Előfizetés

Titkos szavazáson kizárták Novák Elődöt a Jobbik-frakcióból

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. A politikus ezt maga közölte hétfőn az MTI-vel, miután a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott személyéről.

Vona Gábor pártelnök hétfőn jelezte, hogy a szerdai elnökségi ülésen kezdeményezni fogja, hívják vissza mandátumából Novák Elődöt, erre a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. A pártelnök a hétfői frakcióülésen egyúttal arra kérte a képviselőcsoport tagjait, hogy tartsanak bizalmi szavazást a képviselő ellen. A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenkinek, Vona Gábornak és Novák Elődnek is lehetősége volt elmondani véleményét - informálták az MTI-t a frakcióból.

Novák Előd a döntéssel nem értett egyet, de  elfogadta azt, és megerősítette korábbi kijelentését, hogy ha az országos elnökség kétharmados többséggel visszahívja mandátumából, akkor azt visszaadja. A kizáráshoz egyszerű többség is elegendő lett volna és még csak titkos szavazást sem kellett volna tartani.

Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat. A képviselő felesége, a szintén jobbikos Dúró Dóra vélhetőleg a napokban eldönti, hogy mit tegyen ebben a helyzetben - mondta az informátor. 

"Orbáni terrortól" tart a DK

A Demokratikus Koalíció nem támogatja a terrorizmus elleni fellépést szolgáló belügyminisztériumi törvényjavaslat, ahogy az alaptörvény új különleges jogrend bevezetését célzó módosítását sem. Az ellenzéki párt szerint a változtatások inkább az "orbáni terrort erősítik", nem pedig az esetleges terrorveszély megelőzését szolgálják.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kabinet egy "soha, semmivel nem igazolt" terrorveszélyre hivatkozva olyan jogokat kér magának, amelyek még egy "demokratikus kormány esetében is kérdésesek lehetnek, hát még az Orbán-kormány esetében". Az sem világos, hogy ebben ez esetben pontosan mit jelent majd a terrorveszély - tette hozzá.

A független képviselő szerint a kabinet a meglévő eszközökkel, szervezetekkel és személyi állománnyal képes lenne arra, hogy garantálja az emberek biztonságát, "persze ha akarná".

"Üzenjük Brüsszelnek..." - Mennyibe kerül a kampány?

Publikálás dátuma
2016.06.06. 15:58
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Magyar Liberális Párt azt követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, milyen forrásokból és mennyit költ a kvótareferendum kampányára.

Az MLP elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a múlt héten három kérdést intézett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Fodor Gábor közölte, arra voltak kíváncsiak, hogy milyen megfontolások alapján és milyen forrásokból folytatják a kvótareferendum kampányát. A független képviselő elmondta, a héten minden nap kérdést nyújt be, hogy megszerezze ezeket az információkat.

(A Népszava már a múlt hét közepén kikérte az adatokat, de az ügynökségtől ezidáig semmi válasz nem érkezett. )

Korábbi álláspontjuknak megfelelően ismét törvénysértőnek nevezte a kampányt, amit azzal indokolt, hogy a köztársasági elnök még nem hirdette ki a népszavazás időpontját és az Alkotmánybíróság is dönthet még úgy, hogy nem lehet megtartani a referendumot.

Fodor Gábor arról is beszélt, hogy egy határozati javaslat van a parlament előtt, ami az Európai Bizottság azon ötletével foglalkozik, hogy hogyan lehetne elosztani a menedékkérőket és mennyit kellene fizetnie annak, aki ebben nem vesz részt. A kormány téved és ebben az esetben nem korrekt az érvelése, mert amíg ők úgy látják, hogy az ügy tagállami hatáskörbe tartozik, addig a lisszaboni szerződés és a magyar csatlakozási szerződés is kimondja, hogy az ügy az Európai Tanács (ET) hatásköre- közölte. Legfeljebb arról lehet vitatkozni, a hatáskör megoszlik-e az ET és a tagállamok között - tette hozzá.

Lásd még: Beindult a kvótaellenes plakátkampány