Előfizetés

Bécs: megtámadta az FPÖ az eredményt

Megtámadta az osztrák elnökválasztás második fordulójának eredményét az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A panaszt már benyújtották az alkotmánybírósághoz – közölte az osztrák APA hírügynökséggel Christian Neuwirth, a párt szóvivője. 150 oldalon ecsetelték, miért tartják szabálytalannak a voksolás lebonyolítását.

Az eredmény megtámadását a párt elsősorban arra alapozza, hogy hat körzetben nem az alkotmány által előírt időpontban kezdték meg a levélben leadott szavazatok összeszámlálását. Ez önmagában azonban még nem elég az indítvány elfogadásához - vélik szakértők. Bizonyítani kell azt is, hogy ezzel befolyásolták a végeredményt.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke azt állította, hogy az utóbbi napokban „további szabálytalanságokról értesültek”. A pártvezető egy vasárnapi televíziós műsorban úgy foglalt állást, ötven százaléknál nagyobb az esélye az eredmény megtámadásának. Szerdán pedig egyenesen azt közölte, „valósággal sokkoló” mértékű volt a szabálytalanságok aránya. Az FPÖ az elmúlt hetekben többször bírálta a levélben szavazás intézményét.

A Zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen a postán leadott voksok segítségével előzte meg az FPÖ színeiben induló Norbert Hofert, előnye mindössze 30 863 voks volt. A választás eredményét szerda éjfélig lehetett megtámadni. Ezután az alkotmánybíróságnak négy hete van arra, hogy állást foglaljon a kérdésben. Mivel az új elnök beiktatása július 8-án esedékes, ezért röviddel ezen időpont előtt várható a taláros testület határozathozatala.

Nem először fordult elő Ausztriában a választás megtámadása. Hasonló történt már 2004-ben, amikor elegendő aláírás gyűlt össze Heinz Fischer elnök megválasztása megtámadására. A beadványt azonban elutasították. 

Meneszthetik az elnököt

Publikálás dátuma
2016.06.08. 10:28
FOTÓ: ChinaFotoPress/Getty Images
Fontos részsikert aratott a venezuelai ellenzék a Nicolás Maduro elnök elmozdítására irányuló küzdelmében. 

A választási bizottság ugyanis érvényesnek minősítette azt az 1,3 millió aláírást, amely az államfő elmozdításához szükséges – közölte Jesus Torrealba ellenzéki vezető. Ezzel a leváltást célzó akció újabb része indítható meg, melynek végén akár meneszthetik is a súlyos gazdasági válságban lévő állam vezetőjét. A következő lépés az, hogy a petíció aláírói közül 200 ezer személynek ujjlenyomatával kell megerősítenie identitását. Ezt követően az ellenzéknek további négymillió aláírást kell gyűjtenie, ami az összes szavazó egyötöde. Csak ezután írhatják ki a népszavazást.

Az ellenzék a jelenlegi államfőt hibáztatja a súlyos gazdasági viszonyokért. Az olaj árának csökkenése rendkívül súlyos ellátási zavarokhoz vezetett. Fogytán az élelmiszer, gondok keletkeznek az áramellátásban, kevés a gyógyszer. Az ellenzék úgy véli, hogy a kormányzat hozzá nem értő módon kezelte a válságot, amivel még súlyosabb helyzetet idézett elő.

Sokan attól tartanak, hogy a hatóságok mindent elkövetnek a referendum megakadályozásáért. Kedden a rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy ezerfős tüntetést. Aristobulo Isturiz alelnök azt közölte, idén biztosan nem rendeznek népszavazást.

Pánik - Kínai gép száguldott egy amerikai felé

Veszélyes közjátékra került sor egy kínai vadászgép és egy amerikai felderítő gép között a Kelet-kínai-tengeren. Az amerikai parancsnokság szerint a kínai pilóta veszélyes manővert hajtott végre. Nemzetközi légi zónában nagy sebességgel haladt, s mindössze 30 méterre közelítette meg az amerikai RC-135-ös gépet.

Három hét alatt ez már a második hasonló incidens volt a vitatott tengeri szakasznál, ráadásul éppen akkor történt, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter és Jack Lew pénzügyminiszter Pekingben tárgyaltak az évente megrendezett stratégiai és gazdasági párbeszéd keretében.

Amerikai közlés szerint gépük rutinbevetésen vett részt, amikor két kínai J-10-es vadászgép is feltűnt. Közülük az egyik tartott az amerikai felé. Vélhetően nem szándékos provokációról volt szó.