Csúcs előtt a NATO

Publikálás dátuma
2016.06.08. 07:33
Colleen Bell és nagykövettársai sikeres csúcsra számítanak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az Egyesült Államok a 2017-es költségvetésében 400 százalékkal emelte az európai biztonság megerősítésére fordított kiadásait – hangsúlyozta tegnap Colleen Bell amerikai nagykövet, aki a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a budapesti lengyel nagykövetség közös rendezvényén szólalt fel.

Rugalmasan válaszol az új kihívásokra, megerősíti keleti szárnyát a NATO, mutattak rá a diplomaták és a szakértők a varsói csúcs előtt egy hónappal rendezett tanácskozáson. Roman Kowalski lengyel nagykövet aláhúzta, a közép-európai régió jelentőségének növekedését jelzi, hogy Lengyelország lesz a házigazdája a Huszonnyolcak csúcstalálkozójának.

Colleen Bell elmondta, ma Varsóba hivatalos a V4-es nagykövetek tanácskozására, ahol a kétévente megrendezésre kerülő NATO-csúcs előkészítése lesz az egyik fő téma. Az amerikai nagykövet rámutatott: „Ebben az elsőrangú szövetségben nincsenek másodrendű tagok. Az Egyesült Államok éppen annyira támaszkodik a NATO nyújtotta garanciákra, mint bármely más tagállam”.

A nagykövet kiállt a nyitott ajtók politikája mellett, üdvözölte, hogy huszonkilencedikként Montenegró is csatlakozik. Bell várakozásai szerint az Oroszországgal fenntartott kapcsolat kiemelt téma lesz Varsóban. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok megerősíti elkötelezettségét a kollektív védelem, a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében foglalt garanciák mellett. A tagállamok, mint elmondta, az átláthatóság jegyében megnyitják egymás előtt költségvetési és védelmi kiadási adataikat. „Minden országnak kötelessége befektetni a közös védelembe” – húzta alá a nagykövet, aki beszámolt róla, a két évvel ezelőtti 790 millióról jövőre 3,4 milliárd dollárra emelik a NATO keleti szárnyának megerősítésére fordítandó amerikai kiadásokat.

Iain Lindsay brit misszióvezető szintén sürgette a tagállamok nagyobb tehervállalását. Hangsúlyozta: Varsóban megvizsgálják, mit hajtottak végre az előző, walesi csúcs határozataiból, s az elért eredményekre építkeznek, megerősítve a szövetség védelmét a következő évtizedre. A nagykövet valószínűsíti, hogy Oroszország várhatóan versenytárs marad és nem partner, s ezért az atlanti szövetség kénytelen átértékelni az orosz kapcsolatot. Aláhúzta ugyanakkor: a NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Méltatta a V4-ek katonai együttműködését.

Rastislav Kacer szlovák nagykövet azt emelte ki, keményen kell dolgozni azért, hogy megerősítsék a NATO imázsát és hitelességét. Nem elég, hogy a szövetség megfelelő képességekkel rendelkezik, fontos az is, hogy tudatosítsa, ha szükséges, kész élni ezekkel a képességekkel.

Szerző

Cameron a Brexit-hívők hazugságairól

David Cameron tegnap váratlan sajtóértekezleten cáfolta az EU-kilépés mellett kampányolók hazug állításait. A brit kormányfő egy londoni háztetőn nyilatkozott, sürgetve a briteket, hogy ne maradjanak a partvonalon, regisztráljanak a népszavazásra.

Tegnap éjfélkor járt le a határidő, s a BBC jelentése szerint keddig alig 1,65 millióan iratkoztak fel, noha az interneten legfeljebb néhány percet vett igénybe a regisztráció.

A miniszterelnök szerint a Brexit mellett kampányolók felelőtlenül becsapják az embereket, arra biztatják őket, hogy ugorjanak az ismeretlenbe. Cameron emlékeztetett, az amerikai szövetségi jegybank, a Kereskedelmi Világszervezet, az IMF, számos nagy cég vezetése is figyelmeztetett, Nagy-Britannia gazdasági biztonságát kockáztatná a kilépéssel.

A brit miniszterelnök a Guardian jelentése szerint hat hamis állítást sorolt fel. Nem felel meg a valóságnak, hogy Nagy-Britanniának kellene finanszíroznia az eurózónás mentőcsomagokat, hogy el akarják venni a britektől a Thatcher által kialkudott visszatérítést, hogy megvonják London vétójogát az EU-s szerződéseknél, hogy csillagászati magasságba nőhetnek az EU-s kiadások, hogy Nagy-Britannia elveszítené önállóságát egy uniós hadsereg megalakulásával, hogy a kilépés 8 milliárd font megtakarítást jelentene az Egyesült Királyságnak, mutatott rá Cameron.

Szerző

Nyomás alatt Merkel

Egy nappal azután, hogy Joachim Gauck német elnök bejelentette, nem kíván államfő maradni mandátuma 2017 márciusában esedékes lejárta után, megkezdődött a kiútkeresés a német belpolitikában. A Bild napilap keddi számában azt írta, hogy a szociáldemokraták egyelőre kivárnak és nem kívánnak jelölni senkit a tisztségre, amíg Angela Merkel nem terjeszti elő javaslatát.

Az SPD ennek alapján dönti el, lehetséges-e egy pártok felett álló személyiség államfőnek való megtétele. Ugyanakkor sem Sigmar Gabriel pártelnök, sem a kancellár nincs könnyű helyzetben. Mindkettőjüket ugyanis komoly nyomás alá helyezik saját pártjukon belül, hogy e tömörülésekhez köthető személyeket jelöljenek államfőnek. Az SPD balszárnya például azt szeretné, ha baloldali személy lenne az ország legfőbb közjogi méltósága.

A jelöltkeresés egyelőre rendkívül korai stádiumban van, hiszen Gauck utódát csak 2017 februárjában kell megválasztani. Ezt követően pedig megkezdődik a parlamenti választási kampány, a voksolást 2017 szeptemberében rendezik meg. Ezért minden esetleges előzetes megállapodás egyfajta jelzés lehet arra, folytatódhat-e az országban a nagykoalíció.

A Spiegel elemzésében arra a következtetésre jut, nem baj az, ha párthoz köthető személyiséget jelölnek államfőnek, mert az elnök pártok felettisége csak azután kezdődik meg, hogy beköltözik a Bellevue kastélyba. „Rossz elnök volt például Theodor Heuss vagy Roman Herzog?” – teszi fel a kérdést a lap.

Szerző