Előfizetés

"Hibáztunk" Dunaújvárosban

A kudarc és a remény napja volt a vasárnap. A reményé, mert folytatódott a tendencia: világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a Fideszt a legalkalmasabb jelölt mellé állva. Ez a remény tegnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt. Ugyanakkor látszik, hogy van esély a változásra - írta Tóbiás József MSZP-elnök közleményében a dunaújvárosi választással kapcsolatban.

A tegnap a kudarcé is volt. Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából  rossz döntést hoztak, és e mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon. A felelősséget azonban viselniük kell a dunaújvárosiak érdekében, ezért tegnap este lemondásra kértem fel a helyi szervezetünk elnökét. 

Azonban a tanulságok mindannyiunkra vonatkoznak. Bár ez egy mikroválasztás volt - egy kicsi önkormányzati körzet -, van önmagán túlmutató jelentősége: lokálisan is meg kell tanulni, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.

Legalább ilyen figyelemreméltó az alacsony részvételi arány.

Az MSZP számára ebből az a tanulság, hogy meg kell teremtenie a társadalmi koalíciót minden szinten, az ország 106 kormányváltó pontján. A társadalommal koalícióban, a demokratikus erőkkel kooperálva, mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva. Egyúttal felerősítve ezzel a közpolitika iránti bizalmat, és nagyobb részvételre sarkallva a választókat.

Ha így teszünk, akkor - ahogy Veszprémben Kész Zoltánnal, Újpesten Horváth Imrével, Salgótarjánban Fekete Zsolttal - az egész országban a demokraták győzhetnek a Fidesz felett - a társadalommal koalícióban - zárta sorait Tóbiás.

Lásd még: Nyert a Fidesz, Gyurcsány az MSZP-t hibáztatja

Széles megfenyegette a Pesti Srácok főszerkesztőjét

Publikálás dátuma
2016.06.06. 13:37
Forrás: Facebook
Múlt hét csütörtökön robbant a hír, miszerint Szaniszló Ferencnek felmondott az Echo TV - erről a Pesti Srácok számolt be. Széles Gábor, a tévé főszerkesztője látszólag nem örült a támadásnak, Facebook-oldalán ugyanis azzal fenyegette a kormányzati hirdetésekkel szintén bővelkedő lap főszerkesztőjét, hogy ő is kiteregeti a szennyesét, ha nem hagyja abba a gyűlölködést a csatorna ellen. A Népszava úgy tudja, Huth Gergely feljelenti Széles Gábort. 

Széles Gábor a Facebookon kotyogta el a kommentelőknek, miért is távozott Szaniszló a csatornától. A beszélgetésből - amit a Pesti Srácok is megosztott - kiderült, hogy azért kell távoznia a műsorvezetőnek, mert politikailag távolodni kezdett a Fidesztől és a Jobbik felé lépegetett. Mint írtaSzerettük volna, ha visszatér a régi "panorámás" vonalhoz, de Ő csak a részben kormányellenes "prédikációit" hajlandó lett volna folytatni. Gondolom már van helye a jobbikos internetes tv-nél.

Az Echo TV tulajdonosa felhúzta magát azon, hogy a Pesti Srácok ennyit foglalkozik Szaniszló kirúgásával, ezért közösségi oldalán megfenyegette a lap főszerkesztőjét, és egykori beosztottját, Huth Gergelyt.

Széles ezt írta Facebook-oldalán (szöveghű közlés):

PESTISRÁCOK részeges főszerkesztője jobban tenné ha befejezné a gyűlölködést az ECHO TV ellen.Tudom, nehéz megemésztenie, hogy annak idején az ittas műsorvezetése miatt kellett eltávolítanunk az ECHO TV műsorvezetői közül valamint az inkorrekt viselkedése miatt az MH főszerkesztőhelyettesi posztjáról.Jobb lenne ha csöndbe maradna, mielőtt kiteregetnénk a szennyesét.Eddig nem tettük meg, de ha kell meg fogjuk tenni.

Népszavazás - Ellenőrzik Kész Zoltán aláírásait

Publikálás dátuma
2016.06.06. 13:21
Kész Zoltán. FOTÓ: Molnár Ádám
Megkezdte az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazásához összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Kész Zoltán független országgyűlési képviselő pénteken, a gyűjtésre rendelkezésre álló határidő utolsó napján adta le a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat. Közölte, Kész Zoltán arról tájékoztatta az irodát, hogy 191 ezer aláírást adott le: 30, 500 ívet tartalmazó csomagot, a többit pedig "ömlesztve", ezeket az utolsó napon gyűjtötték. Egy íven 9 aláírás szerepel. 

Pálffy Ilona hozzátette: az íveket az NVI pénteken elzárta, és hétfőn - miután levágták a szoba ajtajáról a plombát - hozzákezdtek az ívek megszámlálásához. Miután ezzel végeznek, 24 munkatárs 12 számítógépen megkezdi az íveken lévő személyes adatok ellenőrzését, azaz összevetik az íveken szereplő adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak. 

AZ NVI elnöke megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amikor az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelni a népszavazást -, az ellenőrzést addig folytatják, amíg megállapítható, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást. 

Az aláírások ellenőrzésére 60 napja van az NVI-nek, de Pálffy Ilona jelezte: szeretné, ha ezt a munkát június 28-áig be tudnák fejezni, tekintettel arra, hogy akkor jár le a Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő által a termőföldtulajdonról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése. Ennek érdekében ha szükséges, további embereket is bevonnak a munkába. 

Mint a Népszava is megírtaA Nemzeti Választási Bizottság (NVB) január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. A hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"  

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 4-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 3-án 16 óráig lehetett gyűjteni az aláírásokat.