Orvosoké a CEU Nyílt Társadalom Díja

Az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek (Médecins Sans Frontières - MSF) ítélte idén a Nyílt Társadalom Díjat (CEU Open Society Prize) a Közép-európai Egyetem (CEU) a világon a humanitárius területen betöltött bátor vezető szerepéért.

 Az 1994-ben létrehozott és azóta évente átnyújtott díjat Sir Karl Popper filozófus, a nyílt társadalmak ideájának kiemelkedő támogatója kapta meg elsőként. A rákövetkező években az elismerést elnyerők között volt többek között Václav Havel, Göncz Árpád, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Javier Solana és Richard C. Holbrooke. A díjat Budapesten, a CEU 25. diplomaosztó ünnepségén veszi át két szolgálatban lévő MSF orvos.

Szerző

Tarlós hivatalosan is átadta a Széll Kálmán teret

Publikálás dátuma
2016.06.17. 19:37
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Átadták ünnepélyesen a fővárosi Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot pénteken.

Tarlós István főpolgármester elmondta, a tér átalakításakor az a cél vezérelte őket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret, közlekedési csomópontot hozzanak létre, ahol "nemcsak átrohanni, de megpihenni, találkozni is lehet, és jó is". "Mindezt úgy szerettük volna tenni, hogy megmaradjon a tér karaktere, vagyis mindaz, amit korábban szerettünk benne" - tette hozzá.

A főpolgármester kijelentette, hogy a pénteki nap tekinthető a budai fonódó villamoshálózat hivatalos átadásának is.
Tarlós István megjegyezte, a fővárosiak és az arra közlekedők ugyan már több mint egy hónapja birtokba vehették a Széll Kálmán teret, ám a végső simítások még hátravoltak.

Közölte, a budai csomópont egy reálisan kidolgozott, ütemezhető elképzelés szerint újult meg, kiemelten figyelembe véve a közösségi közlekedés szempontjait. "Ahogy a fővárost érintő összes fejlesztésnél, úgy a Széll Kálmán tér esetében is szem előtt tartottuk, hogy megadjuk a választás szabadságát" - fogalmazott a főpolgármester, rámutatva: az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, valamint a villamos, a metró és a buszok mellett már a Mol BuBi (budapesti biciklirendszer) gyűjtőállomása is megtalálható a téren. Hangsúlyozta: mindenkinek egyenlő közlekedési feltételeket szeretnének biztosítani, ezért a tér az akadálymentességi követelményeknek megfelelően épült ki.
Az alacsonypadlós buszokra és villamosokra akadálymentesen lehet felszállni. A Várfok utcai buszmegállók megközelítését lift és kültéri mozgólépcső teszi könnyebbé - mondta Tarlós István. Közölte, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új ügyfélközpontja, amely egy új létesítményben kapott helyet, a jövő héten nyílik meg a téren.

Tarlós István beszámolt arról is, hogy a felújított térre több mint 700 négyzetméternyi zöldfelület, csaknem 200 fa, több mint 32 ezer cserje és mintegy 10 ezer virág került.

A főpolgármestert köszönetet mondott a fővárosiaknak az építések alatt tanúsított türelmükért. Az esemény elején közölte, nem sokkal a hivatalos átadás előtt tudta meg, hogy kollégái elfelejtették meghívni az ünnepségre az érintett kerületek polgármestereit.

Buda legforgalmasabb csomópontja, a Széll Kálmán tér rekonstrukciója május 10-én fejeződött be. A BKK aznapi közleménye szerint mintegy 5,3 milliárd forintnyi fővárosi, kormányzati és uniós forrásból újították fel, építették át a teret.

A budai fonódó villamoshálózat március 14-én vált teljessé, miután véget ért a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút felújítása, és új, teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig kezdett közlekedni a 19-es és a 41-es villamos.

Szerző

Nem sumákolhat a Matolcsy-gárda

Publikálás dátuma
2016.06.17. 19:25
FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Trükkel próbálta átverni Matolcsy György jegybankelnök Harangozó Tamást, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnökét, aki az MNB vezetőjének magántestőrsége után érdeklődött. Látszólag együttműködők voltak, de végül mégis megtagadták a parlamenti képviselő ellenőrzési jogát. Az adatvédelmi hatóság Harangozónak adott igazat, mindent meg kell mutatniuk a testőröknek.

Évi kétmilliárd forintot meghaladó közpénzből működik a Matolcsy-gárda, azaz az MNB elnökének magántestőrsége. Amint azt a Népszava elsőként közölte: személyes testőrséget működtet a jegybank az elnök, és az alelnökök védelmére. A cég, az MNB Biztonsági Zrt. kizárólag közpénzből működik, amennyiben alapítója, egyetlen fenntartója, bevételi forrása a jegybank. (A kétszázmillióból alapított vállalkozás hamarosan 140 millióért alapított egy másikat, mely az MNB elnökének és helyetteseinek személyi őrzését szolgálja.)

Tényfeltáró cikkünk nyomán Harangozó Tamás Matolcsy Györgyhöz fordult, kérve: tegye lehetővé, hogy bejárja az őrző védő cég területét, betekinthessen a cég legfontosabb irataiba.

Harangozó szerette volna személyesen is megvizsgálni e biztonsági szolgálat működését, de a „civil” cég vezérigazgatója – egy ma is aktív rendőr alezredes – megtagadta az együttműködést a parlamenti szakbizottság alelnökével.

A biztonsági szolgálat kizárólag közpénzből működik FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A biztonsági szolgálat kizárólag közpénzből működik FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Bár Matolcsy a legteljesebb nyilvánosságról biztosította az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnökét, ő mégsem tekinthetett be milliárdokat költő cég működésébe. Ezt formálisan persze nem az MNB elnöke tiltotta meg számára, hanem egy közjogi senki, a banki Zrt. vezetője. Ezzel a trükkel próbálta meg Matolcsy átverni Harangozót.

Az MNB Biztonsági Zrt. – a céget egyébként a bank Szabadság téri székházába jegyezték be – vezérigazgatója ugyanis azt közölte, hogy szerinte a jogszabályok Harangozót nem ruházzák föl arra, hogy náluk helyszíni ellenőrzést végezzen. Ezért a belépését és az iratokba való betekintést „nem támogatja”.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, Péterfalvi Attila azonban „helyretette” Matolcsyékat. Hétoldalas véleményében leszögezte: az MNB biztonsági cégének elutasító eljárása nem felelt meg az infótörvény előírásainak, és megsértette a közérdekű adatok megismerhetőségének alapjogát. A hatóság ezért felszólította az MNB Zrt-jét, hogy tegye lehetővé Harangozó számára az adatokhoz való hozzáférést, személyes betekintés útján.

A magántestőrség titkai így hamarosan megismerhetővé válhatnak.

Szerző