Foci Eb 2016 - Böde az angolokkal játszana

Publikálás dátuma
2016.06.20. 14:05
Az egy pontot hozó öngól FOTÓ: Getty Images, Alex Livesey
Juhász Roland bízott benne, hogy két meccs után négy pontja lesz a magyar labdarúgó-válogatottnak a franciaországi Európa-bajnokságon, míg Böde Dániel elfogadta volna ezt a torna kezdete előtt.

"Nemcsak kijöttünk ide, hogy jól érezzük magunkat. Meg akartuk mutatni, hogy helyünk van a mezőnyben. Én bíztam a négy pontban. Tudtuk, hogy apró dolgok dönthetnek Ausztria és Izland ellen. Ezeken a találkozókon mi voltunk élesebbek és reméljük, ez a folytatásban is így marad" - jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón a Videoton védője, aki hozzátette, a játékosokat kifejezetten motiválta, hogy a különféle összehasonlításokban folyamatosan hátra sorolták a magyar csapatot, így például a futballisták összértékét tekintve is. Juhász nem kívánt a lehetséges nyolcaddöntős ellenfelekkel foglalkozni, mondván: a nemzeti együttes matematikailag még nem jutott tovább a csoportjából. Hangsúlyozta: szerinte a csapat egyik erőssége éppen az, hogy helyén kezeli a sikereket.

A Ferencváros csatára, Böde viszont úgy fogalmazott: az az elsődleges, hogy továbbjussanak, de ha választhatna, akkor ő Angliával szeretne találkozni a legjobb 16 között.

A két futballista abban egyetértett, hogy pályafutásuk legemlékezetesebb találkozóin vannak túl, még akkor is, ha mindketten csak a másodikon szerepeltek. Juhász szerint ez nagyban köszönhető a szurkolóknak, akik olyan hangulatot teremtettek, mintha hazai pályán játszanának.

A magyar válogatott szerdán 18 órakor, Portugália ellen játssza utolsó csoportmérkőzését az Eb-n. "Nem szeretem, ha egy emberre hegyeznek ki egy csapatot. Most sem csak Cristiano Ronaldo fog támadni, így nem csak őt kell megállítanunk" - válaszolt Juhász arra a kérdésre, hogy külön készülnek-e a Real Madrid sztárjára.

"Részsikereket már elértünk, de most szeretnénk felborítani a papírformát. Portugália ellen nem nekünk kell futni az eredmény után. Jöjjenek csak, várjuk őket" - jelentette ki a meccsel kapcsolatban Böde, aki hozzátette: felemelő érzés vezetni a csoportot és csak rajtuk múlik, hogy ezt a pozíciót meg is tartsák.

Milliók a televíziók előtt
A kereskedelmi célcsoportban 67,2 százalékot mért a Nielsen az M4 Sportnak június 18-án este hat és nyolc óra között, ilyen közönségarányra nem volt példa az elmúlt években (az RTL-en, a TV2-n manapság már a 30 százalék is kiválónak számít). Hétszázhetvenötezer, ötven év alatti felnőtt nézte végig a meccset, a második félidőben 842 ezret mértek.
Teljes lakosságban persze ennél is többen buzdították a magyar válogatottat, amely szombaton 1-1-es döntetlent játszott Izlanddal. A találkozót majd’ két millióan (1 millió 976 ezren) nézték végig, a második félidőben 2 millió 173 ezerre nőtt a szám.
A valóságos adat ennél valószínűleg egymillióval is több lehet, mert pont a nagy sporteseményeket sokan szeretik társaságban nézni, és a Nielsen mérése őket nem számolja. Sok százezren voltak vendégségben, nézték nagy társaságban, kocsmákban, sportbárokban, kivetítők előtt a találkozót: csak a margitszigeti rendezvényen hétezren drukkoltak a magyaroknak.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott matematikailag még nem jutott tovább, de a második forduló után négy pontjával vezeti az F csoportot és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. A csapat továbbjutása akár már hétfőn este biztossá válhat.

Az utolsó körben, szerdán 18 órától Portugáliával találkoznak a magyarok Lyonban. A hat négyesből az első két-két helyezetten túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.

Atkinson vezeti a magyar-portugál meccset
Az angol Martin Atkinson vezeti szerdán a magyar labdarúgó-válogatott harmadik, Portugália elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzését. A 45 éves szigetországi bíró eddig egy meccset dirigált a kontinensviadalon, a Németország-Ukrajna (2-0) találkozót.
Atkinson korábban kétszer fújta a sípot a magyar válogatottnak: 2010 szeptemberében a svédek elleni Eb-selejtezőn (0-2), majd 2013 októberében a hollandok elleni, rossz emlékű, 8-1-es vereséggel végződött vb-selejtezőn.

Szerző