Előfizetés

Jön a kilencedik Ördögkatlan

Publikálás dátuma
2016.06.21. 16:19
Rutkai Bori
9. Ördögkatlan Fesztivál – 2016. augusztus 2-6.  A kilences számot vizsgálva találtunk egy aranyos történetet az ördögről és a koldusról. Utóbbinak minden számra kell mondania valami találót. A kilences számra ezt válaszolja a koldus: „Akinek kilenc disznó szalonnája van a padlásán, nem fut a szomszédba pörkölni valóért!” Régi lehet a történet, mert ha a koldus 2008 után született volna (hiszen azóta találkozunk minden augusztusban ezekben a dél-baranyai falvakban) minden bizonnyal csak annyit mond: „Ördögkatlan!”

Lehetséges persze, hogy a koldus csak nem akarta elijeszteni az ördögöt, ezért nem említette a Katlant. Csakhogy a koldus rosszul gondolta: öt napig valóban angyalok vagyunk mindannyian, de az ördögöt is szívesen látjuk. Hiszen éppen ettől vagyunk „nem normálisak”. És ahogy múlnak az évek, azt tapasztaljuk, hogy egyre többen vagyunk, sőt, ha igazán nagyot akarnánk álmodni, és a közös nagy álom nem idegen tőlünk, akkor azt mondanánk: addig csináljuk az Ördögkatlant, amíg egyszer csak mi leszünk a többség. És akkor erről a sok „nemnormálisról” kiderül majd, hogy nagyonis normális. Akkor talán nevet változtatnánk, és az Ördögkatlant onnantól Normális Magyarországnak neveznénk. És nem öt napig, hanem örökké. Addig meg csak álmodunk, 2016 augusztusában immár kilencedszer.

Jelszavunk: „Öt napig angyalok vagyunk, és az ördögöt is szívesen fogadjuk!”

Ötnapos mulatságra hívunk hát mindenkit, aki normális és aki nemnormális, és aki a szívét hozza közénk, az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe. 

Eljárás indult a kék villogóval plázázó igazgató ügyében

Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes bejelentést tett a Bajcsy Zsilinszky Kórház igazgatójának az ügyében, akit többször is megkülönböztető jelzéssel láttak parkolni, többek között a Lurdy Ház előtt, tilosban. A Budapesti rendőr-főkapitányság a fideszes bejelentése alapján eljárást indított az ügy kivizsgálására.

Ahogy lapunk is megírta,  Bodnár Attilát többször látták kék villogóval közlekedni a fővárosban, miközben a megkülönböztető jelzést adó készülék használatára nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, az autón kikapcsolva is csak indokolt esetben lehet. Bodnár ezt a feledékenységgel magyarázta. "Egy ekkora intézmény vezetőjeként az előttem álló feladatokra koncentrálok, és bizony az is előfordul, hogy valahol hirtelen megállok, hogy bedobáljam az élethez szükséges dolgokat" - így nyilatkozott korábban a főigazgató, de azt már nem tudta megmondani, miért állt áprilisban a Lurdy Ház előtt. A Népszabadság a Facebook-profilok alapján arra jutott, hogy a kocsi akkor Bodnár fiára és annak barátnőjére várhatott, családi, hétvégi bevásárlásra használhatta a kocsit.

Tényi István, a fideszes feljelentő-bajnok szerint az ügyben felmerülhet a megkülönböztető jelzést adó készülékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetés gyanúja, ezért a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását kérte a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség válaszában azt írta Tényinek, hogy hivatalból közigazgatási eljárást indítottak a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet tulajdonában lévő autó megkülönböztető jelzésének használata ügyében.

Polgármestert választanak Kutasón

Polgármestert és képviselőket választanak vasárnap a Nógrád megyei Kutasón. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a 2014 őszén megválasztott képviselő-testület feloszlatta magát - tájékoztatott a mátraszőlősi közös önkormányzati hivatal aljegyzője.

Nagyné Kaszala Katalin Kitti elmondta: a Noskó Sándor független polgármesterből és négy független képviselőből álló önkormányzat három képviselője kezdeményezte a testület önfeloszlatását március végén, arra hivatkozva, hogy már nincs bizalmuk a polgármesterben. Az indítványt három igen és két nem szavazattal fogadták el.

A vasárnapi időközi választáson a feloszlatott képviselő-testület valamennyi tagja újra elindul. Kutasó választásra jogosult 92 lakosa három polgármesterjelöltre - Noskó Sándor (független), Berta Imre (független), Bencsik Gábor (Magyar Munkáspárt) -, és tíz képviselőjelöltre szavazhat. A képviselőjelöltek közül ketten a Magyar Munkáspárt színeiben indulnak, nyolcan függetlenként.