Az MLP normakontrollt kér az alaptörvény hatodik módosításáról

A Magyar Liberális Párt Áder János köztársasági elnökhöz fordul, hogy kérjen előzetes normakontrollt az alaptörvény hatodik módosításáról, amelyik alapján terrorveszélyhelyzetet lehet kihirdetni.

A párt elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a terrorfenyegetettséget a kormánynak nem szabad kampánycélokra felhasználnia. Fodor Gábor - aki elítélte az orlandói mészárlást és szolidaritását fejezte ki az áldozatok felé - azt mondta, hogy a leghatározottabban kell fellépni a terrorizmus ellen, de nem szabad megengedni, hogy eközben csorbuljanak a szabadságjogok. Minden kormánynak kötelessége megvédeni a polgárait, de nem kérhet cserébe - ráadásul előre - korlátlan hatalmat - szögezte le a független képviselő.

Fodor Gábor arról is beszélt, hogy nem támogatta a jövő évi költségvetés elfogadását. Indoklásként közölte, a kormány már előzetesen olyan döntéseket hozott, amelyek értelmében a költségvetési törvény módosítása nélkül is képes pénzeket átcsoportosítani a büdzsében. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság alapvetően az uniós támogatásokra épül, azok nélkül a magyar gazdaság lényegében stagnál, a most elfogadott, szerinte államközpontú büdzsé pedig csak arra alkalmas, hogy ezt a stagnálást megerősítse.

Szerző

Szíriában elkövetett gyilkosságok miatt indult per Belgiumban

Szíriában elkövetett gyilkosságok miatt kezdődött per hétfőn Belgiumba a dzsihadista Sharia4Belgium nevű terroristacsoport hat tagja ellen - jelentette internetes oldalán, ügyészségi információkra hivatkozva a La Libre Belgique című belga napilap.

Az antwerpeni bíróság elé állt Hakim Elouassaki, aki azzal dicsekedett el telefonban barátnőjének 2013 januárjában, hogy megölt egy embert Szíriában. A fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével öt társának kilétére és az általuk elkövetett gyilkosságokra is fény derült - írta a napilap. Hakim Elouassaki egyedül állt a bíróság elé, mivel öt társa még Szíriában van. Ő azért tért vissza Belgiumba, hogy súlyos, gránátrepeszek ejtette fejsebeit gyógyíttassa. Hazatérésekor állítólag elismerte a gyilkosságot, de később visszavonta vallomását.

Öt társa - Houssien Elouassaki, Tarik Taketloune, Nabil Azahaf, Zakaria Asbai és Magomed Saralapov - váltságdíjért elkövetett emberrablás, fogva tartás és egyelőre azonosítatlan (keresztény vagy síita) személyek meggyilkolásának vádjával kapott idézést a brüsszeli bíróságra. Az egyik vádlott testvére - maga is korábbi szíriai harcos -, Elias Taketloune a rendőrségnek elmondta, hogy a váltságdíj összege akár 70 ezer euró (mintegy 22 millió forint) is lehet. Ha családtagok nem hajlandóak fizetni, akkor fejbe lövik vagy lefejezik a fogvatartottat.

Elias Taketloune azt is elárulta, hogy Houssien Elouassaki mutatta meg neki elsőként mobiltelefonján a kivégzést, ahogyan egy síita férfit saját kezűleg fejez le. A felvétel részleteit az egyik flamand televízió is bemutatta, nagy visszhangot váltva ki Belgiumban.

A La Libre Belgique arról is beszámolt, hogy terroristacsoportban való részvétel vádjával további két gyanúsított Brüsszelben állt bíróság elé hétfőn. A guantánamói börtönt is megjárt, az afganisztáni tálibokkal és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatba került Moussa Zemmourit és Soufian Abar Huwarit tetten érték, miközben hangtompítós fegyverekkel felszerelve megpróbáltak behatolni a belgiumi Antwerpenhez tartozó Hoboken egyik lakóházába 2015 júliusában. A lakásban a rendőrök 70 ezer eurónyi (mintegy 22 millió forint) készpénzt találtak; a lap információi szerint az összeg Szíriában harcoló vagy oda készülő belga dzsihadisták támogatását szolgálta volna.

A Politico című brüsszeli hírportál hétfőn megjelent írása szerint katonák járőröznek Brüsszel utcáin a muzulmán böjti időszak, a ramadán ideje alatt megnövekedett terrorveszély miatt. A különleges alakulat emberei egy korábbi - lehetséges támadásra utaló - figyelmeztetés nyomán elsősorban az iskolák, a kórházak, a labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói által látogatott teraszos bárok és más, tömegeket vonzó rendezvények környékén teljesítenek szolgálatot.

A Politico szerint az országban továbbra is hármas, "súlyos" fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű".

Szerző

Lájkok döntik el az Európai Demokraták esszépályázatát

Több tucatnyi pályázat érkezett az Európai Demokraták egyesületének (ED) esszépályázatára, a szakmai zsűri által kiválogatott döntős pályaművekből internetes közönségszavazáson választják ki a három győztest. Az úgynevezett „szellemi inkubátorházat” február elején hozta létre Ujhelyi István európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy „Magyarország megmutassa, van másfajta arca, mint amit a hivatalos orbáni politika mutat.”

 A maastrichti szerződés aláírásának évfordulóján, február 7-én alapított, pártokon túlmutató “inkubátorházban” részt vevők nem a politikai törésvonalak mentén akarnak az európai Magyarországról beszélni, mondván az uniós kihívásokról nemcsak politikusok mondhatnak véleményt.

Az esszépályázaton többek között arra vártak választ a „fiatal európai demokratáktól”, hogy miként kellene átalakítani az európai intézményrendszert, illetve, hogy a kétsebességes Európa megteremtése vagy a mélyebb integráció-e a hosszú távú megoldás hazánknak; az Európai Egyesült Államok vízióját vagy inkább a nemzetállamok laza szövetségét tartják-e az Unió jövőjének. A döntőbe jutott pályaművek szerzői - többségében középiskolai tanulók és egyetemi hallgatók - nagyrészt a szorosabb szövetségi rendszerben működő Európai Egyesült Államok mellett érveltek.

A döntős pályázatokat az egyesület honlapján lehet elolvasni és értékelni, a legtöbb „lájkot” gyűjtő három dolgozat írója egyhetes brüsszeli ösztöndíjat kap.

Szerző