Fideszes belháború tört ki a PeCsa bontása miatt?

Publikálás dátuma
2016.06.20. 17:40
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Városliget Zrt.-től 898,2 millió, a fővárostól még további 192 millió forint kártérítést követel a Petőfi Csarnok bérleti szerződésének idő előtti felmondása miatt a Pecsát bérlő Cortina Service Kft - írta a Népszabadság.

A céggel a kormányváltás után, 2011-ben kötöttek szokatlanul hosszú, tíz évre szóló bérleti megállapodást azzal, hogy a szerződés felmondásakor elszámolnak. Ezzel akadtak gondjai a Cortina Fidesz-közeli ügyvezetőjének, Nagy Károlynak, aki 2010-ben még a Fidesz képviselőjelöltje volt Zsámbékon, cégével pedig 2005 óta a Kubatov Gábor vezette Polgárok Házának nyújt vendéglátós szolgáltatásokat. A per miatt csúszhat a Pecsa bontása, ami miatt pedig csúszhat a helyére tervezett új Nemzeti Galéria építése is.

Ahogy arról a Népszava is beszámolt, ősszel végleg bezár az egykor népszerű ifjúsági szabadidőközpont, a városligeti Petőfi Csarnok. Először négy éve merült fel, hogy megszűnik az 1980-as évek második felének kultikus szórakozóhelye, azonban akkoriban még megoldást nyújtott az épület további sorsára nézve az ott működő éttermet üzemeltető cég, amely bejelentette, hogy további tíz évig bérli a fővárostól a PeCsát. Az intézmény nevét ekkor hivatalosan megváltoztatták Pecsa Music Hall-ra, majd körülbelül két éve átkeresztelték Petőfi Rendezvényközpontra. 2013-ban az állami tulajdonban lévő Széchenyi Tőkealap-Kezelő Zrt. 59 millió forintos kihelyezett tőkével támogatta a csarnokot, ezáltal biztosítva a felújítási munkálatok jelentős részét. Azonban a hónapokig tartó korszerűsítés ellenére Baán László, a Múzeumi Negyed miniszteri biztosa bejelentette, hogy lebontják a Petőfi Csarnokot. 

Az első kormányzati közlések szerint zöld területté alakították volna át a helyszínt, mostanra azonban már biztos: a Petőfi Csarnok helyén fog állni az Új Nemzeti Galéria, amely a Ludwig Múzeum épületével egészül ki. A döntés pedig olyannyira véglegesnek számít, hogy a PeCsától alig néhány méterre lévő Közlekedési Múzeum repüléstörténeti tárlatát, amely az épületben volt kiállítva, már el is költöztették.

A Petőfi Csarnok már hosszú ideje nem tartozik Budapest kulturális életének kiemelkedő helyszínei közé. Egykor viszont népszerű könnyűzenei koncerteknek biztosított otthont, zenészek és a közönség életében is meghatározó zenei, kulturális események zajlottak ódon falai között. "Amikor húszéves működés után 1984-ben bezárt a budai Ifjúsági Park, ahol mi is tízezres tömeg előtt léptünk fel, a városvezetésnek új ifjúsági szabadidőközpont után kellett néznie. A Karthagót érte a megtiszteltetés, hogy 1985-ben megnyithattuk az ifipark pesti párjaként beharangozott Petőfi Csarnokot" - árulta el korábban lapunknak Szigeti Ferenc, a Karthago zenekarvezetője, gitárosa. 

Szerző

Titokban, illegálisan szórták szét Biszku Béla hamvait

Publikálás dátuma
2016.06.20. 17:30
Biszku-per 2015.10.02. Fotó: Tóth Gergő
Nem kért hatósági engedélyt Biszku Béla családja arra, hogy az egykori állampárti vezető hamvait egy második kerületi erdőben szórhassa szét május elsején. 

Holott a temetkezési törvény szerint ha a hamvakat temetőn kívüli területen akarják elhinteni, akkor ahhoz szükséges az ingatlan kezelőjének a hozzájárulása, ám a Bors szerint a szertartásról a fővárosi II. és a III. kerületi önkormányzathoz sem érkezett bejelentés. A 95 éves korában elhunyt Biszku hamvainak pontos helyét csak a temetésen részt vevők tudják, a Népi Front csak egy közelben lévő fát jelölt meg. Attól tartottak ugyanis, hogy meggyaláznák a nyughelyet - írta a bulvárlap.

Szerző

Orbán Ráhel-esküvő - Kiderült, mennyibe került a mobilkeresés

Publikálás dátuma
2016.06.20. 17:24
Fotó: Tóth Gergő
Végre kiderült, 12,3 millió forintot költött a rendőrség az adófizetők pénzéből arra, hogy megtalálja az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt mobilok tolvajait - írja az Átlátszó. 

A portál közérdekű adatigényléssel nyolc hónap várakozás után szerezte meg a Készenléti Rendőrség Hivatalától az adatokat. A rendőrséget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kötelezte az információ kiadására. Orbán Ráhel és Tiborcz István 2013-as esküvőjén a lakodalomban eltűnt két mobiltelefon, a rendőrség pedig DNS-vizsgálatokkal próbált a tolvaj nyomára bukkanni.

A költséges DNS-vizsgálatot azért alkalmazta a rendőrség, mert az egyik telefon tokján egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették, amelyről feltételezték, hogy a tolvajé. Végül összesen 26 személytől vettek DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni, és igen drága is. A nyomozás eredménytelenül zárult, az eljárást végül meg is szüntették.

Szerző