Beleszólást követelnek a sorsukba

Publikálás dátuma
2016.06.06. 07:15
Hasonló jelenetekre számítanak a lakók, de tudni szeretnék, mikor és miért FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Annak ellenére, hogy a Budapest X. kerületben található Hős utcai lakótelep felszámolása hivatalosan is szerepel a Kőbányai Önkormányzat tervei között, az érintett lakók csak nagyon kevés információval rendelkeznek arról, mit tervez az önkormányzat a jelenleg is több, mint 600 embernek otthont adó lakóépületekkel - hívta fel a figyelmet a Város Mindenkié csoport. A hajléktalan emberek jogait védő szervezet szerint a telepet anélkül számolják fel, hogy az ott élők lakhatását megnyugtató módon rendeznék.

Úgy próbálja megszüntetni a kőbányai Hős utcai lakótelepet a kerületi önkormányzat, hogy később a lehető legkevesebb ember lakhatásáért kelljen felelősséget vállalnia - állítja a Város Mindenkié (AVM) csoport. Közleményükben emlékeztettek: a főváros X. kerületében található - egyébként valóban rossz állapotban lévő - telepen gyakoriak a kilakoltatások, de sok családnak bérleménye megszűntével nincs lehetősége megfelelő lakhatáshoz jutni.

Az utóbbi időben az önkormányzat több, tartozással nem rendelkező lakó szerződésének meghosszabbítását elfogadhatatlan módon elutasította, a lakástulajdonosoknak pedig esetenként nevetségesen alacsony összeget kínálnak fel a lakásokért cserébe.

Az AVM még áprilisban levelet írt az önkormányzatnak, mert meg akarta tudni, mi is pontosan a helyzet. A hivatal válaszában azt közölte, hogy a lakók tájékoztatása folyamatos. Ám a lakók és a helyi civil szervezet tapasztalata szerint az önkormányzat nem tájékoztatja őket megfelelően a teleppel kapcsolatos intézkedésekről, és az érintetteknek semmilyen lehetőségük nincs beleszólni a telep jövőjét meghatározó folyamatokba (a telep helyzetéről a Kontúr Egyesület hónapot óra próbál tájékoztatást kérni az önkormányzattól, amire azóta sem kaptak választ).

Az AVM ezért rendszeres fórumokat tart a helyi lakosokkal, akik már két alkalommal is személyes egyeztetésre hívták Kovács Róbert fideszes polgármestert, hogy feltehessék neki a kérdéseiket. Mivel az önkormányzat nem reagált a megkeresésre, a lakók a múlt csütörtökön egy tüntetés keretében hívták fel a figyelmet alapvető szükségleteikre. Ezen azt is elmondták, csak annyit szeretnének, hogy tájékoztassák őket a lakótelep tovább sorsáról, biztosítsanak lehetőséget nekik, hogy beleszólhassanak saját sorsukba, és hogy teremtsenek mindenki számára emberhez méltó lakhatást, ha az épületeket elbontják. Kéréseiket a lakók egy petícióba foglalták, amelyet tüntetésen a kerület jegyzője vett át.

Nem sokkal később viszont már reagált az önkormányzat: alaptalanak nevezte az AVM és a lakók értesülését a telep felszámolásáról, a jogvédőket pedig a lakók riogatásával vádolta meg. Az önkormányzat válaszlevelét - amelyben továbbra is kitartanak amellett, hogy megfelelően informálják a lakókat - az aktivisták a hivatal előtt az érintetteknek is felolvasták. A mintegy 30 lakó hangos nemtetszését a zárt ablakokon keresztül is meg kellett hallania az önkormányzat felelőseinek.

Az AVM emlékeztet: Kőbányán jelenleg kétezer család él önkormányzati bérlakásban, miközben mintegy ötszáz család vár lakásra. Ha a Hős utcai telepet anélkül számolják fel, hogy az ott élők lakhatását megnyugtató módon rendeznék, akkor az önkormányzat ugyan látszólag megszabadul a "problémától" és a helyzet kezelésének felelősségétől, valójában azonban csak tovább görgeti és súlyosbítja a milliókat érintő lakhatási válságot. Ahhoz, hogy a tömeges lakásvesztés elkerülhető legyen, az önkormányzatnak lehetőséget kell nyújtania arra, hogy a jelenlegi bérlők rendezzék lakhatási körülményeiket.

Szerző

Még sok a kérdés a pótlóbuszokról

Bár még mindig nem dőlt el, milyen buszokat vásárol a főváros az M3-as metró novembertől esedékes pótlásához, a pályázó magyar cég termékeivel kapcsolatban már most számos kérdés merült fel - értesült a kormánypárti Magyar Idők. A budapesti 3-as metró alagútjának felújítása miatt 110 busz beszerzésére és 40 használt jármű átirányítására van szüksége a fővárosnak, hogy pótolják a metrószerelvényeket.

Lapunk is többször beszámolt róla: az új buszok esetében több ajánlat futott hónapokig egymás mellett, többek között egy magyar és egy lengyel cégé. A lengyel gyártmányú Solaris Urbino 18 jóval olcsóbb, mint a magyar a Mabi-Bus Kft. Modulo M168 d járművei. A Mészáros Csaba tulajdonában álló Mabi-Bus Kft. 278 800 euróért vállalta a szállítást, amelyhez a PKD konstrukció miatt a BKV minimum 12 700 eurós készre szerelési költségét is hozzá kell adni, azaz egyből 291 500 euróra, mintegy 90 millió forintra ugrik az ár. A lengyel Solaris ezzel szemben a készre szerelt buszra 277 ezer eurós árat adott.

A Mabi-Bus buszaival kapcsolatban egyéb problémák is felmerültek. A cég gyártókapacitásáról szólva Mészáros Csaba elnök-tulajdonos is elismerte, hogy a Mabi-Bus az idei év végéig a beszerzendő járműmennyiségnek csak a felét tudná leszállítani. A Modulok kapcsán újabb kérdéseket vet fel az is, hogy a gyártó egy másik termékének, a próbajáraton futó elektromos busznak a kereke menet közben esett ki még 2016 márciusában, az elguruló alkatrész pedig súlyos sérüléseket okozott egy budapesti férfinek.

Szerző

Szocialisták - Célegyenesben a tisztújítás

Publikálás dátuma
2016.06.06. 07:07
Az MSZP márciusi választmányi ülésén - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Nemcsak az MSZP országos választmányi ülésén, de a jelölő bizottságban is meghallgatják a pártelnöki, valamint az elnökségi posztokra jelentkezőket ezen a hétvégén. A szocialisták háza táján javában zajlik ugyanis a tisztújítás: június 9-én lejár a pályázatok és támogató aláírások leadási határideje, onnantól kezdve a jelölő bizottság előtt vizsgáznak azok, akik valamilyen posztra igényt tartanának az MSZP június 25-i tisztújító kongresszusát követően, két évre szóló mandátummal.

Ismert, hogy a jelenlegi elnök Tóbiás József és kihívói: Szanyi Tibor, Molnár Gyula és Harangozó Tamás elnökjelöltek támogatói tábora szinte napról napra változik, a verseny egyre élesedik a választás közeledtével. A múlt héten először a Népszabadság, majd pedig a Magyar Idők is az erőviszonyok változásairól számolt be. Míg a hét elején a jelenlegi frakcióvezető-helyettes Harangozó vidéken történő erősödéséről lehetett olvasni, a hét végén szocialista forrásból úgy értesült a kormánypárti Magyar Idők, hogy az európai parlamenti képviselő Szanyinak nőttek az esélyei a vetélytársai mellett. Korábban sajtóhírek szóltak arról, hogy Molnár Gyula az egyértelmű esélyes az elnöki posztra, ám a vidéki alapszervezetekben tartott szimpátiaszavazások árnyalták ezt a képet. Hogy az erőviszonyok minden pillanatban változhatnak, jól szemlélteti a sajtóban megjelenő információk sokszínűsége is, ráadásul a helyzetet egyelőre egy nyilvános elnökjelölti vita sem egyértelműsítette. Egyelőre nehéz ugyanakkor felmérni - a pártelnök-jelöltek elképzeléseit bemutató interjúsorozatunk következő, egyben utolsó interjújában megszólaltatni tervezett - Tóbiás József esélyeit, ám a regnáló vezető elképzeléseit árnyalhatják, hogy a sajtóinformációk szerint elnökváltás esetén a frakcióvezetői pozíciójától is elbúcsúzhat.

Egyébként nem is csak az MSZP elnöki székéért, hanem a jövőbeni pártvezetőt közvetlenül segítő, kontrolláló posztokért is javában zajlik a verseny. Alelnöknek például parlamenti honatyák sora: Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Varga László jelentkezett, illetve a budapesti alapszervezet Nemény Andrást is jelölte a posztra. A Magyar Idők forrásai egyébként nem jósolnak ismétlést az elnökhelyettesi poszton Gőgös Zoltánnak. Ennek egyik oka, hogy a földtörvénnyel kapcsolatos népszavazási kezdeményezés ötletgazdája állítólag többször személyes konfliktusba keveredett a vezetőséggel és a munkájukat ingyen végző aktivistákkal sem bánt kesztyűs kézzel. A posztjára Tóth Bertalant és Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt tartják esélyesnek. A választmányi elnöki pozícióért ketten, Hiller István és Botka László is indul, ami igencsak furcsa helyzetet teremthet, hiszen az Országgyűlés alelnökeként, volt pártelnökként - és egyéni képviselőként - Hiller jelentős respektet tudhat magáénak a pártban, ám a szegedi polgármester Botka kétség kívül az utóbbi évek egyik legnépszerűbb szocialista politikusa, bármelyikük maradna tehát alul e versenyben, az mindenképpen komoly presztízsveszteséget jelenthet számára.

Szerző