Hatalmas botrány Zágrábban

Publikálás dátuma
2016.06.19. 21:01
Petárdákat és füstbombákat dobáltak a horvátok a játéktérre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ CHRIS BRUNSKILL
Hatalmas botrány alakult ki Horvátországban azután, hogy a pénteki, horvátok elleni európa-bajnoki találkozón a Hajduk Split ultrái, a Torcida fáklyákat és petárdákat dobáltak a pályára. A horvát szövetség a politika segítségét várnák a futballhuliganizmus problémájának megoldásában, ám süket fülekre találnak.

A horvát szélsőségesek támadásának részletei már a meccs előtt két órával felkerült a Torcida honlapjára. A tervek arról szóltak, hogy több szurkolói csoport is csatlakozik az akcióhoz, ez azonban nem következett be. Mint a góal.com írja, három nappal a meccs előtt a horvát titkosszolgálat is értesítette a francia hatóságokat a készülő attakról, ezt ettől függetlenül azonban nem tudták megakadályozni.

A horvát szurkolók sokszoros visszaesőknek számítanak, már számos alkalommal okoztak botrányt Európában, ám a jelek szerint képtelenség megékezni őket. A pénteki botrányról a politikai élet képviselői is ítéletet mondtak, helyenként azonban megdöbbentő kijelentéseket tettek, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy nem akarnak szembenézni a problémával, meg sem próbálják kezelni a súlyos probléma gyökereit. Kolinda Grabar-Kitarovic elnökasszony is meghökkentő módon azt a Jugoszláv Nacionalisták Szervezetét (Orjuna) vélte a támadás hátterében, amely 1929 óta nem létezik.

Zeljko Reiner, a horvát törvényhozás, a szábor elnöke azokat az erőket látja a háttérben, amelyek már „évszázadok óta összeesküvést szerveznek a horvát néppel szemben”. Azt azonban nem részletezte, pontosan milyen erőkre is gondol. Még sajátosabb magyarázatot talált a horvát-cseh találkozó 86. percében történt eseményekre a szélsőjobboldali Horvát Jog Pártja (HSP-AS). A politikai erő szerint a történtek Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök, valamint az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA számlájára írandók. A Slobodna Dalmacija egyenesen arra utalt: horvát mezbe öltözött szerbek okoztak balhét.

A politikusok tehát megint egy külső ellenségre mutogatnak, amivel lényegében felmentik azokat az elkövetőket, akik Horvátország függetlenségének kivívása óta botrányt botrányra halmoznak: a Torcidáról, valamint a Dinamo Zagreb radikális szurkolói csoportjáról, a Bad Blue Boysról van szó. Erről tett említést Davor Suker, a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) elnöke, amikor kifejtette: „Nem először történt meg mindez, már tíz év óta hozzászokhattunk ezekhez a jelenetekhez. Úgy tűnik azonban, senki sem tanul a hibáinkból. Sem az állam, sem a politika, sem az intézmények, amelyek nem akarják megoldani ezt a problémát”. Suker azt is mondta, hogy a huligánok nem fognak nyerni, mert az UEFA nem fogja kizárni Horvátországot a foci Eb-ről.

Az UEFA eljárást indított a török szurkolók ellen is, akik a franciák elleni találkozón tomboltak.

Beindult a belga gólhenger

A belgák rendkívül rosszul kezdték az Eb-t az olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség miatt, szombaton azonban sikerült javítaniuk az írekkel szemben: 3-0-ra nyertek Lukaku két és Witsel egy találatával. A második félidőben indult be a belga gólhenger. Az írek hamar elfáradtak, a belgák egyre több lehetőséget alakítottak ki a kapujuk előtt. Az íreknek mindenképpen pontot kell szerezniük az olaszok elleni harmadik körben ahhoz, hogy bejussanak a nyolcaddöntőbe. A belga-ír meccs különlegessége az volt, hogy 17 olyan játékos volt a pályán, akik a Premier League-ben vitézkednek.

E csoport
Belgium-Írország 3-0 (0-0)
Stade de Bordeaux, 39 500 néző
Jv.: Cüneyt Cakir (török)
gólszerző: Lukaku (48., 70.), Witsel (61.)
Belgium: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Witsel, Dembele (Nainggolan 57.) - Carrasco (Mertens 64.), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (Benteke 83.)
Írország: Randolph - Coleman, O’Shea, Clark, Ward - Hendrick, Whelan, McCarthy (McClean 62.), Brady - Hoolahan (McGeady 71.) - Long (Keane 79.)


Ők várhatnak a magyarokra

Oroszország-Wales és Szlovákia-Anglia találkozókkal zárulnak a csoportküzdelmek hétfő este a labdarúgó Eb azon csoportjában, ahonnan a magyaros F jelű kvartett második helyezettje nyolcaddöntős ellenfelet kap.

Jelentős formajavulás kéne az oroszoktól, akik az eddigiekben nyújtott halovány produkciójuk ellenére őrzik matematikai esélyüket a továbblépésre. A jelenleg egy ponttal sereghajtó szbornaja győzelmi kényszerben van, hiszen az oroszok csak a három pont megszerzésével juthatnak tovább a B csoportból, míg a Bale vezette Wales számára akár a döntetlen is elégséges lehet.

Ha csupán az egymás elleni statisztikát vennénk alapul, a Szlovákia-Anglia „országos kettes”, hiszen az eddigiek kivétel nélkül angol sikert hozták. Szlovákiának az Eb-álom folytatása csakis Anglia legyőzésével lehetséges, döntetlen vagy vereség esetén a másik páros eredménye határoz a sorrendről. Egy valószínűtlen angol pontvesztés vagy vereség esetén ugyan még a csoport harmadik helyére is visszacsúszhatnak az „oroszlánosok”, akik ekkor várhatóan a legjobb harmadikok között jutnak tovább.

B csoport, hétfői program
Szlovákia-Anglia Tv.: 20.45 M4
Oroszország-Wales Tv.: 20.45 Duna TV

Szerző
Frissítve: 2016.06.19. 22:25