Király történelmet írhat

Publikálás dátuma
2016.06.14. 07:50
Király Gábor lehet a legidősebb játékos az Európa-bajnokságok történetében FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után ma ismét pályára lép Európa-bajnokságon. Hazánk Bordeaux-ban az osztrákokkal csap össze 18.00 órakor.

Elérkezett a magyar szurkolók által legjobban várt pillanat: ma Ausztria ellen bemutatkozik a magyar labdarúgó-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. Hazánk 44 év után szerepelhet ismét a kontinensviadalon, s rögtön egy rekorddal nyithat. Király Gábor, ha ma 18:00 órakor pályára lép Bordeaux-ban, csúcstartóvá válik: ő lesz a legidősebb játékos az Eb-k történetében.

A Haladás kapusa éppen a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Lothar Matthäus rekordját adja át a múltnak, aki 39 évesen és 91 naposan szerepelt a kontinenstornán. A rutinos hálóőr szép emlékeket őriz a sógorokról, ugyanis 1998-ban éppen Ausztria ellen debütált a nemzeti együttesben és első labdaérintésével hárította Toni Polster büntetőjét a végül 3-2-re megnyert bécsi találkozón.

„Nem nézünk a múltba, sokkal inkább az új célokra kell koncentrálni – fogalmazott a sajtótájékoztatón Király. – Ez egy új meccs lesz, más csapatok, más játékosok lépnek majd pályára. Jól esik visszagondolni a korábbi győzelmekre, de előre kell nézni, a mai meccs a legfontosabb, erre kell koncentrálnunk. Negyvennégy év után itt lenni az Eb-n felemelő érzés, én is most érzem igazán át, mit jelentett 2015 novemberében továbbjutni Norvégia ellen. Kemény volt a felkészülés, reméljük, hogy a pályán jól fog működni, amit gyakoroltunk - ez most a legfontosabb.”

Egervári Sándor, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Népszavának elmondta: egy döntetlen már remek eredmény lenne számunkra. „A csapat minden megtesz majd a sikerért, hiszen több mint négy évtized után jutott ki egy Eb-re Magyarország. Ismerem a játékosokat, s bizton állíthatom: óriási hőfokon fognak futballozni ma este.”

Az osztrákok szövetségi kapitánya, Marcel Koller hangsúlyozta, nem becsülik le együttesünket. „Nehéz ellenfélnek gondoljuk a magyar csapatot, keményen oda kell tennünk magunkat a jó eredmény érdekében” – mondta a szakember.

Ami a keretet illeti. Lovrencsics Gergő és Kádár Tamás is kisebb sérüléssel bajlódik. Mindkét játékos a vasárnapi edzésen kapott rúgást a lábára. Az osztrákoknál sem mindenki egészséges, a támadó, Marc Janko játéka lehet kérdéses. Ezzel kapcsolatban Bernd Storck, a magyarok szövetségi kapitánya elmondta, szerinte az ellenfél szükség esetén megfelelően tudja pótolni a Basel csatárát, nem hiszi, hogy csapatának könnyebb dolga lenne, ha nem léphetne pályára.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Korhut Mihály - Pintér Ádám, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Gera Zoltán - Szalai Ádám

A találkozó 18 órakor a francia Clément Turpin sípjelére kezdődik Bordeaux-ban.

A mai program
Ausztria-Magyarország (18:00, tv: M4)
Portugália-Izland (21:00, tv: M4)Szerző