Adományozók és politikusok tanácskoztakTrumpról

Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt péntek estétől kétnapos találkozót szervezett a párt vezető személyiségei és anyagi támogatói számára. Az összejövetelen éles kritikát fogalmaztak meg Donald Trumppal szemben.

A találkozóra a Utah államban lévő Park Cityben - a Sundance filmfesztiválnak is helyet adó festői hegyvidéki településen - került sor. A meghívottak között volt Paul Ryan, a szövetségi képviselőház republikánus elnöke, Meg Whitman, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatója, és tekintélyes pénzemberek, a Republikánus Párt anyagi támogatói.

Amerikai sajtójelentések szerint a találkozón feszült volt a légkör, többen felelősségre vonták Paul Ryant, hogy hosszas tépelődés és habozás után miért támogatta mégis Donald Trump elnökjelöltségét. Ryan humorral próbálta elvenni a támadások élét, s azt mesélte, hogy nemrégiben David Copperfielddel, a neves illuzionistával beszélgetve azt kérdezte, el tudná-e őt, Ryant tüntetni a politika színpadáról?

Meg Whitman, aki republikánus létére Trump-ellenes kampányokat finanszírozott Kaliforniában, egyenesen Mussolinihoz és Hitlerhez hasonlította Trumpot, és felszólította Ryant, adjon magyarázatot a milliárdos üzletember elnökjelöltségét támogató döntésére. A nicaraguai születésű republikánus stratéga - aki gyakran elemzője a CNN hírtelevíziónak is - a várható elnökjelöltet rasszistának és "disznó alaknak" nevezte. A párt egyik michigani pénzügyi támogatója azt fejtegette, hogy mindeddig nem látott Trumpban semmit, ami alkalmassá tenné őt arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Mitt Romney még a saját, négy évvel ezelőtti elnökjelölti vereségét is Trump számlájára írta, mondván: Trump annak idején nyíltan támogatásáról biztosította őt, s ez szerinte szavazatokat vitt el tőle.

A tanácskozás után Spencer Zwick, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetője, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezője a Politico című lapnak azt nyilatkozta: sok támogató egyelőre kivár, de előfordulhat, hogy a republikánusok néhány bőkezű támogatója átpártol Hillary Clintonhoz, és az ő kampányának finanszírozásába száll be majd.

Mitt Romney egyébként szombaton a CNN hírtelevíziónak a helyszínen adott interjújában nem fogta vissza magát Trump bírálatával. A volt elnökjelölt - Massachusetts állam volt kormányzója és szintén milliárdos üzletember - bigottnak és rasszistának nevezte Trumpot, és kárhoztatta a republikánus elitet, mert nem akadályozta meg a várható elnökjelölt előretörését. Romney név szerint is élesen bírált három korábbi elnökjelölt-aspiránst: John Kasich ohiói kormányzót, Ted Cruz texasi szenátort és Florida volt kormányzóját, Jeb Busht. Mindegyikükről azt mondta, hogy mindaddig nem bírálták Trumpot, amíg ki nem szálltak az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. A massachusettsi üzletember ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a Republikánus Párt vezető személyiségeit - köztük Paul Ryan házelnököt, vagy Reince Priebust, a Republikánus Országos Bizottság elnökét - bírálja.

Mitt Romney egy nappal korábban, szintén a CNN hírtelevíziónak adott interjújában már bírálta Trumpot, és azt mondta, nem szeretné, ha ő lenne az elnökjelölt, mert nem akarja, hogy "a társadalomba leszivárogjon a fajgyűlölet".

Szerző

Félmilliárd "aprópénz" Matolcsy kedvenceinek

Publikálás dátuma
2016.06.11. 07:24
Matolcsy könyvét „becsomagolta” a PAGEO FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Háromszáz millió és félmilliárd forint között mozoghat az az összeg, melyet az MNB Pallas Athéné alapítványai 5 millió forint alatti megbízások keretében fizettek ki - derült ki az Együtt által megszerzett, és az alapítványok alacsony összegű kifizetéseit tartalmazó, ám eddig visszatartott listájából.

Az öt alapítvány 5 millió forint alatti költései meghaladják a 310 millió forintot, ám ez a szám nem tartalmazza a folyamatos, havi szerződés szerinti kifizetéseket. Ez utóbbiakról nem tudni ugyanis, hogy ezeket mennyi időre kötötték, és pontosan mennyi pénzt került ezen a csatornán cégekhez, magánszemélyekhez. Az Együtt becslése szerint az öt millió alatti kifizetések teljes összege elérheti a félmilliárd forintot is.

Az 5 millió forint alatti szerződések között is számos meglepő, botrányos tételre bukkant az ellenzéki párt, melyek nem szolgáltak más célt, mint a lopást, a baráti cégek, magánszemélyek közötti pénzszórást - írja közleményében az Együtt. E listán is megtalálhatók a már jól ismert baráti cégek, ismerős személyek, a Matolcsy-könyvek, a Száraz István által vezetett, Szemerey Tamás Matolcsy-unokatestvér érdekeltségébe tartozó FRANK Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és a New Wave Media Kft. is. A FRANK Digital összesen több mint 6,7 millió forintot kapott a PADI és a PAGEO alapítványoktól. Ezen felül Száraz István cégének volt még egy egyedi, óradíjas alapon elszámolt kommunikációs keretszerződése is a PAGEO-val lektorálásra, fordításra, szerkesztésre, cikkírásra és korrektúrára.

A PAGEO-tól kapott pénzt a Szemerey Tamás tulajdonában lévő New Wave Media is. A "BUD 2020 - Budapest Vízió" konferencia kommunikálására több mint 3 millió forintot fizettek ki nekik.

Az MNB-alapítványaitól több tételben összesen 26 millió forintot kapott a Borókai Gábor lánya, Borókai Flóra tulajdonában álló Akció Rendezvényügynökség is kapott pénzt. E tételek között között található egy egyben kifizetett 16 millió forintos számla is, ami mégis az 5 millió alatti fizetések listáján szerepelt.

Az Együtt további közérdekű adatigénylések során a kifizetések mögötti teljesítésekre kíváncsi, s el akarja érni, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az esetek, melyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját.

Az alapítványok más csatornákon is "szórják" a pénzt. A héten több kérdés is felmerült az ingyen osztogatott, ám az MNB-alapítványok által 14 millióért megrendelt Matolcsy kötet kapcsán. A „2002-2013 – Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból” címmel megjelent gyűjteménynél ugyanis nincs feltüntetve a kiadó, az MNB Matolcsy által elnökölt egyik alapítványa ellenben közpénzből 2500 példányt vett belőle összesen több mint 14 millió forintért. A könyvnek nincs ISBN száma sem, és sem az alapítvány, sem a nyomda nem vállalta a kiadói szerepet. Erre az volt a magyarázat, hogy azért nem volt a könyvben kiadó feltüntetve, mert nem került kereskedelmi forgalomba, az MNB-alapítványai konferenciákon osztogatták és felsőoktatási intézményeknek küldtek belőle.

Matolcsy György pedig nem vett fel jogdíjat a Heti Válaszban megjelent írásait összesítő példányokért fizetett pénzből, arról lemondott – közölték a Pallas Athéné Alapítványok a HVG.hu-val.

Szerző

Hatékonyabb állam kell

Publikálás dátuma
2016.06.11. 07:22
Demján Sándor (középen) nem elégedett a bürokráciacsökkentés sebességével FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Túl sok, felesleges és drága a vállalkozók szerint a hazai ügyintézés. A kormány ugyan többször is megígérte a bürokrácia csökkentését, de az érintettek szerint néhány részeredménytől eltekintve nem sok előrelépés történt.

A Magyarországon egymástól elkülönülten működő 300 informatikai szakrendszert 2018-ig összekapcsolják, ami a vállalkozások versenyképessége, a hatékonyságés gyorsaság érdekében kulcskérdés – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán a közigazgatási bürokrácia csökkentési program kidolgozásáról szóló országos konferenciasorozat zárórendezvényén kiemelte: a kormány elkötelezett a bürokrácia csökkentése iránt. Szinte hihetetlen, de Magyarországon jelenleg 1952 törvény van hatályban, sőt 301 törvényerejű rendelet (!) is, amit még kimondani is sok – fogalmazott az államtitkár. A korábban beharangozott bürokráciacsökkentésnek nem sok nyomát lehet látni.

Az államtitkár bejelentette, hogy az egymástól elkülönülten működő 300, különféle informatikai rendszert 2018-ig összekapcsolják, amelynek révén csökkentenék az ügyintézések során a várakozási időket.Ehhez kapcsolódva Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke megemlítette: a mindenkori kormányok a bürokrácia foglyai, annak a bürokráciának, amely Magyarországon 30 éve kiirthatatlan daganat. Úgy vélte, hogy amelyik ország nem tudja a többiekhez igazítani az állam költségeit, az megszűnik, kiürül az elvándorlás miatt, és csak a szociálisan rászorulók maradnak.

A teljesítménykövetelményt a versenyszférához kellene igazítani a közigazgatásban is – vélekedett a nagyvállalkozó, amit az is bizonyít, hogy összesen mintegy 1100 javaslat érkezett a vállalkozóktól a túlburjánzó bürokrácia leépítésére. Az állami bürokrácia leépítési program sikerére 1:9-hez fogadna Demján Sándor, aki erős kételyeit fejezte ki a sikert illetően. A teljesítménykövetelményt a versenyszférához kellene igazítani a közigazgatásban is – hangsúlyozta Demján Sándor. A VOSZ elnökének szavaira reagálva Kovács Zoltán azt állította: a teljesítményarányos fizetések ügyében tettek előrelépést, júliustól új bérezési szabályok lépnek életbe a közigazgatásban. Az államtitkár azt már nem tette hozzá, hogy a közszférában évek óta nem volt béremelés.

Kevesebb, de jól fizetett közigazgatási dolgozót és kevesebb háttérintézményt javasolt Demján Sándor. A nagyvállalkozó megemlítette azt is, hogy a bürokrácia szívós, kiirthatatlan, és ezért nagyon rossznak tartotta annak esélyét, hogy lényegi változás történhet. A felszólaló vállalkozók közül többen is a túlzott és gyakran felesleges adminisztrációt kárhoztatták. Egy döntően exportra termelő vállalkozás tulajdonosa az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) gazdaság fehérítő érdemeit elismerve, annak időrabló bonyolultságára panaszkodott. Egy vendéglátással is foglalkozó cég vezetője pedig elmondta, hogy rendkívül nagy a munkaerőhiány az ágazatban. Az átképzési rendszer azonban ezen nem sokat segít, mert csak a tartósan munkanélküliek vehetnek részt a programban.

Egy vállalkozó szóvá tette a pályázatok rugalmatlanságát, bürokratikusságát, hiszen az egyik beruházását 16 hónap alatt megvalósította ugyan, de a pályázattal kapcsolatos ügyintézés négy (!) évig tartott, több száz oldalas dokumentációt szülve. Akadt olyan vállalkozó is, aki a jogos áfa-visszaigénylés lassú teljesítését kérte számon az adóhivatalon, mert fél évbe is beletelt, mire átutalták az összeget a számlájára. Egy másik felszólaló a rendkívül sokféle
adót is kifogásolta.

Összegezve:ha nem sikerül versenyképessé válni, és 2019–2020-ra elapadnak az uniós források, akkor Magyarország pénzügyi csődbe is mehet – figyelmeztetett Demján Sándor.

Szerző