Előfizetés

Jogaiért harcol a Politikatörténeti Intézetet

Miközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Kossuth téri épület használati jogának megvonásáért pereli a Politikatörténeti Intézetet, a strasbourgi bíróság elkezdett felkészülni arra a tárgyalásra, amit az intézet indított az állammal szemben. Megírtuk, miután eldőlt, melyik terv alapján épülhet fel a Ligetben a Néprajzi Múzeum, az állam számára sürgőssé vált, hogy a PTI-t az évtizedek óta használt székházából kitegye.

Az épületet, amelyet a Kúriának adnak vissza, az intézet a Néprajzi Múzeummal közösen használta. A levéltárként is funkcionáló PTI-nek 4000 négyzetméterre van használati joga a 12 ezer négyzetméteres épületből. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézet jogelődje, a Párttörténeti Intézet számára. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány. Megírtuk, a vagyonkezelő által indított per tárgyalására két hete késve kapták meg az idézést. Az délután érkezett meg, holott reggel tartották, így a tárgyalást elhalasztották. Földes György, az alapítvány által működtetett Politikatörténeti Intézet főigazgatója elképesztőnek tartja, hogy a beadványban azt kéri tőlük az állam, 30 napon belül hagyják el az épületet. A főigazgató szerint ez mutatja, hogy a kormány az intézet ellehetetlenítésére játszik.

A levéltári törvény értelmében a PTI-nek az 1944-89 közötti időszakból őrzött iratanyagát át kell adnia a Nemzeti Levéltár számára. A 2009 óta közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézet levéltári anyagának jelentős részét 2012-ben rekvirálta el a kétharmados kormánytöbbség. Földes viszont nem nyugodott bele, hogy a magyar állam - példa nélküli módon - kártalanítás nélkül sajátította ki a levéltári anyagot, így a PTI pert indított annak érdekében, hogy az intézetnek térítsék meg az elmúlt negyedszázadban az iratok őrzésével tárolásával, kutathatóvá tételével kapcsolatos költségeit, sok százmillió forintot. Ennek tárgyalására a napokban sor is került.

Földes a Népszavának arról beszélt, eközben érkeztek meg a strasbourgi bíróság kérdései a magyar államhoz, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a felkészülés arra a perre, amit az iratok őrzésével kapcsolatos kártérítés ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságán ők indítottak. Jogaikért, érdekeikért és a létükért harcolnak - fogalmazott a főigazgató, aki szerint a PTI hajlandó elköltözni a Kúriának szánt Kossuth téri épületből, de csak akkor, ha az állam biztosít számukra másik, megfelelő helyet és állja a költözés költségeit. Az intézet jelentős szellemi, tudományos műhely és Földes nem tartja véletlennek azt, amit tesznek velük.

Ferenc pápa: a világot nem a külsőleg tökéletes emberek teszik jobbá

"A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, mintegy sminkelt emberek teszik jobbá, hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem és tisztelet" - mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén vasárnap a Szent Péter téren. 

Homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy a test ápolása "tömegmítosszá és üzletté" vált, és így ami "nem tökéletes, azt el kell rejteni, mivel a kiváltságosak boldogságát és nyugalmát zavarja, megkérdőjelezve az uralkodó modellt". Hozzátette, ezért van, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti, nehogy megzavarják a többiek "hamis jólétét". Sőt bizonyos esetekben "meg is akarnak szabadulni tőlük, mivel elviselhetetlen pénzügyi terhet jelentenek a gazdasági válságban". A katolikus egyházfő szerint azonban a mai ember illúzióban él, amikor szemet huny a betegséggel és a fogyatékossággal szemben, nem értve meg az élet igazi értelmét, amely a szenvedés és a korlátok elfogadásával jár. "Előbb-utóbb mindannyian szembesülni vagyunk hivatottak saját magunk és mások törékenységével és betegségével" - mondta.

Ferenc pápa megjegyezte, hogy a mai kultúrában minden bizalmat a tudományba fektetünk, azt remélve, hogy a világ valamelyik részén létezik a mindent gyógyító gyógyszer: "sajnos nem így van, és ha az a gyógyszer létezne is, csak nagyon kevés ember részesülhetne belőle".

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyógyszer, vagyis a megoldás a szeretet, és "nincsen más út": "a fogyatékkal élők és szenvedők megnyílnak az élet előtt, ahogy érzik, hogy szeretik őket!".

A Ferenc pápa pontifikálta szentmise zárta a betegek és fogyatékkal élők háromnapos római zarándoklatát az irgalmasság szentévében. A pápával a fogyatékkal élők mellett elkötelezett Cyril Axelrod dél-afrikai származású atya celebrált, aki süket és vak. A misén az olvasmányokat betegek és fogyatékkal élők olvasták fel, és a szöveget a Szent Péter téren felállított kivetítőkön nemzetközi jelbeszéddel tolmácsolták. Egy világtalan lány Braille-írással írt evangéliumból olvasott fel. A szentírás jeleneteit - az egyház történetében először - színészek adták elő a misén résztvevő szellemi fogyatékosok számára.
Az egyházfő a mise után a Szent Péter téren tartózkodó betegek és fogyatékkal élők közül sokakat személyesen köszöntött.

Szakadó esőben piknikeztek a királynő vendégei

Szakadó esőben piknikezett a brit uralkodó 90. születésnapjának tiszteletére vasárnap rendezett óriási londoni utcabál több ezer vendége.

A példátlan megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall volt. Az út teljes hosszában, kétoldalt piknikasztalokat állítottak fel, amelyek mellett tízezren ehettek-ihattak.

A gigantikus utcabál vendégei közül 7500-an annak a 628 jótékonysági szervezetnek az aktivistái voltak, amelyeket II. Erzsébet királynő patronál, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kaptak, ezer belépőre pedig bárki pályázhatott; ezeket nyilvános sorsolással osztották ki februárban.

A királynő, aki 64 éve ül az Egyesült Királyság trónján, április 21-én töltötte be 90. életévét. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó "hivatalos" születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.

Ez az elgondolás vasárnap nem vált be: a piknikasztalok vendégeit szakadó eső és őszies hideg fogadta. Ez sem rontotta el azonban az ünnepi hangulatot, és a szervezők készültek is: 12 500 műanyag esőköpenyt rendeltek az esemény részvevőinek. Az étel sem ázott el, mivel mindenki egy zárható piknikkosárban kapta az ebédet.

A meghívottaknak ezenkívül kiosztottak 40 ezer - szintén jól becsomagolt - szendvicset és 33 ezer csésze forró teát.
Délutánra az eső is elállt, sőt időnként a nap is kisütött, és a tízezer vendégnek személyesen Vilmos herceg, a királynő unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, valamint öccse, Harry herceg és Vilmos hitvese, Katalin hercegnő köszönte meg, hogy a rossz időben is kitartottak. A két herceg és a hercegnő gyalog végigjárta a The Mall mentén sorakozó két asztalsort, szóba elegyedve a vendégekkel.

Nem sokkal ezután a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is megjelent az ünneplők között. A házaspár egy nyitott, eddig még nem látott - a közösségi médiafelületeken azonnal "Queenmobile-nak" el is keresztelt - Range Roverben állva hajtatott végig a sugárúton az ünneplő tömeg hatalmas üdvrivalgása közepette.

II. Erzsébet királynő a The Mall végén felállított emelvényen rövid beszédben mondott köszönetet az ünneplésért és a jókívánságokért. "Azt majd meglátjuk, mit gondolok, ha még decemberben is a Happy Birthday-t énekelgetik nekem" - fejezte be mondandóját mindenki derültségére az uralkodó, aki közismerten nem szereti a személye körüli nagyobb felhajtást.
A vasárnapi londoni utcabál főszervezője Peter Phillips, a királynő unokája - az uralkodó leányának, Anna hercegnőnek a fia - volt, akit sok bírálat ért a meglehetősen borsos részvételi díj miatt. A piknik ugyanis minden meghívott számára egységesen 125 font plusz áfába, vagyis bruttó 150 fontba (60 ezer forintba) került.

Phillips a kritikákra válaszul közölte, hogy "nem éppen olcsó" egy ekkora rendezvény megszervezése, és az esemény egyébként is nonprofit jellegű volt, a költségeken felül megmaradó bevételi hányadot visszaosztják a királynő által patronált jótékonysági szervezeteknek.

A 150 fontos díjat azonban mindenkinek, így e jótékonysági szervezetek meghívott tagjainak is ki kellett fizetniük. Egy-egy tízfős asztal vendégeinek így összesen 1500 fontba került a részvétel.

A vasárnapi londoni utcabál volt a jeles évforduló alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozat záróeseménye.
A hivatalos ünneplés májusban kezdődött, amikor négy estén át 90 perces parádékkal tisztelegtek az uralkodó előtt a legősibb angliai királyi rezidencia, a London nyugati határában fekvő windsori kastély parkjában, 1500 táncos, énekes, zenész, színész és 900 ló részvételével.

A 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és több mint hat évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézte fel. Ez a látványosság sem volt olcsó: a jegyekhez 55 és 195 font (22 ezer és 78 ezer forint) közötti árakon lehetett hozzájutni.
Pénteken a londoni Szent Pál-székesegyházban hálaadó istentiszteletet tartottak az uralkodói születésnap alkalmából a teljes királyi család, a brit kormány, a politikai pártok vezetői és a Nemzetközösség képviselői részvételével, szombaton pedig a hagyományos nagyszabású, színpompás katonai parádé, a Trooping the Colour köszöntötte az angol-brit monarchia évezredes történetében már jó ideje korrekordernek számító uralkodót.