Előfizetés

Megvan Kiss Norbert első futamgyőzelme a Mercedesszel

Kiss Norbert, a német Tankpool24-Mercedes címvédő magyar pilótája nyerte a kamion Európa-bajnokság franciaországi Nogaróban zajló versenyhétvégéjének első szombati futamát.

A 31 éves versenyző a délelőtti időmérőn is a leggyorsabb volt, pole pozícióból indulhatott, s rajt-cél győzelmet aratott a 12 körös futamon. A második versenyen - a fordított rajtsorrend szabályának megfelelően - nyolcadikként startolt, s a hatodik helyen ért célba.

Kiss az MTI-nek azt mondta, mivel motorerőben még nem tudják felvenni a versenyt az MAN-ekkel, kedvez a kamionjuknak a lassabb, kanyarokkal tűzdelt pálya, ez pedig azt is jelenti, hogy ha esetleg nem is sikerül nagy mértékben fejleszteniük, a Hungaroringen már a mostani technikával is eséllyel szállnak majd harcba.

"A rajt eddig gyenge pont volt, de most jól sikerült, volt egy kis szerencsém is, s ahogy egy lélegzetvételnyi előnyhöz jutottam, már jó esély kínálkozott a győzelemre" - nyilatkozta Kiss, s hozzátette: az egész csapat nagyon boldog, rengeteg munkájuk van abban, hogy a tavaly még a mezőny végén kullogó Mercedesszel futamot sikerült nyernie. "Természetesen vasárnap is megcélozzuk a pole pozíciót és a futamgyőzelmet, aztán persze fejlesztjük tovább a kamiont" - jelentette ki a kétszeres Eb-győztes pilóta.

Nogaróban vasárnap délelőtt újabb időmérő, majd ismét két futam következik. Az Eb július első hétvégéjén a Nürburgringen folytatódik, a nyári szünet után, augusztus 27-28-án pedig a Hungaroringre látogat a mezőny. A szervezők a tavalyi viadalhoz hasonlóan ismét fesztiválhangulatot ígérnek a mogyoródi létesítménybe, ahol betétfutamként ebben az évben a közel 600 lóerős luxus-versenyautókat felvonultató Blancpain GT Series szerepel majd.

Kapcsolódó
Kiss Norbert remekelne

Nemzeti sportunk: sírásás

Csak a begyöpösödött elmék hihetik, hogy az év sporteseménye a foci EB vagy az úszók megméretése. Ugyan már. Aki egy kicsit ad magára, az nem Párizsra, hanem egy új, feltörekvő sportágra veti vigyázó szemeit: a sírásásra. A magyar sajtó élénk és megérdemelt figyelemmel kísérte az Első Magyar Sírásó Bajnokságot. Először azt hittem: ez valami ugratás. Vagy ahogy a régi poén szerint az áldozat mondta az őt farba rúgónak: remélem, ez most komoly, mert viccnek kicsit durva lenne.

De szerencsére komoly, a kissé morbid témához illően: halálosan komoly. Debrecenben tényleg Országos Sírásó Versenyt rendeztek. Csak helyeselni tudom. A foci EB-n kétségesek az esélyeink, de ennek a sokat szenvedett nemzetnek úgy kell egy kis siker, mint egy falat kenyér. A sírásásban garantált a magyar győzelem. Tuti, hogy ebben verhetetlenek vagyunk. A hazai bajnokcsapat képviseli a magyar színeket a visegrádi négyek nemzetközi sírásó versenyén. Mert az is lesz, ami legalább afelől nyugtatott meg, hogy nem mi bolondultunk meg egyedül. Legutóbb ugyan a szlovákok nyertek, de szerintem az bunda volt. Hiszen mi vagyunk azok, akik évszázadok óta a nemzethalál rémét látjuk magunk előtt, és még most is legfelsőbb szinten kell szapora szülésre felszólítani leányainkat, hogy elkerüljük a szomorú véget. Ahogy befolyásunk nő, példánk terjed a kontinensen, már egész Európa halálát jövendöljük. Épp most olvastam a Magyar Hírlapban, hogy Európának kampec, "elvesztette fajfenntartó, önfenntartó ösztönét". És sehol egy európai Kövér László, hogy fajfenntartásra buzdítson! De ez nem a mi gondunk: Európa gondoskodjon maga a sírjáról, mi itt magyar embereknek magyar sírokat magyar sírásókkal ásatunk. Versenyben. Végre egy igazi nemzeti sport, az angol eredetű foci meg a mindenféle, görög olimpiákról majmolt sportág helyett. (Piha.) Most értettem meg a hajmeresztő törvényt a szociális temetésről, amelynek bevezetését egyelőre lebegtetik. Pedig ez csak az utánpótlást szolgálná, hiszen tömeges kötelezettséggé tenné a sírásást. Ha a borzongásunkat leküzdjük, beláthatjuk, a szociális temetés csak felkészít a további sírásó bajnokságokra, amelyek, mint hallom, ezután évente lesznek, hagyományteremtő céllal. A gondoskodó állam biztosítja a gyakorlási lehetőséget legszegényebb polgárainak is.

Bár számos tekintélyes vezetőnk is megcsillogtatta már sírásó képességeit. Ők persze nagyban, országos méretben dolgoznak. Meg is van az eredménye. Vajda János már a 19. században megírta a halott vagy tetszhalott nemzetről: „Itt a nagy halott előttünk,/ Kiterítve, mereven; (…) Ki legtöbbet örökölt -/ Annak van a legjobb kedve,/ Ott van a mult elfeledve / És eladva az a föld.”

Ma is ugyanolyan jókedvű a földeladás, ugyanolyan nagy az éhség a nemzet vagyonából a „legtöbb örökség” kiharapására, mint a versben. Ássák a „nagy halott” sírját, csak gyorsan, sebesen, mint a sírásó bajnokságon, nehogy mégis kinyissa a szemét, és igényt tartson arra, ami az övé. A társadalmi kohéziónak, összetartó erőnek máris mély gödröt ástak. Az Eurostat mérései szerint az Unióban a magyarok érzik a legnagyobbnak a feszültséget gazdagabbak és szegények között. Nem csoda. A világválság vége óta nálunk nőtt a legkevésbé a nettó minimálbér vásárlóértéke, míg például Vajna, ahogy kiszámolták, percenként 11.500 forintot keres, akkor is, ha alszik. Napi 16 és fél milliót. Már mitől ne volna feszültség? Főleg, ha ezt a pénzt állami segédlettel, rá szabott törvények és kedvezmények jóvoltából keresi.

De nemcsak pénzről van szó. Nagy Imréék újratemetésekor Orbán Viktor híres és hatásos beszédében egy üres koporsóra mutatva mondta: abban van az ő ifjúságuk jövője. De hol és kik ássák a sírt annak a koporsónak, amelyben a mai fiatalok jövőjét temetik? Orbánból a beszéd után pár évvel miniszterelnök lett. A régi Orbánhoz hasonlóan merész és szabadságvágyó mai fiúkból, lányokból pincér Londonban. Kinek a jövője van akkor a koporsóban? Az iskolások tudásszintjét összehasonlító PISA-teszt szerint szövegértésben a diákjaink a 34 vizsgált ország közül jó hátul, a 30. helyen vannak. Az ú.n. digitális szövegértésben, ami feltétele az interneten való komolyabb tájékozódásnak, az Unióban az utolsók. Buzgó sírásóink egyre mélyítik a gödröt: leszállították a tankötelezettség korhatárát, kiirtják a szakképzésből a közismereti tárgyakat. A születéskor várható átlagos élettartam nálunk 75 év, alacsonyabb, mint a török-iraki határon viharos viszonyok között élő kurd nőké. Az Unióban, de akárcsak a szomszédos Ausztriában ugyanez az adat 80 év fölött van. Ássák a sírt az egészségünknek is.

A sírásás nálunk össznemzeti sport, nem akarnám csak a kormány érdemeit nyugtázni. A hivatásos sírásók - akiket tisztelet illet nehéz munkájukért - a versenyen elmondták: a kétfős csapatokból egyszerre csak az egyik léphet a sírgödörbe, hogy ha ráomlik a föld, legyen, aki kihúzza. Nálunk az ellenzéki párosok mintha egymást lökdösnék bele nagy élvezettel, aztán csodálkoznak, ha mind a gödörbe zuhannak.

Mi, magyarok, edzésben vagyunk. Sírásásban miénk az aranyérem.

Teljesült Rasmussen vágya

Publikálás dátuma
2016.06.11. 07:55
A lengyel kispadot magyarra cserélő Kim Rasmussen elégedett lehet a csoportbeosztással FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SRDJAN STEV
A magyar női kézilabda-válogatott a montenegrói, a dán és a cseh csapattal került azonos csoportba a december 4. és 18. közötti svédországi Európa-bajnokság pénteki sorsolásán. Pálinger Katalin szerint nincsen eredménykényszer nemzeti együttesünkön.

A válogatott a második kalapból várta ellenfeleit, s a B csoportba nyert besorolást. A magyarok a legutóbbi Európa-bajnokságon a hatodik helyen zártak, a tavalyi vb-n pedig tizenegyedikek lettek. A montenegróiak a londoni olimpián a 2., az Eb-n a 4., vb-n a 8., a dánok pedig az Eb-n a 8., vb-n a 6. helyen végeztek. A csehek a legutóbbi két nagy tornára nem jutottak ki.

A magyar csapatot nyárig az Ambros Martín, Elek Gábor duó vezeti, július 1-től viszont Kim Rasmussen veszi majd át az irányítást. Az újdonsült kapitány sorsolás előtti kívánsága teljesült, hiszen az első kalapból Montenegrót kapta ellenfeléül a válogatott. Rasmussen óhaja meglepőnek tűnhetett, lévén a 2015-ös világbajnokságon Dragan Adzsics együttese 32-15-re verte meg a mieinket. A 43 esztendős kapitány szerint a montenegróiak mindent az olimpiára tesznek majd fel, s a korosodó csapatuk számára nehéz lesz öt hónapon belül újra csúcsformába kerülni.

Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök a sorsolást követően elárulta, hogy a magyar szövetség milyen eredményt vár a válogatottól. "A hosszú távú célunk, hogy ott legyünk a 2020-as tokiói olimpián. Az ehhez vezető út első állomása a decemberi Eb. A válogatotton nincs eredménykényszer, de természetesen szeretnénk, ha jól sikerülne a torna. Optimista vagyok, és jó lenne látni a jeleket, hogy a válogatottunk fejlődik, erősödik. A mi négyesünk is nagyon kiegyensúlyozott, ugyanakkor szerintem a D csoport a legerősebb a tornán" – nyilatkozta Pálinger az MTI-nek. Hangsúlyozta: a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, és nincs már olyan, mint 8-10 éve, amikor 3-4 válogatott is viszonylag könnyedén legyőzhető volt.

A magyarok – továbbjutás esetén – a D csoport legjobb három együttesével találkoznak. A helsingborgi négyesben játszik az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki címvédő norvég, valamint a vb-ötödik orosz, a vb-bronzérmes román, s az Eb-13. horvát együttes.

A két középdöntős csoportnak Göteborg (A és B ág) és Helsingborg (C és D ág) ad otthont. Az elődöntőket, a finálét és a bronzmérkőzést Göteborgban játsszák.

A csoportbeosztás
A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország