Előfizetés

"Juncker ne nyaljon a bankároknak" - Tüntetés Budapesten (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.06.09. 15:38
Forrás: Facebook/Nem adom a házamat
"Juncker ne nyaljon tovább bankároknak" - üzenték a Nem adom a házamat-mozgalom sárgába öltözött tagjai, akik csütörtök délelőtt elfoglalták az Európai Bizottság budapesti épületét. A tüntetőkhöz végül a rendőrök is kiérkeztek. 

A tüntetők plakátokat ragasztottak az épület üvegfalaira és beszédekkel próbálták felhívni a figyelmet a devizakárosultak  helyzetére.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

"Az Uniónak is lépnie kell a kisemmizett, bankok által megvezetett devizaadósok védelmében, szeretnénk, ha Jean-Claude Juncker nem nyalná tovább a pénzemberek seggét" – mondta az Origo-nak Sándor László aktivista.

Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

A mozgalom szerint az Európa Tanács lakóingatlanhoz kötött hitelmegállapodásokról szóló irányelvei Magyarországra is érvényesek, az ebben foglaltakat pedig szerintük visszamenőlegesen kellene érvényesíteni.

Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

Bár a rendőrök kiérkeztek a Lövőház utcai Európa Ponthoz, a tüntetőket nem zavarták el, az Európai Bizottság budapesti érdekeltsége pedig azt ígérte nekik, hogy átveszik a Facebookon közzétett petíciójukat is.

Az aktivisták egy korábbi megmozdulása. Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

Az aktivisták egy korábbi megmozdulása. Forrás: Facebook/Nem adom a házamat

 

3-as metró - Új szerelvények érkezését jósolja a DK

A Demokratikus Koalíció szerint az hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán módosította a metrófelújítási szerződést, beismerő vallomással ér fel: felújítás helyett új szerelvények érkeznek. 

Az ellenzéki párt elnökségi tagja csütörtökön azt mondta, hogy a közgyűlés alatt a helyszínen osztották ki azt az előterjesztést, amelyik szerint - miután az eredeti megállapodásnál korábban érkeznek meg a szerelvények - a fővárosnak is hamarabb kell fizetnie. Gy. Németh Erzsébet a részleteket ismertetve közölte, hogy idén 298 millió forint helyett 5,5 milliárdot kell kifizetni, a prototípusokat még az üzembe helyezés előtt ki kell fizetni.

A DK véleménye szerint azért érkezhetnek meg a tervezettnél gyorsabban a szerelvények, mert nem a régieket újítják fel, hanem "nyilvánvalóan folyamatosan tudják az új szerelvényeket összerakni" - mondta a fővárosi képviselő, aki szerint a szerződésmódosításról a BKV igazgatósága már május közepén, a szerelvények megérkezése előtt döntött, de csak szerdán mertek kiállni a nyilvánosság elé.

Arra is kitért, hogy a közgyűlés zárt ülésen, szintén a helyszínen kiosztott előterjesztésből tárgyalták azt a témát, hogy koncessziót írjanak ki a fővárosban közlekedő városnéző buszokra. Gy. Németh Erzsébet azt mondta, az előterjesztéssel Tarlós István főpolgármester is a helyszínen szembesült és ez a gyorsaság felveti, hogy azt egy fideszes vállalkozásra szabták.

Orbán az ügyészség napján is a menekültek ellen kampányolt

Publikálás dátuma
2016.06.09. 14:48
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor a Pintér-csomag keddi megszavazása után sem adta fel, hogy minden alkalmat megragadjon a menekültellenes beszédére, amiben persze kiemeli, hogy az emberek védelme a legfontosabb, ezért hozták létre a terrortörvényt. Nem volt ez másként az ügyészség napján sem, a kormányfő még ezen az ünnepségen is arról beszélt, hogy aki képes megvédeni az embereket (a gonosz migránsoktól és a terroristáktól), az fog kormányozni Európában.

A kormányfő a rendezvényen arról beszélt, hogy az elkövetkező egy-két évtizedben fel fog értékelődni a rend, a törvényesség és a rendezettség az európai kultúrkörben. Akkor tudja majd legitimálni magát az európai politikai elit, ha a gazdaság helyett a hangsúlyt a rendre, a törvényességre és a rendezettségre helyezi - fejtette ki -, vagyis az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen a következő 10-15 évben, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát. 

Polt összegez
A rendezvényen Polt Péter elmondta, hogy tavaly mintegy 120 ezer befejezett nyomozást értékelt az ügyészség, az ügyek felében vádat emeltek.  Ismertette: az ügyészség váderedményessége 93 százalékos volt. Polt Péter közlése szerint az ügyészi szervezet törvényesen, szakszerűen és összességében eredményesen végezte munkáját. "Emelt fővel állhatunk a társadalom elé" - fogalmazott a legfőbb ügyész.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy ma Magyarországon a politikai hatalomgyakorlás egyik legfontosabb legitimációs faktora a rend és a rendezettség. "Önök ma az egyik legfontosabb rendszerfenntartó pillér" - fogalmazott az ügyészek előtt a miniszterelnök.

A kormányfő már itt megragadta az alkalmat, hogy a menekültek ellen beszéljen: azt mondta, népvándorlás időszakában a törvények uralma különösen fontos. Szerinte az illegális migráció nyomán kialakult egy "moralizáló diskurzus" Európában, ami súlyos kihívások elé állítja az európai jogrendszert.

A magyar kormány viszont a kezdetektől hangsúlyozza: "a jövevényektől is elvárjuk a törvények betartását". "Aki már érkezése pillanatában ránk rúgja az ajtót, aki már a velünk való első találkozásunkkor törvényt sért, az nem számíthat és ne is számítson barátságos fogadtatásra" - fogalmazott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy korábban tabu volt Magyarországon például a bírói ítéletek politikai támadása, ma azonban ez már egyáltalán nem szokatlan. Megjegyezte, az 1990-es években az is tabusértés lett volna, ha egy képviselő egy konkrét ügyben megtámadja a parlamentben az akkori legfőbb ügyészt, Györgyi Kálmánt. Ezzel szemben ma már teljesen bevett gyakorlat - folytatta -, hogy magát a legfőbb ügyészt vagy folyamatban lévő ügyeket politikai diskurzus tárgyává tesznek. 

A kormányfő szerint együtt kell élni ezzel a helyzettel, ugyanakkor az ügyészeket arra kérte, ne törődjenek a politikai támadásokkal, ne engedjék, hogy azok befolyásolják munkájukat. Kizárólag a saját lelkiismeretükre és a vonatkozó törvényekre hallgassanak, ne engedjék, hogy "bármifajta nadrágszár- vagy zakóujjrángatás" eltérítse önöket az esküjüktől - hívta fel a jelenlévőket, azt is kérve tőlük, hogy legyenek büszkék a munkájukra.

Az ügyészi életpálya kérdésében azt mondta, a gazdaság teljesítményével összhangban a kormány törekedni fog arra, hogy az ügyészek bérrendszere "méltó és igazságos" legyen. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az ügyészség intézményi függetlensége a jogállamiság egyik garanciája Magyarországon. E függetlenség természetesen nem azt jelenti, hogy "külön bolygón élünk", egymástól elszigetelve, ahogyan azt sem, hogy "minden szervezet azt csinál, amit akar". Az alkotmányos értelemben vett függetlenség a közjó érdekében végzett közös szolgálatot jelenti - fejtegette.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Beszédében a kormányfő több olyan adatot is idézett, amelyek szerinte a közbiztonság és a jogrend megerősítése érdekében folytatott együttműködés eredményei is. A regisztrált bűncselekmények száma a 2010-es 436 ezerről 2014-re 329 ezerre csökkent. Ez idő alatt a regisztrált elkövetők száma 129 ezerről 108 ezerre mérséklődött. A büntetett előéletű elkövetők száma 2010 és 2014 között 34 ezerről 23 ezerre esett vissza - ismertette a számokat a miniszterelnök, kiemelve emellett, hogy a váderedményesség évről évre emelkedik. Megemlítette végül, hogy az új alkotmány mellett a nagy törvénykönyvek is megújultak az elmúlt években, egyúttal jelezte, hogy a következő egy-másfél évben az új eljárásjogi törvények ugyancsak megszületnek.

Orbán azután sem ereszti el a menekültellenes rigmusokat, hogy kedden az Országgyűlés megszavazta a Pintér-csomagot, melynek értelmében gyakorlatilag teljhatalmat adtak a kormánynak. A képviselők támogatása pedig egyenlő azzal, hogy adott esetben a rendkívüli állapot kihirdetését is megszavazzák Orbánéknak, akik onnantól kezdve tényleg azt csinálnak, amit akarnak.

Pontosabban: az új alaptörvényi cikk értelmében az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére terrortámadás veszélye vagy terrortámadás esetén meghatározott időre kétharmaddal terrorveszély-helyzetet hirdet ki, ugyanakkor rendkívüli intézkedések bevezetésére hatalmazza fel a kabinetet. A kormány rendeletet alkothat, törvényeket függeszthet fel, rendkívüli intézkedéseket hozhat, vagyis rendeleti kormányzást vezethet be, ami Orbán Viktor régi álma.

A kabinet lépéseiről azért tájékoztatni kell a köztársasági elnököt és az illetékes parlamenti bizottságokat és a rendkívüli helyzet legfeljebb 15 napig tarthat, ám azt a parlament kétharmaddal meghosszabbíthatja. Ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása nem elegendő, a fegyverhasználatra feljogosított honvédséget is be lehet vetni belföldön, ám a "terrorveszély-helyzet nem jár együtt szükségképpen a Magyar Honvédség felhasználásával" - mondja ki az alaptörvényi cikk. Ehhez szintén kétharmaddal módosítani kellett a rendőrségi, a nemzetbiztonsági szolgálati és a honvédelmi törvényt, amelyekben szintén bevezetik a terrorveszély-helyzet kategóriáját. Ha a parlament elrendelte a terrorveszélyhelyzetet, akár az országon belüli utazást is korlátozhatják.