22 éves szír menekült halála - Magyarország felelősségét firtatják

Publikálás dátuma
2016.06.05. 11:30
Menekülő gyerek az átélt traumákat bemutató rajzával - Fotó: Matt Cardy/Getty ImagesG
Az ENSZ illetékes szervezete sürgeti, hogy vizsgálják ki, terheli-e felelősség Magyarországot egy 22 éves szír menekült haláláért. Az áldozat megfulladt, amikor Szerbia felől megpróbált átúszni a Tiszán, és a csoport többi tagja azt mondja, hogy a magyar hatóságok visszalökdösték őket a folyóba - írja a Klubrádió a nemzetközi lapszemléjében.

Az UNHCR rendkívül aggasztónak tartja azokat az egyre szaporodó beszámolókat, amelyek szerint Magyarországon erőszakos visszaélések érik a határőrizeti hatóságok részéről a menedékkérőket és a bevándorlókat, illetve általában az elmúlt időszak erőteljesen korlátozó határőrizeti és törvényi lépéseit, beleértve annak a megnehezítését, hogy egy menedékkérő hozzáférjen a menekültügyi eljáráshoz. A közlemény szerint a hivatalos magyar politika, amely kerítést emeltetett a szerb és a horvát határon, nem sok választási lehetőséget hagy az érintettek számára, mint azt, hogy könyörtelen embercsempészek kezére bízzák magukat – gyakran tragikus következményekkel. A magyar rendőrség ugyanakkor kimentett a Tiszából egy öttagú iraki családot, köztük 3 gyereket. A hatóságok ennél az esetnél riadóztatták a szerb kollégákat, mert láttak egy férfit elmerülni a vízben.( Egyes híradások arról számoltak be, hogy a család egy nagyobb csoport része volt, amely csoportban ott volt az 22 éves szíriai fiatalember is, aki aztán eltűnt a hullámokban az állítólagos erőszakos visszafordításukat követően.Az ő holtteste került elő két napja.

„A körülményeket, amelyek ehhez a tragikus halálesethez vezettek, a hatóságoknak a határ mindkét oldalán gyorsan és a lehető legalaposabban ki kell vizsgálniuk – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. " Ahelyett, hogy biztonságra és menedékre lelt volna Európában, egy fiatalember tragikus módon az életét vesztette”. (New York Times/Washington Post/AP)

lásd még: Európa, jól alszol? - Sok menekült, gyerekek, asszonyok vesztek a tengerbe

Szerző

Volt brit kormányfők a Brexit ellen

Közös levélben sürgette a brit Munkáspárt összefogását a Brexit ellen két volt kormányfő, Tony Blair és Gordon Brown.

A két volt miniszterelnök, több más munkáspárti vezető társaságában a Guardian című lapban szombaton közzétett nyílt levélben azt írta: ha a munkáspárti szavazók nem vesznek részt nagy számban a június 23-ra kiírt EU-népszavazáson, akkor többségbe kerülhetnek a Brexit, azaz az uniós tagság felmondásának hívei. Neil Kinnock, Ed Miliband, Harriet Harman és Margaret Becket, akik hosszabb-rövidebb ideig ugyancsak álltak a Munkáspárt élén, szintén aláírták a levelet.

„Ha a Labour szavazói otthon maradnak, Nagy-Britannia kilép az unióból. Ez pedig hatalmas veszteség lenne országunk számára” – írták a korábbi munkáspárti vezetők. „Csak a Labour mentheti meg Nagy-Britanniát a Brexittől!” – figyelmeztettek. A levél megírásának hátterében az állhat a lap szerint, hogy kiszivárgott munkáspárti elemzések szerint a Labour szavazóbázisának mintegy fele nem biztos benne, hogy a Munkáspárt melyik oldalon áll, a kilépést vagy a bennmaradást támogatja.

David Miliband volt munkáspárti külügyminiszter pénteken ugyancsak sürgette, hogy a munkáspárti választók menjenek el szavazni, s e kérdésben a bennmaradás híveinek jobb- és baloldalról közös álláspontra kell helyezkedniük. A Munkáspártnak nem kell tartania attól, hogy e kérdésben összefogjon a konzervatívokkal, ha a középjobb és a középbal valamiben egyetért, az nyugodtan ki lehet mondani, vélekedett a jelenleg egy nemzetközi segélyszervezet élén álló, korábban miniszterelnöki ambíciókat táplált idősebbik Miliband-testvér.

Szerző

Újra lecsapott a Boko Haram

Legalább harminc nigeri és két nigériai katonával végzett a Boko Haram terrorszervezet Niger délkeleti részén, a nigeri-nigériai határ közelében, Bosso városnál. Több mint 15-en megsebesültek. A pénteki támadásról csak tegnap számolt be a nigeri védelmi minisztérium. Az iszlamista csoportnak ez volt 2015 áprilisa óta a legsúlyosabb támadása. Akkor a Csád-tó Karamga nevű szigetén 74 embert, köztük 25 polgári személyt mészárolt le a Boko Haram. 

A terrorcsoport vállalta a nigeri és a nigériai hadsereg elleni támadást, amelyben közleményük szerint 35 katona elesett, s legalább 70 ember megsérült. Bosso város egyike azoknak a településeknek, ahol számos menekült keresett menedéket a kegyetlenkedő Boko Haram elől. Niger fővárosában, Niameyben szombaton több százan tüntettek, s követelték annak kivizsgálását, mire fordítja a védelmi kiadásokat a hadsereg, ha semmiféle eredményt nem tudnak felmutatni a Boko Haram elleni harcban.

A térség több állama – Csád, Kamerun, Nigéria, Benin és Niger – mintegy 9 ezer fős regionális erőt állított fel, hogy véget vessenek a terrorszervezet erőszakcselekményeinek. A Boko Haram célja iszlamista kalifátus felállítása és a saria törvénykezés bevezetése. A 2002-ben alakult csoport 2009 óta lépett a fegyveres harc útjára, ezreket öltek meg, s 2,1 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a lázadók miatt.

Szerző