Áder a "Fidesz bábja" kíván maradni?

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy foglaljon állást a jegybank és alapítványainak ügyeiről. Frakciótársa, Tóth Bertalan azon véleményének adott hangot, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány mentette meg Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének bankját, a korábbi Evobankot.

Tóbiás József Budapesten, a MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az államfőnek el kell döntenie, hogy "a Fidesz politikai bábja kíván maradni", vagy a jogállam őrzője akar lenni.  Megismételte két hete elhangzott kérését, hogy Áder János személyesen fogadja az ügy miatt. Szerinte helyreállítható a forint és a Magyarország iránti pénzügyi bizalom, ha kimondják, morális válság van jegybankban.

Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes - aki korábban pereket indított a jegybanki alapítványok ellen a közérdekű adatok kiadása érdekében - beszámolt arról, hogy újabb dokumentumokat kapott a múlt héten PADA Alapítvány banki szerződéseiről. A szocialista politikus értékelése szerint azokból kiderül: teljesen zavaros a döntési mechanizmus az alapítványnál, egy csomó eltérés, ellentmondás van a kuratóriumi jegyzőkönyvek, a befektetési döntések és a szerződések között. Úgy tűnik - mondta - , mintha utólag papírozták volna le a döntéseket, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az adatokat titkosító döntést.

Kitért arra is, hogy a befektetési döntéseket személyesen Matolcsy György hozta meg. Ismertetése szerint a PADA Alapítvány több tízmilliárd forint értékben rövid lejáratú betéteket helyezett el a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz kötődő Evobanknál - ami most már a Növekedési és Hitelbank - lényegesen alacsonyabb kamaton, mint amennyi a jegybanki alapkamat volt.

Hozzátette: 2014-ben a bank betétállománya a rövid lejáratú éven belüli betétek esetében 5200 százalékkal nőtt meg; a bank kamatként és jutalékként több mint 400 millió forintot könyvelhetett el. 

Tóth Bertalan elmondta, hogy a befektetési szerződések megkötésére Szemerey Tamás felesége, a PADA igazgatója kapott felhatalmazást, de ő a kapott felhatalmazástól eltérő, általában magasabb összegről szóló szerződéseket kötött. Példaként említette, hogy a PADA német állampapír a Gránit Banknál történő vásárlására kapott felhatalmazást 60 millió euró értékben, az igazgató azonban 63 millió euróról - a felhatalmazásnál 1,5 milliárd forinttal többről - szerződött.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a vak is látja, hogy komoly szabálytalanságok történtek és felmerül a büntetőjogi felelősség kérdése, a hanyag vagy hűtlen kezelés a rövid lejáratú betéti szerződésekkel kapcsolatban. A sikkasztás lehetősége is felmerül azért, mert Szemereyné eltért a felhatalmazásban foglaltaktól - közölte, jelezve azt is, vizsgálják a feljelentés lehetőségét.

Szerző

Nemi erőszak - Megtalálták Kiss László tettestársát

Publikálás dátuma
2016.06.06. 14:19
FOTÓ: Szalmás Péter
Országosan ismert vízilabdázók voltak Kiss László lemondott úszókapitány tettestársai, akikkel 1960-ban a Margitszigeten a medencében molesztált egy 18 éves lányt - derítette ki a Blikk. A lapnak sikerült megszólaltatnia az érintett Európa-bajnok pólóst, aki felháborodva tagadta a vádakat.

Ahogy a Népszava is megírta, a Takáts Zsuzsanna ellen elkövetett nemi erőszak kirobbanása után az is kiderült, hogy nem az 1964-ben megerőszakolt lány volt Kiss László egyetlen áldozata, a korabeli periratokból ugyanis kiderült, hogy a sportolót már korábban is felfüggesztették egy hasonló ügy miatt. 

Kiss uszodai eltiltásához egy csoportos nemierőszak-kísérlet vezetett, amely 1960. december 30-án történt. A volt úszókapitány ezen a napon két társával szexre akart kényszeríteni egy 18. életévében járó lányt a margitszigeti Sportuszoda medencéjében. Áldozatukat körülfogták, majd fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a fogdosásban kinek milyen szerepe volt. Kijelentették, hogy csak akkor engedik el, ha a lány megígéri, hogy Kiss Lászlóval és két társával közösülni fog. 

A lányt végül az mentette meg, hogy az arra haladó úszómesternek odakiáltott, de Kiss és társai a víz alá nyomták. A három fiú egyike még víz alatti közösülést is ajánlott. Az úszómester megjelenésére azonban a három sportoló, így Kiss ­László is elúsztak a lány közeléből. 

A Blikk megtalálta Kiss László az ügyben érintett társát, aki - mint írják - a kor ismert vízilabdázója volt, még Európa-bajnokságot is nyert a válogatottal. Egy budapesti klubban pólózott, úszóként országos bajnoki címet szerzett, a másik férfi pedig szintén egy budapesti csapat játékosa volt. 

Tettükért három hónapra minden sporttevékenységtől eltiltotta őket a Magyar Úszószövetség, s ebben az időszakban még az uszodákat sem látogathatták. Ugyanakkor a még komolyabb következményeket megúszták, ez ügyben nem indult rendőrségi eljárás – a lap ezért nem írta le a két pólós nevét.

Az egyik férfi úgy nyilatkozott a bulvárlapnak: "Engem nem tiltottak el soha, nem tudok semmiről, hagyjanak ezzel békén! Kiss László a barátom volt. Nem történt ilyen, semmiféle eljárás nem folyt ellenem.Szeretném, ha 80-100 éves történetekkel békén hagynának" - mondta feldúltan az egykori sportoló.

A lap felkutatta a Népsport részletes beszámolóját a történtekről: „Az ítélettel a legteljesebb mértékben egyetértek – ezt egy egyesületi vezető mondta a sportújságnak. – Meg kell mondanunk, ...-nak nem ez az első fegyelmi ügye. Sajnáljuk, hogy a különben tehetséges sportoló most ismét ennyire megfeledkezett magáról. Az utóbbi időben ugyanis azt tapasztaltuk, hogy megkomolyodott” – idézi a Blikk a Népsport akkori számát.

Szerző

"Hibáztunk" Dunaújvárosban

A kudarc és a remény napja volt a vasárnap. A reményé, mert folytatódott a tendencia: világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a Fideszt a legalkalmasabb jelölt mellé állva. Ez a remény tegnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt. Ugyanakkor látszik, hogy van esély a változásra - írta Tóbiás József MSZP-elnök közleményében a dunaújvárosi választással kapcsolatban.

A tegnap a kudarcé is volt. Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából  rossz döntést hoztak, és e mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon. A felelősséget azonban viselniük kell a dunaújvárosiak érdekében, ezért tegnap este lemondásra kértem fel a helyi szervezetünk elnökét. 

Azonban a tanulságok mindannyiunkra vonatkoznak. Bár ez egy mikroválasztás volt - egy kicsi önkormányzati körzet -, van önmagán túlmutató jelentősége: lokálisan is meg kell tanulni, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.

Legalább ilyen figyelemreméltó az alacsony részvételi arány.

Az MSZP számára ebből az a tanulság, hogy meg kell teremtenie a társadalmi koalíciót minden szinten, az ország 106 kormányváltó pontján. A társadalommal koalícióban, a demokratikus erőkkel kooperálva, mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva. Egyúttal felerősítve ezzel a közpolitika iránti bizalmat, és nagyobb részvételre sarkallva a választókat.

Ha így teszünk, akkor - ahogy Veszprémben Kész Zoltánnal, Újpesten Horváth Imrével, Salgótarjánban Fekete Zsolttal - az egész országban a demokraták győzhetnek a Fidesz felett - a társadalommal koalícióban - zárta sorait Tóbiás.

Lásd még: Nyert a Fidesz, Gyurcsány az MSZP-t hibáztatja

Szerző