Eljöhet a mi időnk?

Publikálás dátuma
2016.06.08. 07:51
Negyvennégy év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Pénteken kezdődik meg a szurkolók által régóta várt labdarúgó Európa-bajnokság. Lapunk hatrészes sorozatot indított, amelyben bemutatjuk a viadalon résztvevő csapatokat, illetve ismertetjük a programot. Összeállításunkat a magyarok F jelű csoportjával zárjuk.

Magyarország

Negyvennégy év. Ennyi idő után szerepelhet ismét a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnokságon. Nem is csoda, hogy hazánk futball-lázban ég. Rengeteg honi drukker kel útra, hogy élőben buzdítsa Dzsudzsák Balázsékat Franciaországban. Nemcsak a meccsjegyek iránt volt nagy az érdeklődés, hanem a repülőjegyekért is. Az egyik fapados légitársaságnál már jóval a kontinenstorna előtt elfogyott az összes jegy, pedig nem volt olcsó. A retúr tikett ára 99 ezer forintba került.

A válogatott rögös úton, három szövetségi kapitánnyal kvalifikálta magát a kontinensviadalra. A selejtező nyitányán Pintér Attila irányítása alatt rögtön vereséggel kezdett a nemzeti tizenegy a későbbi csoportgyőztes Észak-Írország ellen. Akkor talán kevesen gondolták, hogy hazánk ott lesz az Eb-n. Aztán valami megváltozott. Dárdai Pál új utat mutatott a csapatnak, s irányítása alatt szárnyaltak Szalaiék. Idegenben 1-1-es döntetlent játszottuk Romániával, majd Finnországot és Feröer-szigeteket győztük le. Dárdai szövetségi kapitányként hét mérkőzésen vezette a válogatottat, ebből négyszer győzni tudott a csapat, s mindössze az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen szenvedett vereséget.

Tavaly júliusban aztán jött a pofon: a Hertha BSC visszarendelte magyar szövetségi kapitányi posztjáról Dárdait, így a helyére az MLSZ a német Bernd Storckot nevezte ki. A honi szövetség sportigazgatójával a csapat ott folytatta, ahol Dárdaival abbahagyta, s Észak-Írország és Románia mögött a harmadik helyen zárta az F csoportot a nemzeti tizenegy, így pótselejtezőn vívhatta ki a továbbjutást. A rájátszásban remek játékot bemutatva, kettős győzelemmel búcsúztatták Norvégiát a Storck-legények, így készülhettek az Eb-re.

Ami az esélyeket illeti. A Tippmix a legkisebb oddsot arra adja, hogy Magyarország már a csoportkörben búcsúzik (1.50), ám ha óriási meglepetés történne, s hazánk megnyerné a kontinenstornát, 1000 forintból 300 ezerrel gazdagodnának a bátor tippelők. A feladat nem egyszerű, hiszen Ausztria és Portugália sokkal nagyobb játékerőt képvisel, s Izland is remekelt a selejtezőben, ám a labdarúgásban bármi megtörténhet…

Ausztria

Az egyik legnagyobb múltra tekinthet vissza Európában az osztrák válogatott, amely már az 1934-es világbajnokságon negyedik helyet ért el, a számunkra oly gyászosan végződött svájci vb-n pedig bronzérmet szerzett mögöttünk. Az osztrák foci pokoljárása kicsit korábban kezdődött, mint a magyaré. Ez a sikertelenség kivált az Eb részvételeinél szembetűnő. Miközben 1960-ban még a negyeddöntőig, 1964-ben pedig a nyolcaddöntőig jutott, ezt követően legközelebb csak a 2008-as Eb-n vett részt, azon is csak amiatt, mert Svájccal közösen rendezte a viadalt, de rögtön el is bukott a csoportmeccsek során. Ezért is volt akkora siker egész Ausztria számára, hogy az Eb-selejtezők során mindössze két pontot veszítve végzett az élen, az egyedüli remit a svédek ellen érte el az együttes. Marcel Koller csapata nyolc pontot vert az oroszokra és tízet a svédekre. Erre a teljesítményre aligha számíthatott bárki is.

A felemelkedés a remek csapategység mellett több tényezőnek köszönhető. Egyrészt annak, hogy a keretből a kapus, Almer kivételével mindenki külföldön rúgja a bőrt, másrészt pedig annak, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjai Ausztriában születtek ugyan, de a szülők még külföldi állampolgárokként telepedtek le az országban. Közéjük tartozik Dragovic, Arnautovic, vagy éppen Alaba. Honosították viszont Junuzovicot és Okotiét.

David Alaba

David Alaba

A keret erejét mutatja, hogy négyen is az angol Premier League-ben szerepelnek, köztük a legtöbb válogatottsággal büszkélkedő Christian Fuchs, aki a bajnok Leicester City védője. A gólokat elsősorban az FC Basel támadójától, Marc Jankótól várják, aki 54 válogatott találkozóból 26-szor volt eredményes.

S hogy az osztrák csoda folytatódik-e, a válaszunk természetesen az: reméljük nem, mert mi jobbak leszünk majd náluk…

Izland

A gejzírek országának együttese még soha egyetlen viadalra sem jutott el, ezért is tekinthető valóságos szenzációnak, hogy ott lehet Franciaországban a legjobb európai gárdák között. Persze azért túlzás lenne azt állítani, hogy „derült égből villámcsapás” lenne a szereplése, mivel már a 2014-es világbajnoki selejtezőkön is remekül szerepelt, második lett csoportjában, ezzel a rájátszásban szerepelhetett, balszerencséjére azonban a horvátokat kapta ellenfélként, akik megakadályozták az izlandiak brazíliai kalandját.

Az együttes az A jelű Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szintén a második helyet szerezte a csehek mögött meg úgy, hogy sokáig a csoport élén állt, ez azonban közvetlen kvalifikációt eredményezett számára. Otthon legyőzte legnagyobb riválisait, a törököket 3-0-ra, a cseheket 2-1-re, és a hollandokat 2-0-ra.

Nem éppen meglepő módon Lars Lagerbäck együttesében egyetlen olyan játékos sem szerepel, aki az izlandi bajnokságban vitézkedne. A skandináv vonal a legerősebb, mert heten a svéd, hárman a norvég bajnokságban játszanak. De két csatár, Finnbogason és Bödvarsson például Németországban keresi kenyerét, míg Magnússon és Hallfredsson Olaszországban. Rendkívül masszív, sokat futó együttesről van szó, amely ellen alighanem mindenki megszenved majd.

Portugália

A portugál válogatottról – kis túlzással – mindenkinek Cristiano Ronaldo jut eszébe. A háromszoros aranylabdás Real Madrid sztár oroszlánrészt vállalt abban, hogy hazája ott van a kontinensviadalon. A portugálok hétszer nyertek az I csoportban, s mindössze egyetlen vereséget szenvedtek. Összesen 11 gólt szereztek a selejtezősorozatban, ebből ötöt Cristiano Ronaldo. Ráadásul az öt találatot három meccsen érte el: egy gól Dánia ellen, míg az örmények kapujába két meccsen négyszer is betalált (1-0 és 3-2), vagyis az öt gól kilenc pontot ért a csapatnak. Az ibériaiak csupán Albániától kaptak ki, CR7 ezen a meccsen sérülés miatt nem lépett pályára. Érdekesség, hogy a válogatott összértéke a Transfermarkt szerint 321 millió euró, ennek az egyharmadát (110 millió) Ronaldo éri.

Cristiano Ronaldóban (7) bízik a portugál válogatott FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Cristiano Ronaldóban (7) bízik a portugál válogatott FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A keret nagy része külföldön futballozik, mindössze hét játékos rúgja a bőrt hazájában. A portugálok legnagyobb Eb-sikerüket a 2004-es hazai rendezésű kontinensviadalon aratták, ahol a döntőben meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedtek Görögországtól.

Az F csoport programja
Június 14., 18.00: Ausztria–Magyarország, Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 14., 21.00: Portugália–Izland, Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18., 18.00: Izland–Magyarország, Marseille, Stade Vélodrome
Június 18., 21.00: Portugália–Ausztria, Párizs, Parc des Princes
Június 22., 18.00: Izland–Ausztria, Saint-Denis, Stade de France
Június 22., 18.00: Magyaroszág–Portugália, Lyon, Stad

Szerző

Rossz napok járnak Spéder Zoltánra

Jelentős változásokat hoz a takarékszövetkezetek működésében a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett új jogszabály, amivel alapjaiban írják át a jellemzően vidéki hitelintézetekre érvényes piacfelügyeleti feltételeket. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn kijelentette: kell a szigorúbb szabályozás, és a kormány ellenzi, hogy a takarékok az integrációba bevont FHB Bank részvényeit vegyék a jövőben.

A tegnap elfogadott törvény a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli. Megadja a bankfelügyeletnek azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését – írta a miniszterelnök Demján Sándornak címzett levelében, válaszul az üzletembernek az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökének napokban hangoztatott aggodalmaira. Demján a takarékszövetkezeti integráció, a szervezetbe bevont FHB Bank, valamint a meglévő piacfelügyeleti hiányosságok kapcsán sürgetett lépéseket a kormánytól.

Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. A Spéder Zoltánhoz köthető FHB bankcsoport ugyanis olyan versenyelőnyökre tett szert az elmúlt években, hogy azzal már egységfrontba tömörítette versenytársait. Orbán Viktornak ezúttal akár kapóra is jöhetett az alkalom, hogy egy cseppet visszafogja a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nagyra törő álmait.

Alighogy megszületett a parlamenti döntés, a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését a nap hátralévő részére. Ráadásul eközben az FHB-t megbírságolta 105 millió forintra a jegybank is egy régi, 2012 es ügy miatt.

Este érkezett a hír, hogy „figyelemmel a kedden a parlament által elfogadott és a szövetkezeti hitelintegrációt átalakító törvénymódosítás miatt kialakult új helyzetre, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. mint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) többségi tulajdonosa, azzal kereste meg a Takarékbank igazgatóságát, hogy visszavonja a bank rendkívüli közgyűlésének összehívására vonatkozó indítványát, továbbá arra kérte a Takarékbank igazgatóságát, hogy a Takarékbank 2015. június 15-re tervezett rendkívüli közgyűlését ne tartsa meg.” Vagyis meghiúsult az a szándék, hogy a Takarékbank, mintegy mentőövet dobva az FHB-nak, Spéder Zoltán segítségére siessen.

Szerző

Rossz napok járnak Spéder Zoltánra

Jelentős változásokat hoz a takarékszövetkezetek működésében a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett új jogszabály, amivel alapjaiban írják át a jellemzően vidéki hitelintézetekre érvényes piacfelügyeleti feltételeket. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn kijelentette: kell a szigorúbb szabályozás, és a kormány ellenzi, hogy a takarékok az integrációba bevont FHB Bank részvényeit vegyék a jövőben.

A tegnap elfogadott törvény a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli. Megadja a bankfelügyeletnek azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését – írta a miniszterelnök Demján Sándornak címzett levelében, válaszul az üzletembernek az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökének napokban hangoztatott aggodalmaira. Demján a takarékszövetkezeti integráció, a szervezetbe bevont FHB Bank, valamint a meglévő piacfelügyeleti hiányosságok kapcsán sürgetett lépéseket a kormánytól.

Befolyásos bankárok sora roggyanhat bele abba a törvénybe, amelyet az Országgyűlés gyakorlatilag 24 óra alatt fogadott el a takarékszövetkezeti integráció szabályozásának módosításáról. A Spéder Zoltánhoz köthető FHB bankcsoport ugyanis olyan versenyelőnyökre tett szert az elmúlt években, hogy azzal már egységfrontba tömörítette versenytársait. Orbán Viktornak ezúttal akár kapóra is jöhetett az alkalom, hogy egy cseppet visszafogja a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nagyra törő álmait.

Alighogy megszületett a parlamenti döntés, a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését a nap hátralévő részére. Ráadásul eközben az FHB-t megbírságolta 105 millió forintra a jegybank is egy régi, 2012 es ügy miatt.

Este érkezett a hír, hogy „figyelemmel a kedden a parlament által elfogadott és a szövetkezeti hitelintegrációt átalakító törvénymódosítás miatt kialakult új helyzetre, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. mint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) többségi tulajdonosa, azzal kereste meg a Takarékbank igazgatóságát, hogy visszavonja a bank rendkívüli közgyűlésének összehívására vonatkozó indítványát, továbbá arra kérte a Takarékbank igazgatóságát, hogy a Takarékbank 2015. június 15-re tervezett rendkívüli közgyűlését ne tartsa meg.” Vagyis meghiúsult az a szándék, hogy a Takarékbank, mintegy mentőövet dobva az FHB-nak, Spéder Zoltán segítségére siessen.

Szerző