"A kormányt félretájékoztatják!" - Orbán Viktor megválaszolt Demján Sándornak

Publikálás dátuma
2016.06.06. 16:31
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
Az előzmény: Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben a Takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok megvalósításának vizsgálatát kérte a kormányfőtől, Demján szerint ugyanis az általuk bemutatott pénzügyi számok nem valósak, és a kormányt félretájékoztatják. A megszólított, Orbán Viktor miniszterelnök megírta a válaszlevelet, amit most betűhíven közlünk.


Demján Sándor úr, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke részére Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A magyar kormány több nemzetgazdasági cél között azt a feladatot határozta meg a maga számára, hogy a modern világban valóban független és saját útját járó Magyarország felépítéséhez néhány stratégiai szektor - ideértve a bankszektort is - több mint ötven százalékának nemzeti tulajdonban kell lennie. Ezt a célt a nemzetközi jogszabályok, az európai uniós joganyag, a beruházásvédelmi és versenyszabályok feltétlen tisztelete mellett kell megvalósítani.

Kormányzati politikánk eredményeképpen az elmúlt hat évben a bankszektorban jelentős változások zajlottak le. Visszavásároltuk és nemzeti kézben tartjuk a Magyar Külkereskedelmi Bankot, a Budapest Bankot, és tulajdonrészt vásároltunk az Erste Bankban is. A takarékszövetkezeti rendszer újraszervezése is ebbe a sorba illeszkedik. Meggyőződésünk, hogy egy újjászervezett, a megelőző évtizedek zavaros folyamatait tisztázó, megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező és professzionális irányítással működtetett takarékszövetkezeti rendszer természetes részét adja az új magyar bankrendszernek. A takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, kétes ügyletektől való megszabadítását, feltőkésítését sikeresnek ítéljük, és egyben lezártnak is tekintjük.

Mi is osztjuk az Ön takarékszövetkezeti rendszer iránti felelősségérzetét, mely a nekem küldött leveléből is kitűnik.

Elfogadom azt a véleményét, hogy a takarékszövetkezeti rendszer - a Bankszövetség véleményével egyezően - nem működhet megfelelő felügyelet nélkül. Azzal is egyetértek, hogy a felügyelet szempontjából a magyar bankszektornak versenysemlegesnek kell lennie. Ezért a magyar kormány a mai napon törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyelet számára azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

Egyúttal tisztelettel tájékoztatom arról, hogy a magyar kormány nyilvánosan és egyértelműen ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak. Ennek megakadályozására a szükséges lépéseket meg fogjuk tenni. A levelében tudomásomra hozott feltételezett összefonódásokról alapos tényfeltárás után és kellő időben tájékoztatni fogom.

Budapest, 2016. június 6.

Tisztelettel: 

Orbán Viktor

A Takarékbank megmentené Spéder pénzintézetét?
Azzal, hogy a Takarékbank Zrt. 70 milliárd forintért megvásárolná az FHB részvényeit, eltüntetheti a Spéder Zoltán vezette társaság több tízmilliárdos veszteségét - értesült az Origo. A Takarékbank Zrt. rendkívüli közgyűlést hívott össze június 15-ére. Amennyiben megtörténik az FHB többségi tulajdonrészének a megszerzése, Spéderék több évre el tudják tünteti veszteségüket. Azt a 30 milliárdos veszteséget, amelyet Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke szerint az FHB a szövetkezetekkel fizettetett meg. Demján Sándor Orbán Viktornak írt nyílt levelében Spédert és az FHB-t azzal is vádolta, hogy félretájékoztatták a kormányt és a miniszterelnököt a szektor számairól és pénzügyi adatairól.
Gyakorlatilag erre válaszolt meg most Orbán Viktor miniszterelnök. 

Szerző

Feketén vitték ki a zöldséget - Lecsapott a NAV

Hét tonna jelöletlen zöldséget találtak egy román tehergépjárműben a pénzügyőrök Nagylak térségében, a szállítmányhoz hamis számlákat mutattak be, ezért az ügyben büntetőeljárás indult - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferens közölte, a pénzügyőrök egy Magyarországról Romániába különféle szezonális zöldséget szállító teherautót ellenőriztek Nagylak közelében. A jármű román sofőrje két számlát mutatott be a szállítmányról. A bizonylatok szerint 3 tonna, valamint 1678 darab és 800 kötés zöldség volt a raktérben. Ezzel szemben a mérlegelés során kiderült, ténylegesen 7 tonna rakományt vittek volna ki az országból. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer adatai szerint a szállítmányt nem jelentették be, sőt a két bemutatott számla hamis volt - tudatta az alezredes. Az élelmiszer-biztonsági hatóság munkatársa azt is megállapította, hogy az egész rakomány jelöletlen, így kockázatosnak minősítette, és elrendelte a megsemmisítést.

Szerző
Témák
NAV

GDP- és inflációs adatok jönnek

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal a GDP idei első negyedévi adatának második becslését. Az első becslés szerint az első negyedévben a GDP 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szintén kedden jelenik meg az ipari termelés áprilisi alakulásának első becslése. Az első negyedévben az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyancsak kedden jelenik meg az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató is. Szerdán közli a KSH a fogyasztói árak májusi alakulásáról szóló statisztikát, és az áprilisi külkereskedelmi termékforgalom első becslését. Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Szerdán az MNB közzéteszi a legutóbbi, május 24-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Pénteken a szálláshelyek áprilisi forgalmának adata jelenik meg. Márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 24,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Szerző