Fotó;áldozatok;támadás;gyűlölet;Orlandó;melegbár;

Gyűlölet, hate, haine, hass, kurh - Orlando sokkhatás alatt - Fotók

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: MONIKA GRAFF ÉS SPENCER PLATT/GETTY IMAGES

Magányos elkövető lehetett a merénylő, aki 50 embert megölt, legalább 53-at megsebesített vasárnapra virradóra a floridai Orlandóban, egy melegbárban - tudatják a hírforrások, amelyek a tragédia kapcsán írnak az Iszlám Államról, az afgán gyökerekről, és a melegek iránti vaskos ellenszenvről. Merthogy kellenének a kapaszkodók, kellenének valamiféle válaszok a miértekre, pedig ezek, a hírekben szereplő információk valójában nem juttatnak még csak a közelébe sem.

 Az emberi lény, amelyhez tartozik, tartozott Hitler és Teréz anya is, és tartozik, aki saját érdekeit, gyakran életét is háttérbe szorítva segít a bajban lévőkön, és tartozik ugyanabba a fajba a másik, aki  a biztonságból, jólétből, hatalomból uszít más emberek ellen. És ezzel a két példával is csak a felszínét kapirgáljuk annak a feneketlen mélységnek, ami egy emberi lélek bugyrait jelenti. Az orlandói mészárost lelőtték, a szemet - sőt szemeket! - szemért elv így sokak illuzórikus megnyugvására most teljesült. Ám mi van azokkal, akiknek a keze szintúgy rajta van a fegyverek ravaszán, noha a közelében sincsenek a konkrét tetthelyeknek, ők csak beszélnek, beszélnek, beszélnek a létünket veszélyeztetőkről, a más emberekről, mert melegek, mert zsidók, mert cigányok, mert feketék, mert másként gondolkodók, mert család ellenesek, mert hazaárulók, mert migránsok...a beszéddel elültetik a gyűlölet magvát, majd folyamatosan gondozzák is a növekményt. És ha valaki meg is húzza annak a közösen célra tartott fegyvernek a ravaszát, akkor felháborodnak, hogy nahát, mire is képes egy emberi lény. 

Orlandóban a rendőrség először legfeljebb 20 áldozatról tett jelentést, órákkal később tették közzé, hogy 50 holttestet találtak a Pulse éjszakai szórakozóhelyen. A tetemek még vasárnap este is odabenn voltak. Az azonosítás nagyon lassan haladt, a családok, hozzátartozók, ismerősök kétségbeesetten várták, hogy közzétegyék a névlistákat a halottakról, a kórházban kezelt sérültekről. Orlando sok lakosa sorban állt az egészségügyi központnál, hogy vért adjanak a sérülteknek.

Így megy ez itt a homo sapiens sapiens háza tájékán.