Rendőrségi reakcióidő: 21 perc

Publikálás dátuma
2016.06.13. 07:15
Az ORFK szerint jelenleg nincs olyan megbízható alternatíva, amely a segélyhívások mellett alkalmazható lenne FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A XXI. században sem lehet Magyarországon vészhelyzetben alternatív módon segítséget kérni. 23 évvel ezelőtt írták alá azt a szerződést, mely szerint Európa legkorszerűbb egységes bevetésirányítási rendszerét építik ki nálunk. Az azóta lezajlott viharos technikai fejlődéssel a hátunk mögött még mindig nem működik az eredeti tervek szerinti vészhelyzeti segélykérési rendszer. Holott ennek sokszor módosított legutolsó határideje is 2013-ban járt le. Míg a siketek és nagyothallók számára már a parlamenti közvetítést is jeltolmácsolják, vészhelyzetben magukra maradnak.

Több mint húsz évvel ezelőtt jelentették be belügyi illetékesek, hogy az 1993-ban eltervezett és leszerződött – akkor bevetésirányításnak nevezett, és részben magyar fejlesztésű - egységes segélyhívó rendszer hamarosan teljesen kész lesz. A Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány által szignált, de azóta sem megvalósult szerződés szerint alapjaiban ma is Európa legkorszerűbb veszélykezelő rendszere működhetne nálunk.

Már akkor figyelmet fordítottak arra, hogy az állampolgárok ne csupán élőszóban, telefonon, de akár faxon vagy az akkoriban még csak gyermekcipőben járó SMS-üzenet formájában is intézkedést kérhessenek. A faxot mára felváltotta az e-mail, a skype és számos más elektronikus kapcsolatteremtési mód.

Magyarországot azonban 2016-ra sem érte el a technikai fejlődés e szintje. Nem csupán a ma sokat emlegetett terrorveszély, de számos más, életszerű vészhelyzet lehetősége is indokolná, hogy már ne kizárólag az élőszó legyen az egyetlen segélykérési mód. Különös tekintettel a siketek és nagyothallók problémáira, illetve a különleges esetekre – például túszejtésre - gondolván. Amikor a bejelentőnek nincs képessége vagy helyzetéből adódóan módja beszélni.

A különböző közlemények és a legutolsó kampányok is arról szóltak, hogy legkésőbb – számtalan halasztás után – 2013 végére bevezetik az alternatív módszereket is a segélyhívásban.

A Népszava az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) fordult ezzel kapcsolatos kérdéseivel. A hatóság sajtószolgálata nem túl megnyugtató válaszokat adott. Mint kérdésünkre közölték, A 105-ös (tűzoltók), a 107-es (rendőrség) és a 112-es (központi) segélyhívószámon kezdeményezett hívásokat a miskolci és a szombathelyi központokban kezelik.

Közlésük szerint jelenleg nincs egyéb olyan megbízható alternatíva, amely a segélyhívások mellett alkalmazható lenne, ugyanis „a telefonszolgáltatók csak a segélyhívószámon kezdeményezett hívások tekintetében garantálják a biztos elérhetőséget és a rendszerbiztonságot. Az egyéb módon kezdeményezett bejelentésekből származó adatvesztések jelentős kockázati tényezőt jelentenek, ezért azokat nem lehet alternatív segélyhívásnak minősíteni.” E válasz értelmének közérthető kifejtésével adós maradt az ORFK.

A 2013-as határidő lejárta után is ezt írják: „a rendőrség tervezi a segélyhívások biztonságos kiterjesztését egyéb alternatív lehetőségekre is (SMS, MMS, online segélykérés). A szükséges egyeztetések folyamatban vannak.”

Skype-on nincs lehetőségük a bejelentéseket fogadni, így értelemszerűen jeltolmácsokat sem alkalmaznak.

Mint közölték: a segélyhívásokon túl lehetőség van egyéb bejelentéseket tenni a megyei rendőr-főkapitányságok és a kapitányságok központi telefonszámain, faxszámain és e-mail címein, azonban ezek nem minősülnek alternatív segélyhívásnak. Ezekhez a telefonszámokhoz és e-mail címekhez amúgy is csak a rendőrség internetes honlapján férhet hozzá a bejelentő, a 112-esen keresztül nem elérhetők.

Ha külföldi a bajbajutott
A Tevékenységirányító Központokban (TIK) minden műszakban dolgoznak olyan munkatársak, akik angolul és németül beszélnek. Ezen felül többen rendelkeznek olasz, spanyol, román, orosz, lengyel, szerb, horvát és szlovén nyelvismerettel is. Ha nem magyar nyelvű a kommunikáció, a bejelentőt konferenciabeszélgetésbe kapcsolják, így a TIK abban az esetben is tud intézkedni, ha a kezelő nem beszéli az adott nyelvet.
A rendőrségnek több olyan állandó ügyelettel rendelkező szerve van - Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, ORFK Főügyelet -, ahol idegen nyelveket beszélő munkatársak is dolgoznak; szükség esetén őket is be lehet vonni a tolmácsolásba. Közben az idő telik…

Kérdésünkre azt is közölték, hogy a rendőrség reagálási ideje, a tevékenységirányítási központ faggatózását, kapcsolgatását követően kiadott riasztás és az első rendőri egység helyszínre érkezése közötti időtartam átlagos szintideje 2015-ben országosan 20 perc 39 másodperc volt. (Ez „bruttó” átlagosan 30 percet is jelenthet.) Ez – a mentők 15 perces elvárt szintjéhez, és a mentőkénél jóval több egységhez képest - hosszú idő, de természetesen a bejelentő hibája lehet, hiszen, mint közölték: „a segélyhívások kapcsán megtett intézkedések gyorsasága elsősorban a bejelentések minőségétől függ”. A 112 két országos központból – Szombathely, Miskolc – továbbítja az összes segélyhívást a megfelelő helyismeret nélkül.

Bár a korábbi tervek szerint a mentők, a rendőrök, és a tűzoltók egyetlen teremből, közösen koordinálták volna a bevetéseket, ebből a mentőszolgálat végül kimaradt. A mentésirányítók saját központjaikban végzik feladatukat, amely az intézkedések reakcióidejét nem befolyásolja – írja a rendőrség. Nem véletlen ugyanakkor, hogy a mai 112-es rendszerből a mentők csöndesen kivonják magukat. Az „összevissza kapcsolgatás”, a szakszerűtlen kikérdezés, esetleg téves cím megadás, és más akadályozó tényező miatt késedelmet szenvedhet az életmentés. Ezért a mentők továbbra is inkább a 104-es számra várják a sürgős hívásokat – ugyancsak szóban.

Ez még nem Amerika
2003-ban helyeztek üzembe a Fejér megyei főkapitányságon egy 70-es mobilszámon működő SMS-segélykérő vonalat siketeknek és nagyothallóknak. A bejelentőnek itt kötelező megadnia a következőket:
- a bejelentő neve, címe
- esemény megnevezése (bűncselekmény, baleset, tűz, stb.)
- esemény helye
- élet-javak mentése (mentők, tűzoltók értesítése) szükséges-e
- bűncselekmény esetén az elkövetőre vonatkozó információ, ha van ilyen (személyleírás, menekülési útirány, gépkocsi rendszám, ... stb.)
Ezek hiányában elvileg nem indulhat intézkedés.
Nem nehéz belátni, hogy vészhelyzetben vagy balesetet szenvedettként ezt az információmennyiséget bepötyögni nem sok ember lenne képes. Sajnos hazánkban ma jelenleg ez tűnik a „legrugalmasabb” alternatív segélyhívó módszernek.
Az Egyesült Államokban, ha a 911-es számot hívja valaki, de nem szól bele, a lehetőségekhez képest azonnal intézkednek a hívó felderítésére, egységek helyszínre küldésére, a legrosszabbat feltételezve. Igaz, ott sokkal súlyosabban szankcionálják a „telefonbetyárkodást” is.

Szerző

Szél Bernadett: mi nem sunnyogunk

Publikálás dátuma
2016.06.13. 07:03
"Keményen kell dolgoznunk, hogy a településeken megerősödjünk” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szél Bernadett szerint a science-fiction világába tartozik, hogy pártja a háttérben a Párbeszéd Magyarországért politikusaival egyeztet az újraegyesülésről. Az LMP társelnökének, Schiffer Andrásnak a távozása után hirtelen sok lett a dolga, kongresszusra készül, elkezdte az országot járni, hogy helyben szimpatizánsokat, tagokat toborozzon, mert hisz abban, hogy az LMP-ből nagy párt lehet.

- Kiheverte már Schiffer András bejelentését? Sikerült feldolgoznia, hogy ő lelép a politika színpadáról?

- Sok dolgom lett hirtelen, az biztos. András az egyik, ha nem a legtehetségesebb politikus, akit ismerek, nehezebb lesz nélküle, de éppen ezért kétszer annyit fogunk dolgozni.

- Jogászként nem hiányzik majd a parlamentből? Arról, hogy az LMP-nek mit jelent a távozása, már több alkalommal beszélt.

- András kiváló jogász, nagyon fog hiányozni a Házból. Nekünk szerencsére megígérte, hogy segít a parlamenti munkában és a tárgyalótermekben is velünk lesz, ha szükség van rá. Az elmúlt években sokat küzdöttünk, hajtottunk, most talán lesz időnk tartalmas beszélgetésekre is. Félig viccesen mondtam is neki, hogy a nagy munkában sok kávézást kihagytunk, talán ezekre most sor kerülhet.

- Megtudhatjuk végre, miért állt fel Schiffer? Sovány magyarázatnak tűnik, hogy az értelmiségi erőtér hiánya, vagy a parlament, mérgező levegője miatt tette.

- Pedig ez elfogadható, korrekt magyarázat. Sok politikus fejében megfordulnak hasonló gondolatok, csak Magyarországon nem szokás a parlamentből önként távozni. A zöldeknél nemzetközi szinten is természetesebb a rotáció, voltak már többen, akik felálltak. Andrással végig éltem ezt a folyamatot. A parlamentben például mindent beleadva, szívvel, lélekkel dolgozott, élvezte a vitát, de mára a Fidesz ezt kiüresítette. Mondjuk, egyre kevesebben is vannak kormányoldalon, akikkel egyáltalán vitázni lehet.

- Valamiféle baloldal-fóbia nem játszott közre abban, hogy elnök társa kiszáll a politikából? Schiffer is örökké az önök által bukottnak titulált baloldallal hadakozott, ami zöldpolitikus esetében enyhén szólva furcsa.

- Pedig aki a politika, a közélet megújítására szerződött, az érthető módon nem azokban a politikusokban látja a szövetségest, akik a régi vonalba tartoznak, sajnos minden tekintetben. Andrást folyamatosan támadták azok, akik szerint a demokratikus ellenzéki oldalon az egyedül üdvözítő megoldás az összefogás és ebből nyilván elege volt. Szerintem sokkal fontosabb, hogy mit ajánlanak a pártok a választópolgároknak, itt pedig évek óta azon megy a spekulálás, hogy ki kivel szövetkezzen és ebből nyilván elege volt. Az LMP programja egy progresszív, XXI. századi ajánlat, amit képtelenség a múlt század megoldásaiban vagy inkább félmegoldásaiban gondolkodó erőkkel véghezvinni.

- Hadházy Ákos szerint az ellenzéki pártok nem fogják megúszni, hogy leüljenek és beszéljenek egymással.

- A szövetségi politikánkon nem változtatunk. Az LMP a politika megújítására jött létre, ezt viszont levitézlett emberekkel nem tudjuk megtenni. Amúgy, ha normális országban élnénk, akkor Schiffer Andrásnak kellene tovább politizálni, és nem azoknak, akik sokadszorra játszották el a bizalmukat a választók előtt.

- Júliusban tisztújítást kell tartaniuk. Azt hallani, hogy Hadházy váltja majd Schiffert a társelnöki poszton.

- Hadházy Ákos a jelek szerint vállalja a megmérettetést, de több alkalmas, erős lehetséges jelölt is van. Én viszont azt tartom korrekt eljárásnak, ha nem nyilatkozom a részletekről, azzal fogok együtt dolgozni, akit a kongresszus megválaszt. Egy "feltételem" volt: kemény munkára készülök, elnöktársam ebben partner kell, hogy legyen. A kongresszuson delegáltként egy szavazattal rendelkezem.

- Ezek szerint nincs befolyása arra, hogy ki lesz a társa?

- Nyilván többen kíváncsiak a véleményemre, hiszen pontosan tudom, mi mindenre van szükség ebben a pozícióban, de ezen túl nem is tartanám helyesnek, ha lenne. Adott a küldetésünk, az alapértékeink, a céljaink, a stratégiánk és ehhez kell a megfelelő személyt megtalálni. Magyar pártokban nem létezik társelnöki rendszer, Andrással mi dolgoztunk először ilyen párosként. Az idők folyamán "belaktuk" ezt a pozíciót és megtanultuk, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell a másikat, ha jól akarunk együttműködni. Ez a politikai felfogás nagyon eltér a nálunk megszokottól, és nagyon hiányzik is a közéletből. Velünk nem tudna olyan tragédia megtörténni, amilyen Orbán Viktorral megtörtént, hogy rendszerváltó társaival együtt pár évtized alatt önmaguk karikatúrájává váltak.

- A stratégiánál maradva, továbbra is azt vallják, hogy egyenlő távolságot kell tartani a Fidesztől, illetve a baloldaltól?

- Az LMP a teljes magyar politikai elittel szemben kínál alternatívát, ebben semmi változás nincs. Egész Magyarországnak az az érdeke, hogy a politika megújuljon és megtisztuljon. Kinevelődjenek azok, akik hitelesen képviselik az embereket. Sokan kiábrándultak a politikából, nekik kell tudnunk megmutatni, hogy ebben a világban nem mindenki gazember. Fontos ügyekben, viszont ahogy mondtam együtt kell működni, bár olykor ez is kiábrándító. Az állami földek privatizációja ellen közösen tiltakoztak az ellenzéki pártok. Amikor azonban emiatt tüntetést szerveztünk, rajtunk kívül senki nem mozgósított. Büszke voltam, amikor Gőgös Zoltán azt nyilatkozta, az LMP-re számíthat az aláírásgyűjtésnél. Mi nem sunnyogunk, nem beszélünk mellé.

- Mi a nagy párttá válás receptje?

- Keményen kell dolgoznunk. Az LMP-nek az a feladata, hogy a településeken erősödjön. A parlament ugyan fontos terep, de onnan nem lehet választásokat nyerni. Ott kell lenni, ahol az emberek vannak és nekik kell tudnunk elmondani, miért lesz jobb itt élni, ha mi nyerünk. Az LMP-nek nincs sok pénze, annyi van, amennyi legálisan jár, ezért nekünk kétszer olyan erővel kell küzdenünk, mint azoknak, akik a szokásos mutyimódszerrel, oligarcha-stílusban csinálják a politikát. Azt látom, hogy amikor a személyesen találkozunk a választókkal, amikor közvetlenül mondjuk el nekik, hogy milyen Magyarországot akarunk, akkor szinte mindenki azonnal LMP-s lesz. Az a feladatunk, hogy mindenhova elvigyük az ajánlatunkat. Orbán Viktor szerint az idén mindenki léphet előre. Ez persze nem igaz, de az LMP ajánlatával szintet ugrana az ország, felfelé, együtt, mindannyian.

Szerző

Szél Bernadett: mi nem sunnyogunk

Publikálás dátuma
2016.06.13. 07:03
"Keményen kell dolgoznunk, hogy a településeken megerősödjünk” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szél Bernadett szerint a science-fiction világába tartozik, hogy pártja a háttérben a Párbeszéd Magyarországért politikusaival egyeztet az újraegyesülésről. Az LMP társelnökének, Schiffer Andrásnak a távozása után hirtelen sok lett a dolga, kongresszusra készül, elkezdte az országot járni, hogy helyben szimpatizánsokat, tagokat toborozzon, mert hisz abban, hogy az LMP-ből nagy párt lehet.

- Kiheverte már Schiffer András bejelentését? Sikerült feldolgoznia, hogy ő lelép a politika színpadáról?

- Sok dolgom lett hirtelen, az biztos. András az egyik, ha nem a legtehetségesebb politikus, akit ismerek, nehezebb lesz nélküle, de éppen ezért kétszer annyit fogunk dolgozni.

- Jogászként nem hiányzik majd a parlamentből? Arról, hogy az LMP-nek mit jelent a távozása, már több alkalommal beszélt.

- András kiváló jogász, nagyon fog hiányozni a Házból. Nekünk szerencsére megígérte, hogy segít a parlamenti munkában és a tárgyalótermekben is velünk lesz, ha szükség van rá. Az elmúlt években sokat küzdöttünk, hajtottunk, most talán lesz időnk tartalmas beszélgetésekre is. Félig viccesen mondtam is neki, hogy a nagy munkában sok kávézást kihagytunk, talán ezekre most sor kerülhet.

- Megtudhatjuk végre, miért állt fel Schiffer? Sovány magyarázatnak tűnik, hogy az értelmiségi erőtér hiánya, vagy a parlament, mérgező levegője miatt tette.

- Pedig ez elfogadható, korrekt magyarázat. Sok politikus fejében megfordulnak hasonló gondolatok, csak Magyarországon nem szokás a parlamentből önként távozni. A zöldeknél nemzetközi szinten is természetesebb a rotáció, voltak már többen, akik felálltak. Andrással végig éltem ezt a folyamatot. A parlamentben például mindent beleadva, szívvel, lélekkel dolgozott, élvezte a vitát, de mára a Fidesz ezt kiüresítette. Mondjuk, egyre kevesebben is vannak kormányoldalon, akikkel egyáltalán vitázni lehet.

- Valamiféle baloldal-fóbia nem játszott közre abban, hogy elnök társa kiszáll a politikából? Schiffer is örökké az önök által bukottnak titulált baloldallal hadakozott, ami zöldpolitikus esetében enyhén szólva furcsa.

- Pedig aki a politika, a közélet megújítására szerződött, az érthető módon nem azokban a politikusokban látja a szövetségest, akik a régi vonalba tartoznak, sajnos minden tekintetben. Andrást folyamatosan támadták azok, akik szerint a demokratikus ellenzéki oldalon az egyedül üdvözítő megoldás az összefogás és ebből nyilván elege volt. Szerintem sokkal fontosabb, hogy mit ajánlanak a pártok a választópolgároknak, itt pedig évek óta azon megy a spekulálás, hogy ki kivel szövetkezzen és ebből nyilván elege volt. Az LMP programja egy progresszív, XXI. századi ajánlat, amit képtelenség a múlt század megoldásaiban vagy inkább félmegoldásaiban gondolkodó erőkkel véghezvinni.

- Hadházy Ákos szerint az ellenzéki pártok nem fogják megúszni, hogy leüljenek és beszéljenek egymással.

- A szövetségi politikánkon nem változtatunk. Az LMP a politika megújítására jött létre, ezt viszont levitézlett emberekkel nem tudjuk megtenni. Amúgy, ha normális országban élnénk, akkor Schiffer Andrásnak kellene tovább politizálni, és nem azoknak, akik sokadszorra játszották el a bizalmukat a választók előtt.

- Júliusban tisztújítást kell tartaniuk. Azt hallani, hogy Hadházy váltja majd Schiffert a társelnöki poszton.

- Hadházy Ákos a jelek szerint vállalja a megmérettetést, de több alkalmas, erős lehetséges jelölt is van. Én viszont azt tartom korrekt eljárásnak, ha nem nyilatkozom a részletekről, azzal fogok együtt dolgozni, akit a kongresszus megválaszt. Egy "feltételem" volt: kemény munkára készülök, elnöktársam ebben partner kell, hogy legyen. A kongresszuson delegáltként egy szavazattal rendelkezem.

- Ezek szerint nincs befolyása arra, hogy ki lesz a társa?

- Nyilván többen kíváncsiak a véleményemre, hiszen pontosan tudom, mi mindenre van szükség ebben a pozícióban, de ezen túl nem is tartanám helyesnek, ha lenne. Adott a küldetésünk, az alapértékeink, a céljaink, a stratégiánk és ehhez kell a megfelelő személyt megtalálni. Magyar pártokban nem létezik társelnöki rendszer, Andrással mi dolgoztunk először ilyen párosként. Az idők folyamán "belaktuk" ezt a pozíciót és megtanultuk, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell a másikat, ha jól akarunk együttműködni. Ez a politikai felfogás nagyon eltér a nálunk megszokottól, és nagyon hiányzik is a közéletből. Velünk nem tudna olyan tragédia megtörténni, amilyen Orbán Viktorral megtörtént, hogy rendszerváltó társaival együtt pár évtized alatt önmaguk karikatúrájává váltak.

- A stratégiánál maradva, továbbra is azt vallják, hogy egyenlő távolságot kell tartani a Fidesztől, illetve a baloldaltól?

- Az LMP a teljes magyar politikai elittel szemben kínál alternatívát, ebben semmi változás nincs. Egész Magyarországnak az az érdeke, hogy a politika megújuljon és megtisztuljon. Kinevelődjenek azok, akik hitelesen képviselik az embereket. Sokan kiábrándultak a politikából, nekik kell tudnunk megmutatni, hogy ebben a világban nem mindenki gazember. Fontos ügyekben, viszont ahogy mondtam együtt kell működni, bár olykor ez is kiábrándító. Az állami földek privatizációja ellen közösen tiltakoztak az ellenzéki pártok. Amikor azonban emiatt tüntetést szerveztünk, rajtunk kívül senki nem mozgósított. Büszke voltam, amikor Gőgös Zoltán azt nyilatkozta, az LMP-re számíthat az aláírásgyűjtésnél. Mi nem sunnyogunk, nem beszélünk mellé.

- Mi a nagy párttá válás receptje?

- Keményen kell dolgoznunk. Az LMP-nek az a feladata, hogy a településeken erősödjön. A parlament ugyan fontos terep, de onnan nem lehet választásokat nyerni. Ott kell lenni, ahol az emberek vannak és nekik kell tudnunk elmondani, miért lesz jobb itt élni, ha mi nyerünk. Az LMP-nek nincs sok pénze, annyi van, amennyi legálisan jár, ezért nekünk kétszer olyan erővel kell küzdenünk, mint azoknak, akik a szokásos mutyimódszerrel, oligarcha-stílusban csinálják a politikát. Azt látom, hogy amikor a személyesen találkozunk a választókkal, amikor közvetlenül mondjuk el nekik, hogy milyen Magyarországot akarunk, akkor szinte mindenki azonnal LMP-s lesz. Az a feladatunk, hogy mindenhova elvigyük az ajánlatunkat. Orbán Viktor szerint az idén mindenki léphet előre. Ez persze nem igaz, de az LMP ajánlatával szintet ugrana az ország, felfelé, együtt, mindannyian.

Szerző