Előfizetés

Fischer Ádám közös éneklésre hívott - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.06.20. 22:05
Fotók: Vajda József
Fischer Ádám karmester tegnap este ötödik alkalommal hívta közös éneklésre a közönséget a Szabadság téri szökőkútnál.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az esemény a karmester szándékai szerint szimbolikusan hitet tett Európa, mindannyiunk közös hazája mellett, és felemelte a hangot az Európai Unió népeinek a múltban oly sok katasztrófát okozó provinciális és kirekesztő nacionalizmusok újjászületése ellen.

Vádemelés jöhet az MNB-botrányban?

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.06.20. 22:00
FOTÓ: Népszava
Péterfalvi Attilához is fordul, miután sikkasztás, hűtlen kezelés, és közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést tett az ügyészségen a szocialista Tóth Bertalan. Kiderült ugyanis, hogy utólag manipulálhatták az Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított, Matolcsy György által vezetett egyik alapítvány kuratóriumi jegyzőkönyveit. Közérdekű adattal való visszaélés miatt akár vádemelés is lehet az ügyből - állítja az MSZP-s képviselő, akit a PADA hatáskeltéssel, politikai támadással vádol.

Közérdekű adattal való visszaélés miatt akár vádemelés is lehet az ügyből - fogalmazott a Népszavának a szocialista Tóth Bertalan, aki egyebek mellett sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával még pénteken feljelentést tett az ügyészségen a Matolcsy György vezette Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány ellen. A feljelentésnek hétfőn kellett megérkeznie - fejtette ki lapunknak az MSZP-s politikus, aki beszámolt arról: hosszú pereskedés végén az MNB alapítványát arra kötelezték, adja ki kuratóriumi jegyzőkönyveit Tóthnak.

Így kiderülhet, mi az igazság a jegybankelnök vezette PADA költéseivel kapcsolatban. Az ellenzéki képviselőt meglepte, hogy a magát nagy hatalmúnak képzelő alapítvány április 22-én fontos részleteket kitakarva küldte el a dokumentumokat. Később jogi képviselőjén keresztül az alapítvány azt ajánlotta, odaadják a jegyzőkönyveket, amelyeken aláírások is szerepelnek, amelyből világossá válhat, kik hagyták jóvá a döntéseket. Miután Tóth minden adatra kíváncsi volt, ráadásul a jogerős bírósági ítélet is a teljes dokumentumok kiadására kötelezte az adatgazdát, a PADA - némi időhúzás után - május végén, illetve június elején elküldte a jegyzőkönyveket az MSZP-s politikusnak.

Csakhogy az eredetileg megküldött dokumentumok, illetve a május végén kiadott jegyzőkönyvek köszönő viszonyban sem voltak egymással. Tóth az iratokat átnézve, összehasonlítva megdöbbenve szembesült azzal, hogy az utóbbi változatba az aláírásokat képként illesztették be, amit a számítógép ki is mutatott. Az áprilisban, illetve a május végén, június elején kiadott papírok formailag is egészen máshogyan néznek ki. Más a fejléc, a betűtípus, de apró szövegszerű eltérések is vannak, ami az ellenzéki képviselő szerint arra utal, hogy a kettő közül valamelyik nem hiteles, hanem utólag szerkesztett, manipulált. Ráadásul néhol olyan döntésekre hivatkoznak, amelyek a dátumhoz képest később születtek csak meg.

Tóth csodálkozna, ha az ügyészség nem rendelne el nyomozást a történtek miatt. Akkor is ezt kell tenniük, ha Polt Péter felesége, Polt-Palásthy Marianna a Pallas Athéné Domusb Scientiae Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványnak pedig felügyelőbizottsági tagja, de ott ül a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. felügyelőbizottságában is. Utóbbit a hat Pallas Athéné Alapítvány közösen hozta létre a kecskeméti gazdálkodástudományi kar és campus épületének kivitelezésére. A legfőbb ügyész felesége egyben az MNB személyügyekért felelős igazgatója is. Az okirat-hamisítás önmagában még nem lenne bűncselekmény, de ha felhasználják, akkor már az - fogalmazott lapunknak a jogász-közgazdász végzettségű képviselő. Tóth erre hivatkozva állítja, hogy közérdekű adattal való visszaélés miatt akár vádemelés is lehet az ügyből. A közérdekű adatokkal kapcsolatban az ellenzéki politikus Péterfalvi Attilához, az adatvédelmi hatóság elnökéhez is fordult.

Alaptalannak, rosszindulatúnak nevezte Tóth állításait a PADA, amely érdemi magyarázat helyett politikai támadással vádolta meg a szocialista politikust. Közleményük szerint az alapítvány minden esetben átláthatóan és jogszerűen járt el, így az ellenzéki képviselő feljelentése csupán hatáskeltés. Az adatokat kiadták, annak módjáról folyamatosan egyeztettek a politikus jogi képviselőjével. Az alapítvány szerint az MSZP-s képviselő feljelentésében csupán formai és technikai eltérésekre utal, nem a konkrét adatokkal kapcsolatos különbségekre, viszont hamisan állítja azt, hogy a PADA jegyzőkönyveit utólagosan manipulálták. Semmilyen befektetési szerződést nem dátumoztak vissza, az alapítvány befektetései minden esetben törvényesen, minden szabályt betartva jöttek létre. A PADA a Kúria egy korábbi ítéletére hivatkozott, amely rögzítette a személyes adatok kiadhatóságnak korlátait. Tóth viszont a Népszavának azt mondta, ez az ítélet nem rá, illetve az általa kért dokumentumokra hivatkozik, ezért is adta ki utólag a neveket is tartalmazó jegyzőkönyveket az alapítvány.

A Liberálisok arra figyelmeztettek, az alapítványok gazdálkodása százmilliárdos kárt okoz a magyar költségvetésnek és az adófizetőknek. Ráadásul Matolcsy személye végletesen aláássa a jegybank hitelességét, aminek következménye ugyancsak milliárdokban mérhető veszteséget jelenthet, ezért az elnöknek távoznia kell az MNB éléről. Bodnár Zoltán, a párt ügyvivője szerint Matolcsy már eddig is számos bizonyítékát adta annak, hogy nem csak alkalmatlan, de méltatlan is arra, hogy a jegybank elnöke legyen.

Megírtuk: hosszú titkolózás után kiderült, az MNB-alapítványok jelentős részben a kuratóriumi tagok és rokonaik közt osztottak szét komoly összegeket, sőt közpénz is fektettek be rokonoknál. A kormánypárt törvénnyel akarta megakadályozni, hogy az alapítványoknak átadott 260 milliárd forint sorsáról a nyilvánosság értesülhessen. Áder János köztársasági elnöknek köszönhetően azonban elbukott a titkosítási kísérlet és az alapítványoknak közzé kellett tenni a szerződéseiket. Azóta több feljelentés született, és vizsgálat is indult, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke pedig múlt héten Molnár Csaba DK-s európai parlamenti képviselő kérdésére egyebek mellett azt válaszolta: az MNB Pallas Athéné Közgondolkodási Programja és a jegybanki alapítványhálózat nem egyeztethető össze az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel.

Újabb ingatlanbiznisz
A Magyar Telekom 2018-ra a ferencvárosi stadion melletti telkeken megépülő új székházát, továbbá a mostanit és további két budapesti irodaépületét is megvehetik az MNB-alapítványai - értesült a Világgazdaság. Az eladó a Wallis-csoport ingatlanfejlesztő cége, a Wing Zrt. lenne, amellyel az alapítványok épp a napokban állapodtak meg négy ingatlanról. Legutóbb 25,2 milliárd forintos ingatlanvásárlást jelentettek be a jegybanki alapítványok, amelyek nemrég öt új ingatlancéget hoztak létre.

Rubovszkynak is kínos lehet Portik Tamás vallomása

Publikálás dátuma
2016.06.20. 21:53
FOTÓ: Népszava
A Város FM nevű cég készítette az ötödik kerületi ingatlanbecsléseket abban az időszakban, amelyet a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen elítélt Portik Tamás emlegetett bírósági vallomásában múlt héten a Juhász Péter és Rogán Antal közötti perben. A társaság egyik tulajdonosa a KDNP-s Rubovszky György - írja az Index. 

Rubovszky emellett az ötödik kerület külsős jogászaként is kapott pénzt, havi 300 ezer forintot, amíg ezt a jogszabályok engedték. Rubovszky lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla régóta V. kerületi képviselő, tehát a család elvileg nemcsak az értékbecslésekre, hanem az előterjesztésekre és a szavazásokra is hatással tudott lenni - olvasható a cikkben. Az Index felhívta az ügyben Rubovszky Györgyöt, de kérdezni sem tudtak, rögtön letette a telefont a képviselő. A Város FM irodáját is megkeresték, ott keddre ígérték, hogy az ügyvezetővel beszélhetnek. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a cég értékbecslési részlege nagyjából fél éve megszűnt.

Mint megírtuk, pénteken volt a Juhász Péter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter között zajló per soros tárgyalása, amelynek időpontját két hónapja kitűzték, ám Rogán mégsem jelent meg. A tárgyalás azért is volt különösen fontos, mert arra behívták a nemrég egy gyilkossági ügyben jogerősen 15 évre ítélt Portikot, aki súlyos vádakkal illette a minisztert, többek között azt mondta, hogy egyszer ő maga vitt 10 millió forintnak megfelelő eurót Rogánnak, amelyet egy belvárosi ingatlan eladása miatti közreműködéséért kapott a fideszes politikus. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Portik hazudik, s Rogán kitart eddigi állítása szerint, hogy nem is ismeri az alvilági szereplőt, ám a szembesítés ezt az érvelést megdönthette volna.

Lásd még: Rogán Antal nyakig a vádakban és Juhász Péter: nem vagyok számon kérhető