Polt Péter "a legócskább pártkatonává vált"

Az MSZP-elnök frakcióvezetője szerint a miniszterelnök állításával szemben a rend helyett a szabadság korának kell eljönni.

Tóbiás József pénteken Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az ügyészség napja alkalmából arról beszélt, az elkövetkező egy-két évtizedben fel fog értékelődni a rend, a törvényesség és a rendezettség az európai kultúrkörben; az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen a következő 10-15 évben, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát.

Az ellenzéki pártelnök értékelése szerint a kormányfőt semmi más nem érdekli, mint hatalmának a következő 10-15 évben történő megőrzése. Nincs jogállam, nincs demokrácia, nincs társadalmi jólét - tette hozzá. Tóbiás József a szabadság kora mellett foglalt állást, ami szerinte azt jelenti, hogy aki dolgozni akar Magyarországon az tud, tisztességes munkáért tisztességes fizetést kap, a gyermekei továbbtanulhatnak, jó az egészségügy és a nyugdíjrendszer.

A pártelnök érdekesnek nevezte, hogy a kormányfő a Legfőbb Ügyészségen beszélt minderről, "amelynek vezetője a legócskább pártkatonává vált". Ezt azzal magyarázta, hogy nem történik semmi "a miniszterelnök környezetéhez kötődő korrupciós ügyekben", például a Quaestor-, a kitiltási botrányban, a jegybank ügyeiben, vagy a Nemzeti Választási Irodánál történtek miatt. Szerinte 2018 után jogállami keretek között elszámoltatásra van szükség. 

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Polt Péter legfőbb ügyész balatoni luxusingatlant vásárolt magának, Tóbiás József azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ügyében az ügyészség azért nem tesz semmit, mert a legfőbb ügyésznek a saját feleségét kellene kihallgatnia. Emlékeztetett arra, Polt Péter felesége a jegybankban dolgozik, szerinte a Poltné által kapott összeg "a hallgatás ára", és ebből akár egy luxusnyaraló is lehet.

Az FHB-vezetőjével, Spéder Zoltánnal kapcsolatos kérdésre az ellenzéki pártelnök azt mondta, teljesen mindegy, hogy a belső leszámolás kinek az érdeke, az alapvető probléma az, hogy ezt is az adófizetők fizetik meg. A párton belül zajló tisztújításra vonatkozó kérdésre Tóbiás József azt mondta, remélte, hogy kihívói is megfogalmazzák, a legfontosabb ma Magyarországon az állami földek privatizációjának megakadályozása. Az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről közölte, ez az MSZP legfontosabb ügye ma. Mesterházy Attila volt pártelnök kritikájára válaszolva hozzátette: egy pártelnök értékmérője a választási eredmény, ezt tudnia kell az MSZP korábbi elnökeinek is.

Szerző

Jól sikerült óriásplakát a Blahánál... sok pénzért - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.06.10. 15:34
Fotó: Népszava
A fotót munkatársunk lőtte a Blaha Lujza téren, a metróaluljáróban.
Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Szerző

Matolcsyék az apróért is lehajoltak

Háromszáz és félmilliárd forint között mozoghat az az összeg, melyet az MNB Pallas-alapítványai 5 millió forint alatti megbízások keretében fizettek ki. A megbízott cégek között megtalálhatók a botrányos pénzköltések kapcsán korábbról megismert cégek, így az 5 millió forint alatti kifizetések kedvezményezettjei között ott vannak Szemerey Tamás és Száraz István érdekeltségei, valamint Borókai Gábor lányának rendezvényszervező cége is összességében 26 millió forintot kapott az MNB egyik alapítványától. Az Együtt további közérdekű adatigényléseket nyújt be azokban az ügyekben, melyekben hűtlen kezelés történhetett - írja közleményében a párt. 

Az Együtt megszerezte Matolcsy György MNB-alapítványainak 5 millió forint alatti kifizetéseit tartalmazó listákat; ezeket a költéseket korábban nem hozta nyilvánosságra egyik Pallas-alapítvány sem, csak az 5 millió feletti szerződéseket.

Az öt alapítvány 5 millió forint alatti költései meghaladják a 310 millió forintot, ám ez a szám nem tartalmazza a folyamatos, havi szerződés szerinti kifizetéseket, nem tudni ugyanis, hogy ezeket a szerződéseket mennyi időre kötötték, és pontosan mennyi pénzt költöttek el ezeknél a cégeknél, magánszemélyeknél az alapítványok. Így tehát a Matolcsy-féle alapítványi maffia valós, 5 millió forint alatti költései összességében lényegesen meghaladhatják a 310 millió forintot, és elérhetik a félmilliárd forintot is.

A korábban nyilvánosságra került kifizetésekhez hasonlóan az 5 millió forint alatti szerződések között is akad számos meglepő, botrányos tétel, melyek nem szolgátak más célt, mint a lopást, a baráti cégek, magánszemélyek közötti pénzszórást. Már első látásra is igencsak kétes teljesítések tartoznak ezekhez a kifizetésekhez: előkerülnek a már jól ismert baráti cégek, ismerős személyek, a Matolcsy-könyvek, melyekről az Együtt, ahogyan halad előre az adatok feldolgozásával, részletes tájékoztatást ad minden egyes ügyben.

A már jól ismert Száraz István által vezetett, Szemerey Tamás Matolcsy-unokatestvér érdekeltségébe tartozó FRANK Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és a New Wave Media Kft. szerepelnek az 5 millió forint alatti kifizetések listáin is; ezek szerint nem volt elég a több mint félmilliárdos támogatás az unokatestvérnek, kellett nekik minden fillér.

A FRANK Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. összesen több mint 6,7 millió forintot kapott két alapítványtól:

  • a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványnak (PADI) 5,7 millió forintot számlázott ki a Száraz István vezette cég az MTA Kémiai Kutatóközpontjának kutató- és ismeretfejlesztési központtá alakítására vonatkozik szakmai koncepció elkészítéséért, ez a jól ismert Ferenchegyi lépcső 2. szám alatti egyik MNB-ingatlan;

  • a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnak (PAGEO) további több mint egymillió forintot számlázott ki a Szemereyhez köthető cég az alapítvány egyéves tevékenységéről szóló promóciós videó elkészítéséért magyar és angol nyelvű narrációval;

  • mindezeken felül Száraz István cégének volt még egy egyedi, óradíjas alapon elszámolt kommunikációs keretszerződése is a PAGEO-val lektorálásra, fordításra, szerkesztésre, cikkírásra és korrektúrára, de azt nem tudni, ennek a szerződésnek a keretében mennyi pénzt fizettek ki a FRANK Digitalnak.

A PAGEO-tól kapott pénzt a Szemerey Tamás tulajdonában lévő New Wave Media is. A "BUD 2020 - Budapest Vízió" konferencia kommunikálására több mint 3 millió forintot fizettek ki nekik.

Az MNB-alapítványaitól nem csak a Szemerey Tamás tulajdonában álló cégek kaptak pluszforrásokat, hanem a Borókai Gábor lánya, Borókai Flóra tulajdonában álló Akció Rendezvényügynökség is. Összesen több mint 10 millió forintot fizettek ki a PAGEO-n keresztül a cégnek:

  • közel 3 millió forintot kapott a cég rendezvényszervezési feladatokért;

  • több mint 1,9 millió forintot fizettek az Akciónak külföldi előadók meghívásáért és az azzal kapcsolatos rendezvényszervezési feladatokért;

  • és közel 5 millió forintba került egy Akció által szervezett marketingkampány (nem tudni, milyen kampány volt ez).

A tízmillió forintos megbízások mellett szerepel még a listán egy 16 millió 600 ezer forintos Akciónak kifizetett tétel is, amit szakmai rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatásokért és rendezvényszervezési szolgáltatásokért fizettek ki. Nem tudni, hogy a PAGEO ezt a tételt miért az 5 millió forint alatti szereződések között szerepelteti. Mindenesetre ezzel együtt már 26 millióra rúg az az összeg, amit az Akciónak fizettek ki Matolcsyék.

Az Együtt további közérdekű adatigényléseket nyújt be a kifizetések mögötti teljesítésekre vonatkozóan is annak érdekében, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az esetek, melyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját.

Szerző