Szörnyű rémálommá vált az osztrákok álma

Publikálás dátuma
2016.06.16. 07:51
Fotó: EUROPRESS/GETTY IMAGES/Ian Walton
Gyásznap volt a keddi Ausztriában. Miközben a válogatott a selejtezőkben az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta, s mindenki várta a nagy csodát, rögtön a teljesen esélyteleneknek kikiáltott magyar válogatott ellen elszenvedett 0-2 után kiesés szélére sodródott az együttes.

Amint azt a bécsi Die Presse is megjegyezte, az álomból rémálom lett. „Több ezer szurkoló indult el az elmúlt napokban Bordeaux-ba. Mindannyian e különleges mérkőzés szemtanúi akartak lenni. Sokan autóval, mások repülővel mentek a francia városba, csak kedd reggel hét charterjárat indult útnak.

Bordeaux már a délelőtti órákban nagy szurkolói zónára hasonlított” – írta a lap, amely kiemelte, hogy a L’Orléans nevű söröző előtt együtt énekeltek az osztrákok a magyarokkal. „Olyan szép jelenetek játszódtak le, mintha mondjuk álomgólt láttunk volna”. Minden olyan szépnek indult tehát a 137. magyar-osztrák előtt, de teljes összeomlás lett belőle.

A találkozót követően Marcel Koller osztrák szövetségi kapitány úgy vélte, együttese jól kezdett ugyan, de később kiadták a kezükből a mérkőzést, sok pontatlan átadásuk volt. „Idegesek voltunk, többször is feleslegesen vesztettük el a labdát, ezzel energiát vesztettünk. A második félidőben aztán két kontrából kaptuk a két találatot. Az elszenvedett vereség dühítő ugyan, de meg kell őriznünk a tartásunkat. Most még nagyobb nyomás alatt állunk” – fejtette ki. David Alaba szerint minden másként alakult volna, ha betalál az első percben. „Ezt követően is több lehetőségünk volt, kivált az első félidőben. Az első kapott góllal azonban a szívünkbe döftek. Szerintem mi voltunk jobbak, ők azonban hidegvérrel használták ki a lehetőségeiket. A piros lap után minden még nehezebbé vált” – értékelt a Bayern München légiósa.

Aleksandar Dragovic érthetetlennek tartja piros lapját. „Az első sárga lap egyértelmű volt, a második viszont nagyon is szigorú”. Kifejtette, a magyarok megmutatták, mire képesek, s hogy „nem véletlenül vannak ott az Eb-n”. Marko Arnautovic arra vezeti vissza a vereséget, hogy megvoltak a lehetősségeik, de ezekkel megint nem tudtak élni. „A magyarok kontrákra játszottak, s ezt nagyon ügyesen is csinálták” – ismerte el. A magyar együttest dicsérte Christian Fuchs, az angol Premier League bajnoka, a Leicester City védője is. „Nagyon jól játszottak. Remekül állta a sarat a védelmük, a letámadásainkból is jól jöttek ki”. Fuchs kitért arra, hogy az első magyar gólnál – tévesen - lest jelzett. „Szerencsétlen volt ez részemről, sajnos előfordul az ilyen” – mondta el önkritikusan.

Igencsak lehúzta a keresztvizet az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF a válogatott teljesítményéről. A médium részletesen értékelte a játékosokat. A kapus, Almer ötből hármast kapott megjegyezve, hogy Dzsudzsák második félidőben elvégzett szabadrúgásánál nagyot védett, de a gólokról nem tehetett. Ami a védőket illeti, mindenki közepest kapott. Így Klein, a jobbhátvéd is, aki az értékelés szerint kevés teret adott Németh Krisztiánnak, de a támadásokat nem segítette kellőképpen. A kapott gólokat nem az ő oldaláról kapták – írta az ORF.

Dragovicnak nem maradnak jó emlékei az első meccsről. Sokáig ugyan jól irányította a védelmet a kijevi légiós, egy a magyar 16-osnál történt „szerencsétlen akció után” azonban sárga lapot kapott, majd a francia bíró leküldte a pályáról második sárgája nyomán. Az ORF nem vitatta a kiállítás jogosságát. Hinteregger „az első félidőben nagyon koncentráltan játszott, pontos passzokkal vétette észre magát, de a második félidőben ő is sokat hibázott”. A csapatkapitány, a balhátvéd Fuchs a támadásokat is sokat segítette, nem sok sikerrel. Az első magyar gól után aztán nem volt sok jó megmozdulása.

A védősor előtti két játékosból Baumgartlinger kapta a jobbik, négyes osztályzatot, Alaba teljesítményét viszont csak kettesre értékelték. Utóbbinak bár volt egy kapufája, játékából „hiányzott az ötlet, keveset kezdeményezett, sok akcióban pedig tőle szokatlanul határozatlan volt”.

A jobboldali középpályás Harnik egyest kapott az ORF-től, amely megjegyezte, a mérkőzés megerősítette, hogy teljesen formán kívül van, még a vártnál is gyengébb volt. Az osztrák válogatott jobb oldala nagyon gyengén muzsikált, rossz passzok sora jellemezte. Hármast kapott Junuzovic és Arnautovic. Az egyedüli csatár, Janko teljesítményét pedig szintén elégtelenre értékelték. Rosszul mozgott és nehezen megjátszható volt. A cserék közül Sabitzer és Okotie hármast kapott, Schopfot nem osztályozták.

Az osztrák szurkolók is kifejtették a véleményüket. A Die Presse oldalán egy hozzászóló azt írta, a portugál-izlandi meccsen szerinte sokkal többet futottak, mint az osztrákokén. Egy másik megjegyezte, mindezek után nincs értelme kiutazni a válogatott többi találkozójára. Egy harmadik szerint nem készültek szerényen, hanem már előre favoritnak tartották a nemzeti csapatot, s ez bosszulta meg magát. Egy szurkoló szerint „sosem szabad lebecsülni az ellenfelet”.

Szerző