Előfizetés

2017-es vizes vb - Döntöttek a fejlesztésekről

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztésekről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület - 23 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett - jóváhagyta a fejlesztésekhez szükséges, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A kormány korábban döntött arról, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A kormány által támogatott projektelemek megvalósításának tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint.

A támogatott projektelemek között szerepel a Népfürdő utca - Vizafogó utca felújítása, gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon, a Pesti alsó rakpart megújítása, gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése, valamint a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

Ezek mellett megvalósítandó feladata a Margitsziget csatornázása, a Róbert Károly körút felújítása a Vágány utcai felüljárótól a Népfürdő utcai lehajtóig, a Kárpát utca felújítása, a Margitsziget északi fizetőparkoló-kapacitásának bővítése, valamint a Margitsziget Atlétikai Centrum belső csapadék- és szennyvízhálózat szétválasztása, és új hálózatra csatlakoztatása.

A tervek között szerepel a közbringarendszer bővítése is, a vizes világbajnokság helyszíneinek és környéküknek a bekapcsolása a közbringarendszerbe. Egyebek mellett 27 új gyűjtőállomást létesítenének és 335 új kerékpárt szereznének be, valamint fejlesztenék a kapcsolódó közterületi infrastruktúrát, az érintett közúthálózaton gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat végeznének. A főváros erre európai uniós venne igénybe, mintegy 700 millió forint összegben.

Kórházak - Sorozatos szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ

Sorozatos pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egészségügyi intézményeknél idén lefolytatott vizsgálatai - közölte a szervezet.

Hiányosságok a korrupció elleni védettséget biztosító belső kontrollrendszerben, sorozatos szabálytalanságok a pénzügyi és vagyongazdálkodásban és folyamatos likviditási problémák - így összegezte közleményében az ÁSZ a 2016-ban befejezett ellenőrzéseket, amelyek során nyolc kórházat vizsgáltak.

A számvevőszék szerint a kórházak ellenőrzésének tapasztalatai alátámasztják azokat az ÁSZ által már korábban megfogalmazott állításokat, amelyek szerint a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek.

A közleményben hangsúlyozzák: a feltárt problémák mértékét mutatja, hogy az ÁSZ a jelentéseiben a nyolc kórház főigazgatójának összesen 134 intézkedési kötelemmel járó javaslatot fogalmazott meg. Lényegesnek nevezik, hogy a gazdálkodást felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással irányítsák, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, sok esetben az adott intézmény szakmai feladatellátásában érintett, viszont pénzügyi és gazdálkodási szaktudással kevésbé bíró személyekre bízták ezt a feladatot.

Az ÁSZ februárban négy egészségügyi intézmény - a Zala Megyei Kórház, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet - 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését folytatta le. Április végén, május elején lezárta a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Kórház, a miskolci központtal működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és a karcagi Kátai Gábor Kórház 2011 és 2014 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését, legfrissebb jelentésében pedig a hódmezővásárhelyi székhellyel és makói telephellyel működő Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ 2011 és 2014 közötti gazdálkodását értékelte.

Matolcsyné új céget alapított - Milliárdos fejlesztés a cél

Matolcsy György jegybankelnök feleségének önállósult önkormányzata elérkezettnek látta az időt, hogy saját céget alapítson, és fénysebességű fejlődésbe kezdhessen Balatonakarattya. Erre nem is kevés esély van, az alig több mint két éve önállósult önkormányzat előrevetített közbeszerzései ugyanis megközelítik a kétmilliárd forintot – írta a Világgazdaság az önkormányzat honlapja alapján.

A Matolcsy Gyöngyi által vezetett helyhatóság költségvetése az idén durván 350 millió forint, a jövőbeni beruházási-beszerzési tervei azonban már kétmilliárd közüli összegről szólnak.

A polgármester április 20-án javasolta a képviselő-testületnek az új cég alapítását, május 17-én pedig már be is jegyezte a cégbíróság a társaságot. A Balatonakarattya Önkormányzati Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. fő tevékenysége egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás, de a profiljába tartozik az élelmiszer-, ital- és dohányáru-nagykereskedelem is.

„A tényleges tervek a kft. működését illetően alakulóban vannak” – nyilatkozta a lapnak az ügyvezető Németh Erzsébet, de tájékoztatást ígért, „amint publikálható információ” áll rendelkezésre.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!