Bezárnák a Péterfy kórházat - Akciót indított a DK

Az Orbán-kormány ismét előkészítetlenül, előzetes szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül akar döntéseket hozni az egészségügyben - írta a DK közleményében, amiben bejelentették, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a Péterfy kórház megmentéséért.

A hetedik éve intézkedő rezsim most például azt tervezi, hogy bezáratja a több tízezer beteg ellátását sanyarú körülmények között is végző Péterfy utcai kórházat. Ez az elfogadhatatlan intézkedési terv veszélybe sodorja több kerület, elsősorban Erzsébetváros és Terézváros gyógyulni vágyó betegeinek egészségét.

A Demokratikus Koalíció ezért aláírásgyűjtésbe kezd a kórház, a benne dolgozó orvosok és ápolók, mindenek előtt a betegek megmentése érdekében. Nem szűnhet meg a kórház, miközben Magyarországot az Orbán-kormány bűnei miatt naponta három orvos és két ápoló hagyja el.

Miközben nőttek a műtéti várólisták, miközben hitvány koszt jut a betegeknek, miközben sok helyen ceruzaelemre sem telik a műszerekbe, miközben rákos betegek már a gyógyszereiket sem kapják meg. A DK arra kér mindenkit, aláírásával segítse a Péterfy kórház megmentését, hogy legyen még hely, ahol gyógyítani, gondozni és gyógyulni lehet - írták a közleményben.

Szerző

Elutasítják a terrortörvényt Schifferék

Nem a honvédség bevethetőségét szolgálja terrorveszélyhelyzet esetén az alaptörvény hatodik módosítása az LMP szerint, így a párt továbbra sem tartja szükségesnek a változtatást. 

Schiffer András és Szél Bernadett hétfőn sajtótájékoztatón ismertette, hogy pártjuk a terrorizmus elleni fellépést szolgáló belügyminisztériumi törvényjavaslatot támogatja, az új különleges jogrend bevezetéséről szóló alaptörvény-módosítást azonban elutasítja. 

Támogatják ugyanakkor a kormányoldal határozati javaslatát az uniós állandó menekültelosztási javaslat elutasítására, így annak házszabálytól eltérő tárgyalását is megszavazzák. Schiffer András megismételte pártja álláspontját, miszerint a honvédség jogállásának alkotmányos szabályain kellene változtatni bevethetőségükhöz, amelyet az LMP támogatott volna, a kormányzat azonban az erre irányuló ellenzéki kezdeményezéseket elutasította. 

Kifejtette: miután a belügyminisztériumi törvénycsomagba bekerült a szocialisták javaslatára, hogy a rendőrök terrorfenyegetettség esetén 72 órára szinte szabad kezet kapnak, még kevésbé szükséges a különleges jogrend bevezetése, amelye szerint nem is tudott megindokolni a kormányzat.     

Szél Bernadett ezt azzal egészítette ki: az érintett tárcavezetők a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságok közös ülésén sem adtak elfogadható választ annak szükségességéről. A politikus kérdésre tűrhetetlennek nevezte, hogy a bukott egykori agrárattasé, Kiss Szilárd, akinek szerinte az igazságszolgáltatás eljárása alatt kellene állnia, orosz rendszámú diplomataautóval járhat "luxuséttermekbe". Hozzátette: a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén arra kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, az Információs Hivatal felügyelőjét, hogy járjon el az ügyben.

Szerző

MNB-alapítvány menthette meg Matolcsy rokonát

Tóth Bertalan hétfői sajtótájékoztatóján azon véleményének adott hangot, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány mentette meg Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének bankját, a korábbi Evobankot.

Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes - aki korábban pereket indított a jegybanki alapítványok ellen a közérdekű adatok kiadása érdekében - beszámolt arról, hogy újabb dokumentumokat kapott a múlt héten PADA Alapítvány banki szerződéseiről. A szocialista politikus értékelése szerint azokból kiderül: teljesen zavaros a döntési mechanizmus az alapítványnál, egy csomó eltérés, ellentmondás van a kuratóriumi jegyzőkönyvek, a befektetési döntések és a szerződések között. Úgy tűnik - mondta - , mintha utólag papírozták volna le a döntéseket, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az adatokat titkosító döntést. Kitért arra is, hogy a befektetési döntéseket személyesen Matolcsy György hozta meg.

Ismertetése szerint a PADA Alapítvány több tízmilliárd forint értékben rövid lejáratú betéteket helyezett el a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz kötődő Evobanknál - ami most már a Növekedési és Hitelbank - lényegesen alacsonyabb kamaton, mint amennyi a jegybanki alapkamat volt.  Hozzátette: 2014-ben a bank betétállománya a rövid lejáratú éven belüli betétek esetében 5200 százalékkal nőtt meg; a bank kamatként és jutalékként több mint 400 millió forintot könyvelhetett el. 

Tóth Bertalan elmondta, hogy a befektetési szerződések megkötésére Szemerey Tamás felesége, a PADA igazgatója kapott felhatalmazást, de ő a kapott felhatalmazástól eltérő, általában magasabb összegről szóló szerződéseket kötött. Példaként említette, hogy a PADA német állampapír a Gránit Banknál történő vásárlására kapott felhatalmazást 60 millió euró értékben, az igazgató azonban 63 millió euróról - a felhatalmazásnál 1,5 milliárd forinttal többről - szerződött.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a vak is látja, hogy komoly szabálytalanságok történtek és felmerül a büntetőjogi felelősség kérdése, a hanyag vagy hűtlen kezelés a rövid lejáratú betéti szerződésekkel kapcsolatban. A sikkasztás lehetősége is felmerül azért, mert Szemereyné eltért a felhatalmazásban foglaltaktól - közölte, jelezve azt is, vizsgálják a feljelentés lehetőségét.

Szerző