját, egyszerűen csak gyűrűket próbál nyerni."

A második mérkőzésre hétfő hajnalban (tv: Sport 1, 02.00) kerül sor, szintén a címvédő otthonában.

Szerző

Keserédes centenárium a Copa Américán

Magyar idő szerint szombaton hajnalban kezdődik meg a dél-amerikai kontinensviadal, a Copa América. A torna, amelyet az Egyesült Államok rendez, már a megrendezése előtt csaknem kudarcba fulladt.

Kis híján a legszégyenletesebb Copa América lett az idei. Pedig a szurkolók éppen hogy ünnepi fociviadalra számítanak, hiszen centenáriumát ünnepli a Dél-Amerika csapatainak viadala. (Egészen pontosan 1993-tól kezdve két a szövetségen kívüli együttest is meghívnak a tornára, így vehetett már részt rajta Costa Rica, Honduras, Japán, Mexikó, valamint az Egyesült Államok.) Argentína azzal fenyegetőzött, hogy nem vesz részt az Egyesült Államokban megrendezendő viadalon, miután vitába keveredtek a televíziós jogdíjakról.

Egy argentin María Servini de Cubria hétfőn elrendelte, hogy egy ügyvéd és egy könyvvizsgáló három hónapig kutakodjon az után, hogy az argentin szövetségnél szabályosan használták-e fel a tévés jogdíjakból befolyt összegeket. A rendelet arról is szólt, hogy fel kell függeszteni a szövetségnél június 30-án esedékes elnökválasztást. Emiatt híre ment, hogy az argentinok a belső viták miatt pályára sem lépnek, ám a szövetség elnöke, Luis Segura szerdán cáfolta mindezt. Mint mondta, az együttes nem tér haza az Egyesült Államokból. Az Albiceleste távolmaradása azért is lett volna nagy pofon minden résztvevő együttes számára, mert az első, 1916-ban megrendezett Copa Américát éppen Argentína függetlenségének századik évfordulójára írták ki.

Bár az előzetes aggodalmak tehát alaptalannak bizonyultak, s Messiék ott lesznek a kontinensviadalon, ez a kisebbfajta botrány is híven mutatja, milyen állapotban van a dél-amerikai foci. Az amerikai ügyészség indítványára a kontinens egy sor volt, vagy még hivatalban lévő illetékesét tartóztatták le, elsősorban a közvetítési-, illetve a marketingjogokkal való visszaélések miatt. A botrányok a Copa Américát is érzékenyen érintették, hiszen a nyomozás szerint a Datisa nevű marketingcég csak a Copa centenáriuma alkalmából 110 millió dolláros kenőpénzt fizetett ki. Hat évvel később újra értékesítették a marketingjogokat, amellyel sikerült megmenteni a viadalt. Mindenesetre nyugodtan kijelenthetjük, soha ilyen mély erkölcsi válságban nem volt a földrész szövetsége, a Comnebol, így ebből a szempontból kifejezetten szerencsésnek mondható, hogy Észak-Amerikában rendezik a találkozókat.

A reklámbevételek szempontjából sem volt rossz döntés az Egyesült Államokba vinni a viadalt. Olyan nagy világcégek jelentkeztek szponzornak, mint a Coca Cola, a Nike, vagy a Mastercard, tehát azok a konszernek, amelyek tavaly a FIFA sorozatos botrányai hatására felfüggesztették a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szponzorálását. Sokan azt remélik, hogy a nagyvállalatok megjelenésének köszönhetően a Copa América is visszanyeri régi presztízsét.

A technika is főpróbáját tartja, hiszen a kontinensviadalon bevetik a gólvonal-technológiát, így nem az alapvonalnál álló játékvezetőnek kell eldöntenie kétes esetekben, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon, hanem egy mindent látó gép százszázalékos pontossággal állapítja meg ezt. (A technológiát az Eb-n is alkalmazzák). Ahhoz egyébként, hogy ez a technika kifogástalanul működjék, egyetlen kaput hét kamerának kell figyelnie.

A házigazda amerikaiak nagy reményekkel tekintenek a Copa elébe. Jürgen Klinsmann, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya egyenesen úgy vélte, hogy az 1994-es, szintén amerikai rendezésű világbajnokság óta ez a legfontosabb torna a válogatott számára.

Nyilván nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a viadalt megelőző barátságos mérkőzésekből, de a címvédő Chile főpróbája a lehető legrosszabbul sikeredett, mivel az együttes hazai pályán kapott ki 2-1-re a jóval esélytelenebbnek tartott Jamaicától. Brazília már egy idő óta az Egyesült Államokban edzőtáborozik, s utolsó meccsén Panamát győzte le 2-0-ra. Kolumbia főpróbája is sikeres volt a Haitival szembeni 3-1-es diadallal. S ki az esélyes? A perui sámánok már a döntő résztvevőit is megjövendölték. Szerintük ezúttal is Chile és Argentína vívja a finálét.

1. forduló
Egyesült Államok-Kolumbia (szombat, 03.30, tv.: Sport 1)
Costa Rica-Paraguay (szombat, 23.00, tv.: Sport 2)Szerző
Frissítve: 2016.06.02. 22:48